Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 1 oră în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 2 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 3 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 4 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 15 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 1 zi în urmă
Frumusețile Maramureșului: La adăpostul Sfintei Cruci de pe Vârful Țibleș, în plină iarnă. Imagini senzaționale cu monumentul „împodobit” cu zăpadă (FOTO)
În fiecare vară, credincioșii din trei regiuni, două județe, fac pelerinaje la Sfânta Cruce amplasată la înălțimea de 1.839 metri, pe Vârful Țibleș. Din apropierea monumentului, ei înalță către Cer, rugăciuni de mulțumire, iertare și ajutor.
Pe timp de iarnă, însă, traseul este deosebit de dificil și nu este pentru toată lumea. Numai montaniarzii pregătiți pentru orice vreme se încumetă să urce până la această altitudine atunci când potecile sunt înzăpezite.
Zilele trecute, rangerul maramureșean Viorel Coroian a urcat până la monumentul cu cruce amplasat pe Vârful Țibleș, așa cum frumos spune „la biroul său de la înălțime”. Aici l-a găsit acoperit totalmente cu zăpadă, imaginile surprinse fiind absolut senzaționale. Mai mult decât atât, misterul oferit de omăt a dovedit, încă o dată, măreția naturii. În plus, la adăpostul Sfintei Cruci acoperite cu zăpadă, turistul se poate feri de vântul intens de pe crestele munților.
Munții Țibleș fac parte din cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa: Oaș – Igniș – Gutâi – Lăpușului – Țibleș – Călimani – Gurghiu – Harghita. Zona centrală înaltă a acestor munți cuprinde cele trei vârfuri aflate destul de aproape unul de celălalt: Vârful Arcer, Țibleș și Bran. În anul 2014, luna august, la altitudinea de 1839 metri, a fost sfințit monumentul din piatră Crucea de pe Țibleș, cu o înălțime de cinci metri, ce este situat la granița dintre județele Maramureș și Bistrița Năsăud, fiind ridicat în memoria celor care s-au refugiat în munţi în timpul regimului comunist.
Acesta este încadrat cu o arcadă din lemn sculptat în stilul porţilor maramureşene şi este desăvârşit cu un clopot al cărui sunet se aude departe, peste munţi. De pe Munţii Ţibleş pot fi admirate trei regiuni: Ţara Maramureşului, Lăpuşului şi ţinutul Năsăudului, au explicat specialiștii în turism din Țara Lăpușului.
Cătă ȚINEGHE
Foto – Viorel Coroian