„Duminica la Florii”: Concert de pricesne la Mănăstirea Dealu Mare - 24 minute în urmă
Elevi ai Centrului de Educație Incluzivă și micuții de la Gradinița „Ion Creangă” au poposit la Muzeul Satului din Baia Mare - 42 minute în urmă
Lucacist calificat la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie - 56 minute în urmă
Reținut după ce a furat o mașină, a lovit două autovehicule parcate și a agresat un bărbat. Nu are permis și era și băut - 2 ore în urmă
Premii frumoase obținute de elevi din cadrul Liceului Tehnologic de Transporturi Auto Baia Spriela la Concursul Național Made for Europe - 2 ore în urmă
Proiect de 10,85 milioane de lei pentru drumuri în Cicârlău - 3 ore în urmă
Crucea monumentală a fost montată pe Catedrala Mântuirii Neamului - 3 ore în urmă
A fost odată respect pentru profesori. Astăzi, în unele școli, e teamă, e violență, e confuzie. - 4 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile în Maramureș - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Vizita patronului trustului de presă Mirror la Solotvino (II) - 5 ore în urmă
Aducere aminte: „Femeile îşi spălau tăte vasăle cu leşie, cine posté, făcé aşé şi le fierbé acolo şi până la Paşti nu să mai mânca de dulce”
Astăzi, 15 martie, a început Postul Paștelui. Bătrânii maramureșeni povestesc cum era pe vremuri la începutul acestei perioade și ce se întâmpla cu vasele care se foloseau la mâncare în restul anului.
„Când o intrat postu’, vasele care o fost până la Lăsare le-o dus în cămară ș-o scoborât din pod vasele de post: tăt-tăt-tăt: blide, oale, tigăi, linguri” (Parasca Făt).
„Afară, pe cuptorul din colejnă, se fierbe apă neîncepută, adusă de la fântână şi leşie. Se curăţă toate vasele, după care acestea se aşază în pari să se zdicească (Ileana Drăguș, Oncești).
„Femeile îşi spălau tăte vasăle cu leşie, cine posté, făcé aşé şi le fierbé acolo şi până la Paşti nu să mai mânca de dulce” (Maria Pop, Groșii Țibleșului).
Aceste mărturii sunt consemnate în Memoria Ethnologica, Corina Isabella Csiszár.