Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 7 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 9 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 9 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Liniștea care construiește încredere - 1 zi în urmă
În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 1 zi în urmă
În această duminică: Sfânta Liturghie Arhierească la biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din Baia Mare (GALERIE FOTO)
În duminica a XVI-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, la biserica cu hramul „Înălţarea Domnului” din Municipiul Baia Mare.
Soborul a fost format din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, paroh şi directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Alexandru Buteanu, slujitor la acest sfânt altar, Pr. Bogdan Bancoş, slujitor la capela din apropiere a Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier cultural, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Diac. Lucian Burnar şi Diac. Sergiu Butean.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
De asemenea, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru cei trecuţi la Domnul în perioada de pandemie în spitalul suport Covid din apropiere, în spitalele din Baia Mare şi de pe cuprinsul Eparhiei, precum şi din toată ţara.Credincioşii care s-au aflat în biserica în care s-a desfăşurat Sfânta Liturghie, precum şi cei din afara bisericii şi din biserica aflată la subsol, au păstrat distanţarea fizică pe toată perioada Sfintei Liturghii.
Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a pildei talanţilor.
„Ce ne îndeamnă Mântuitorul să înţelegem din această pildă? Că vom fi întrebaţi de felul în care fiecare am lucrat cu talanţii pe care ni i-a dat Dumnezeu, cum am chivernisit darurile pe care le-am primit. Darurile nu sunt la fel ca la toţi. Nici ca număr, nici ca intensitate, nici ca vocaţie. Dar fiecare a primit ceva, și vedem acest lucru în pericopa evanghelică de astăzi. Fiecare dintre cei trei a primit unul sau mai mulţi talanţi. Şi, în viaţa noastră, observăm lucrarea lui Dumnezeu, dacă ne raportăm mereu la voia lui Dumnezeu. Cât suntem copii şi tineri nu pricepem. Trebuie să lucrezi cum totul ar depinde de tine şi să laşi totul în seama lui Dumnezeu. Aşa ne învaţă Sfinţii Părinţi”.
Ierarhul s-a referit, apoi, la timpul când vom da socoteală fiecare pentru ce am făcut cu talanţii pe care i-am primit.„Pentru toate acestea pe care le-am ales vom fi întrebaţi de Dumnezeu. Pentru toate alegerile noastre. Pentru felul în care am lucrat cu talanţii vom fi întrebaţi de Dumnezeu. Ca părinți, de copii, ca părinţi de suflete, părinţi duhovniceşti, ca oameni cu vocaţii şi profesii diferite vom fi întrebaţi de Dumnezeu cât bine am făcut. Câtă bucurie şi lumină am adus. Fiecare om este o lumină. Ochii exprimă lumina din fiinţa umană. Fiinţa umană este un miracol. Nu este ceva care să poată fi explicat încă, cu toată ştiinţa noastră. Taina, miracolul, şi misterul fiinţei umane nu pot fi explicate. Fiecare om este o minune. Tot ce avem am luat cu împrumut de la Dumnezeu. Sunt daruri ale lui Dumnezeu, iar noi vom da socoteală ce am făcut cu ele”, a spus în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.La final, Pr. Marius Nechita a mulţumit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru prezenţă şi oficierea Sfinte Liturghii şi i-a dăruit o bederniţă cu chipul Maicii Domnului. De asemenea, a mulţumit soborului şi credincioşilor care au venit să se roage în această duminică.Piatra de temelie a acestui sfânt locaş de închinare a fost pusă în 2 martie 1997 de actualul Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Iustin. Acum biserica se află în faza de pictură, care este realizată în proporţie de 70% din suprafaţă, iar la anul se speră că va fi oficiată slujba de târnosire, informează Andrei Fărcaş,redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.