Share
A revenit iarna în forță!: Coduri galbene valabile pentru Maramureș. Sunt așteptate vreme foarte rece, ninsori viscolite, vânt, polei și pericol de inundații

A revenit iarna în forță!: Coduri galbene valabile pentru Maramureș. Sunt așteptate vreme foarte rece, ninsori viscolite, vânt, polei și pericol de inundații

Vremea s-a schimbat violent în ultimele ore. De la valori termice extrem de ridicate și ploi, am ajuns la vreme în răcire continuă și ninsori. Așa cum am precizat, diferența de temperatură dintre dimineața de joi și cea de vineri, va fi de până la 19 grade.

Atât Administrația Națională de Meteorologie (ANM), cât și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis informări/ avertizări/ atenționări de specialitate, care vor fi valabile în intervalul imediat următor, inclusiv în Maramureș.

Mai exact, vom avea un cod galben de răcire accentuată, valabil între 11 februarie, ora 12.00 – 15 februarie, ora 10.00. Totodată, vom avea un cod galben de vânt, ninsori viscolite și polei în intervalul 11 februarie, ora 12.00 – 12 februarie, ora 18.00. Va mai fi și un cod portocaliu pentru zona Carpaților Meridionali. În plus, avem un cod galben de pericol de inundații pentru unele zone din Maramureș, valabil în intervalul 11 februarie, ora 12.00 – 12 februarie, ora 12.00.

În fapt, în Maramureș, vremea se va răci treptat, de la o oră la alta. Scăderea a fost de până la 19 grade în aproximativ 24 de ore. Ninsorile își vor restrânge aria de acțiune către seară, urmând să se mai înregistreze numai în zonele montane foarte înalte în noaptea de joi spre vineri. Apoi, în intervalul următor, respectiv săptămâna viitoare, vremea va fi extrem de rece, cu valori termice maxime medii strict negative, urmând să fie de la -13,-9 la -7, respectiv de la -9,-7 la -3 grade, în funcție de zi. Ninsorile vor fi puține și se vor manifesta, în special, pe arii restrânse, conform modelelor meteo actuale. Redăm avertizările specialiștilor!

ATENȚIONĂRI METEOROLOGICE

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 12:00 – 15 februarie, ora 10:00
Fenomene vizate și zone afectate: răcire accentuată în toate regiunile

În intervalul menționat vremea se va răci accentuat în toate regiunile. Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub -20 de grade. Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade.

Ca o notă, vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 18:00
Fenomene vizate și zone afectate: intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării; ninsori temporar viscolite și polei în nord-vest, nord, centru, est și sud-est.

Mai ales pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi apoi predominant ninsori. Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.

Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Ca o notă, intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse și în special în zonele de munte și în Moldova.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 18:00 – 12 februarie, ora 18:00
Fenomene și zone afectate: În Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură intensificări susținute ale vântului, temporar viscol și vizibilitate redusă

În intervalul menționat, în Munții Banatului, în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1500 m vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110…130 km/h. În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 m.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că va actualiza prezentul mesaj.

ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APӐRARE.

BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:

Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcӑu, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, râurile mici din judeţul Constanţa

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 11.02.2021 ora 12:00 – 12.02.2021 ora 24:00

Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, se actualizează Avertizarea Hidrologicӑ nr. 17 din 10.02.2021, după cum urmează:

COD GALBEN

În intervalul 11.02.2021 ora 12:00 – 12.02.2021 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţele: Alba şi Cluj), râul Mureş – sector aval confluenţă Arieş – amonte S.H. Alba Iulia (judeţele: Mureş şi Alba).

În intervalul 11.02.2021 ora 12:00 – 12.02.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur – bazin amonte Ac. Cӑlineşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Cӑlineşti (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior (judeţele Cluj şi Bihor), Lăpuş, râul Someş – pe sectorul aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crasna (judeţele: Sӑlaj şi Satu Mare), Ier (judeţele: Satu Mare şi Bihor), Barcӑu (judeţele: Sӑlaj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnave (judeţele: Alba, Hunedoara, Sibiu şi Arad), Bega, Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogӑniş – bazin amonte Ac. Cadar Duboz, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele: Timiş şi Caraş-Severin), Cerna (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Motru – bazin superior, Gilort – bazin superior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi), râurile mici din judeţul Constanţa.

COD PORTOCALIU

În intervalul 11.02.2021 ora 12:00 – 12.02.2021 ora 24:00 pe râul Tur – sector aval Ac. Cӑlineşti (sector ȋndiguit – judeţul Satu Mare) şi pe râul Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (sector ȋndiguit – judeţul Satu Mare).

Specialiștii menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor menționate.

În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

C.Ț.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu