Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 3 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 9 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 12 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 13 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 14 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 15 ore în urmă
Cum funcționează cele patru vaccinuri aprobate în UE. Vaccinul Johnson & Johnson are o eficacitate de 67%
Uniunea Europeană a aprobat până acum patru vaccinuri împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Primele două vaccinuri au la bază ARN mesager, în timp ce vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson sunt dezvoltate pe baza unui vector viral nereplicativ.
Potrivit datelor oficiale, cea mai mare eficacitate o are vaccinul Pfizer, 95%, urmat de Moderna cu 94,1%. AstraZeneca are o eficacitate de 60%, în timp ce Johnson & Johnson 67%.
Cu excepția vaccinului Johnson & Johnson, celelalte vaccinuri aprobate în UE sunt adiministrate în două doze, la un interval diferit de timp.
Vaccinul cel mai ușor de păstrat este cel al companiei AstraZeneca, care poate fi păstrat pentru 6 luni la o temperatură cuprinsă între 2 și 8 grade.
Ultimul vaccin aprobat în Uniunea Europeană este vaccinul Johnson & Johnson care va ajunge curând și în România.
Cum funcționează vaccinul nou autorizat dezvoltat de Johnson&Johnson, ce eficacitate are, ce informații există despre protecție, ce reacții adverse au fost observate în studiile clinice, ce contraindicații are, precum și alte informații utile puteți găsi în materialul publicat pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare.
Potrivit prospectului, vaccinul Jenssen al companiei Johnson&Johnson este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea bolii COVID-19 cauzate de virusul SARS-CoV-2, la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, deoarece la acest moment nu sunt date disponibile privind siguranța și eficacitatea la copii.
Protecția începe la aproximativ 14 zile după vaccinare, iar durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.
Cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%). Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 9% dintre participanți. Majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1–2 zile de la vaccinare și reacțiile adverse au avut intensitate ușoară până la moderată și durată scurtă (1–2 zile).
Sursa – digi24.ro