Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 ore în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana, din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 2 ore în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 2 ore în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 3 ore în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 5 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 8 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 9 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 10 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 10 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 11 ore în urmă
Exclusiv: Obiectiv turistic de mare interes: Telegondola de la Borșa va primi toți banii. 36 din 54 cabine au ajuns. Investiția poate fi gata anul acesta
Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureș a primit undă verde pentru a fi finalizat până la finalul acestui an. Vorbim despre telegondola de la Borșa, care a primit finanțarea necesară.
Mai exact, proiectul a fost inclus în Masterplanul pentru Turism. Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, prezent zilele trecute în Capitală, a explicat faptul că banii necesari vor fi alocați pentru telegondola din orașul maramureșean. Mai mult decât atât, din totalul fondurilor alocate în 2021 pe acest segment, la nivel național, majoritatea va veni în Borșa.
“Am înțeles că toate fondurile pentru proiectul nostru au fost prinse în buget și că nu au fost amendamente. Acest lucru înseamnă că vom primi finanțarea necesară. Din cele 102 milioane, 64 sunt pentru Borșa, cea mai mare sumă, restul fiind pentru obiective ca Delfinariul din Constanța sau Salvamont Sibiu. Pentru telegondolă s-au alocat, în trecut, 21 milioane de lei de la bugetul de stat. Tot proiectul înseamnă aproximativ 105 milioane, incluzând cheltuieli neeligibile și cofinanțări”, a explicat, pentru DirectMM.ro, Sorin Ion Timiș, primarul orașului Borșa.
Proiectul este într-un stadiu avansat. “S-au profilat două treimi din pârtie, există lacul de acumulare, s-a finalizat supraînălțarea pentru baraj, avem la roșu blocurile sanitare și spațiile tehnice, s-au turnat integrat grinzi și plăci pentru parcarea etajată P+2 (n.red. – prima din Maramureș), am rezolvat captarea de apă pentru stația de pompare apă pentru lacul de acumulare, s-a lucrat la dren pentru pârtie și zona de parcare și am primit 36 din cele 54 de cabine, restul le vom primi în aprilie. Pregătim partea de zăpadă artificială și suport pentru tunuri”, a declarat, pentru redacția noastră, Sorin Ion Timiș.
Vorbim, așadar, despre aproximativ 52% din investiție finalizată. “Va funcționa integral 2,8 kilometri de pârtie de schi varianta roșie și 4 kilometri varianta albastră. Vom avea 33 tunuri de zăpadă și 120 lămpi de iluminat nocturn. Pârtia va putea organiza cinci din șase competiții de schi alpin. Așadar, Borșa va fi capabilă să organizeze acest fel de competiții de nivel olimpic. Va trebui să discutăm cu Federația de Schi în acest sens. Cred că este cea mai mare investiție a unei unități administrativ-teritoriale din Maramureș din ultimii ani, noi avem cofinanțarea de 2,5 milioane euro, dar ne descurcăm. În luna aprilie se va face și transportul pe cablu și speranța noastră este că în luna octombrie totul va fi perfect funcțional”, a explicat primarul orașului Borșa.
C.Ț.