Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 2 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 2 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 3 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 7 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 8 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 9 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 9 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - în urmă
Situația actualizată: Cum se vor desfășura cursurile în fiecare localitate din Maramureș, săptămâna viitoare. Vezi lista completă, în funcție de scenarii
Autoritățile maramureșene au actualizat scenariile după care se vor desfășura cursurile în cursul săptămânii viitoare, în conformitate cu incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori. Lista localităților a suferit modificari față de săptămâna anterioară. Dacă municipiul Sighetu Marmației a ieșit din scenariul roșu, reședința de județ Baia Mare rămâne în acesta.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință extraordinară, în sistem online, și a aprobat scenariile de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județul nostru pentru perioada 15-21 februarie a.c., a precizat președintele CJSU, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.
Sunt 131 de unități de învățământ/structuri care vor desfășura cursuri în scenariul roșu, 150 unități de învățământ/structuri care vor funcționa în scenariul galben, 108 unități de învățământ/structuri care vor avea cursuri în scenariul verde, iar nouă unități de învățământ/structuri vor avea cursuri online, cele din localitățile carantinate zonal, Poienile Izei, Gârdani și Seini, a mai precizat prefectul de Maramureș.
„Scenariile au fost aprobate, urmare a propunerilor Consiliilor de Administrație ale unităților de învățământ din fiecare localitate, avizate de către Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Direcția de Sănătate Publică Maramureș, respectiv a ratei de incidență cumulate în ultimele 14 zile transmisă de către DSP. În funcție de evoluția situației epidemiologice, situația prezentă poate fi actualizată și modificată”, au explicat reprezentanții CJSU Maramureș.
Ca o mențiune, scenariile au fost aprobate în concordanță cu incidența cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori în localitățile din Maramureș, aferentă zilei din 12 februarie. Foarte important de precizat este faptul că pragurile de scenariu diferă în situația desfășurării activității școlare față de situația raportărilor epidemiologice în conformitate cu incidența cazurilor la mia de locuitori. Dacă în cel de-al doilea caz, pragurile sunt 1,5 și 3 cazuri la mie, în ceea ce privește redeschiderea școlilor, pragurile dintre scenariile verde/galben, respectiv galben/roșu, sunt 1 și 3 cazuri la mia de locuitori.
În total, 14 unități administrativ-teritoriale sunt în scenariul roșu școlar, 36 în scenariul galben și 23 în scenariul verde. Se mai adaugă cele trei unități carantinate, Seini, Gârdani și Poienile Izei, unde toate cursurile se vor desfășura strict online.
Vezi incidența de vineri, pe localități, în județ, AICI! Mai mult decât atât, lista unităților de învățământ din Maramureș și scenariul în care se înscrie, poate fi consultată AICI!
Iată ce înseamnă fiecare scenariu în parte!
-Scenariul verde: incidența este mai mică sau egală cu 1; se reiau cursurile față în față în toate unitățile.
-Scenariul galben: incidența este mai mare de 1, dar mai mică sau egală cu 3; se reiau cursurile față în față numai în creșe și grădinițe, clasele 0-4, respectiv anii terminali de gimnaziu și liceu, clasele 8, 12, 13 sau chiar 11 unde este cazul; restul, online.
-Scenariul roșu: incidența este mai mare de 3, dar mai mică sau egală cu 6; se reiau cursurile față în față, numai în creșe și grădinițe și clasele 0-4; restul, inclusiv anii terminali, online.
-Când o localitate are o incidență mai mare de 6, localitatea se află în carantină, iar ca urmare, toate cursurile se desfășoară strict online.
C.Ț.