Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 20 minute în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 1 oră în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 1 oră în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 13 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 13 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 18 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Artefactul săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie: Un vas din lut pentru gătit descoperit la Bozânta Mică (FOTO)
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș continuă proiectul de popularizare a valorilor culturale tezaurizate, invitându-vă să participați activ cu întrebări și opinii asupra exponatului prezentat (puteți face asta lâsând un mesaj pe pagina de Facebook a instituției de cultură).
Astfel că artefactul săptămânii este un vas din lut pentru gătit descoperit la Bozânta Mică.
„Situl arheologic de la Bozânta Mică, punctul Grind, (comuna Recea, jud. Maramureș) a beneficiat în perioada 2009-2015 de intense campanii de cercetare arheologice care au dus la numeroase descoperiri datate în trei perioade diferite: epoca bronzului, epoca romană-Barbaricum şi medieval timpurie. Într-o fântână aparținând așezării databile în sec. II-III p. Chr., a fost descoperit un vas întregibil din lut. Cu o înălțime și diametrul maxim de 22 cm, ca și tipologie intră în categoria oalelor pentru gătit, una din principalele forme descoperite în așezările dacice.
În pasta vasului a fost adăugat o cantitate apreciabilă de cioburi pisate și nisip pentru a-i conferi o rezistență mai mare la contactul cu focul. În cadrul unor proiecte de arheologie experimentală derulate de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și Asociația Culturală Omnis Barbaria au fost realizate mai multe replici ale acestui vas în care au fost gătite rețete inspirate din antichitate folosind doar ingredientele existente atunci”, informează dr. Marius Ardeleanu.