Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 11 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 11 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 11 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - 14 ore în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - 15 ore în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 15 ore în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 16 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 18 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 19 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Moisei (GALERIE FOTO)
Marţi, 2 februarie, cu ocazia praznicului împărătesc al Întâmpinării Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Moisei, cu ocazia hramului de iarnă, în fruntea unui sobor de monahi, preoţi şi diaconi.
Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Ierom. Filoteiu, slujitor al mănăstirii, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier cultural, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizare, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Diac. Lucian Burnar, secretar eparhial.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Un bogat cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, la momentul chinonicului, pornind de Evanghelia praznicului care s-a citit de la Sfântului Evanghelist Luca şi presărată cu multe exemple din viaţa de zi cu zi a credincioşilor, precum şi ceea ce este bine să reţinem din aceasta.
„Ce reţinem din Sfânta Evanghelie a zilei? Că Dumnezeu are un plan al Său. Dumnezeu l-a ales pe Sfântul şi Dreptul Simion şi l-a păstrat pentru venirea în lume a Fiului Său, ca să fie credibil, să aducă mărturie. Să mărturisească viaţa lui şi greşeala lui, reţinută de istorici după tradiţie, pe care a făcut-o când a tradus cartea. Şi greşeala lui, şi pedeapsa lui, dar şi binecuvântarea, darul pe care i l-a dat Dumnezeu ca să trăiască 300 de ani şi să-L primească pe braţele sale pe Hristos. E un lucru mare. I-a dăruit Dumnezeu darul care a fost, pe de o parte, o pedeapsă şi pe de altă parte o binecuvântare. Şi l-a făcut şi mărturisitor. A zis: Iată Acesta este pus spre căderea şi ridicarea unora. Şi L-a arătat şi prin rostirea rugăciunii: Că au văzut ochii mei mântuirea Ta. Deci Iisus se traduce Mântuitorul sau Salvatorul. Numele lui Iisus dat de înger înseamnă Mântuitorul sau Salvatorul poporului lui Israel şi al lumii întregi, a umanităţii.
Preasfinţitul a vorbit şi despre prezenţa proorociţei Ana la templu la acel moment.
„Vedem că era şi proorociţa Ana. O femeie înaintată în vârstă, care nu s-a dezlipit de templu şi care aştepta şi ea mântuirea lui Israel. Ce putem noi înțelege de aici, ce să învăţăm? Că bătrâneţea binecuvântată cu sănătate şi lungimea de zile şi numărul anilor mulţi se dau celor care nu se dezlipesc de Dumnezeu, de rugăciuni, de Biserică”, a concluzionat Întâistătătorul Eparhiei noastre.
Sărbătoarea s-a încheiat cu cuvântul de mulţumire rostit de către Arhim. Teofil Pop, stareţul sfântului locaş, adresat Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru slujire, soborului de părinți slujitori, membrilor Grupului psaltic „Theologos” şi tuturor credincioşilor care au fost prezenți la acest praznic, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.