Semnarea contractelor la Primăria Repedea - 15 minute în urmă
Shopping-ul online devine mai scump - 17 minute în urmă
Măsuri împotriva discriminării creștinilor - 18 minute în urmă
Teatrul Ararat vă propune o experiență care poate deveni o amintire prețioasă - 20 minute în urmă
Certificatul Auto-Pass nu este obligatoriu pentru vânzarea mașinilor second-hand - 25 minute în urmă
Iluzia îmbogățirii rapide: o capcană în care încă cad mulți oameni - 29 minute în urmă
Ileana Ivașcu, bunicuța pasionată de lectură; Are puțină școală și peste 360 de cărți citite - 39 minute în urmă
Elevii din Ocna Șugatag vor susține momente artistice și ateliere „Din drag pentru mama” - 2 ore în urmă
Victor Ponta și-a lansat un site oficial pentru strângere de semnături - 14 ore în urmă
Pestă porcină descoperită la Cătălina - 14 ore în urmă
Spre deosebire de Maramureș, românii din dreapta Tisei chiar au sărbătorit Ziua Culturii Naționale
În Maramureș, Ziua Culturii Naționale s-a sărbătorit într-un mod tipic românesc: cu urechile la ciondănelile din PSD și soarta premierului de atunci. Autoritățile locale își pot motiva inacțiunea prin faptul că Ziua Culturii Naționale e destul de nouă (adică din 2010) și nu le-a dat prin cap să pună de-o scenă și o masă, amândouă folclorice. Dar nu au nicio scuză că de ziua lui Mihai Eminescu n-au făcut nici măcar minimul gest formal de duce o jerbuță de flori la statuia poetului din fața colegiului băimărean care-i poartă numele. CASPEV a salvat cumva situația, dar acest centru nu face parte dintre instituțiile de autoritate. Cu totul alta e situația la românii din dreapta Tisei.
Duminică, la Biserica Albă, cu un consul uituc
Peste Tisa, semnificația zilei de 15 ianuarie a fost punctată corespunzător. În Biserica Albă, Consulatul României din Slatina a organizat ceva destul de formal de Ziua Culturii Naționale, duminică, 14 ianuarie. Însă consulul Gabriel Nicola a uitat de Mihai Eminescu și de faptul că în Slatina există un liceu care poartă numele poetului național și n-a invitat pe nimeni din instituția de învățământ. Pentru această scăpare va îngăima scuza idioată că nu era diplomatic în condițiile noii legi a învățământului din Ucraina. Deși Liceul „Mihai Eminescu” din Slatina e perechea Liceului ”Taras Sevcenko” din Sighet, chestiuni stabilite de multă vreme la nivelul guvernelor celor două țări, iar domnia sa e plătit să-i bage în seamă pe românii din zona în care e plantat. Dar așa bâiguia scuze și când era la consulatul din Vârșet (Serbia) pentru a explica de ce nu se deplasa câteva zeci de km pentru a participa la manifestările organizate de românii din Uzdin. Ceva de genul: sunt atâtea manifestări organizate de românii de aici, încât s-ar supăra cei la manifestarea cărora nu am putea ajunge. Ca să nu supărăm, nu mergem la niciuna, stăm acasă. Chiar acasă ar trebui trimis acest domn.
Luni, în Slatina, cu un consul absent
Liceul ”Mihai Eminescu din Slatina – directoare Adriana Pop – a sărbătorit la termen și Ziua Culturii Naționale și ziua poetului național. Au fost depuse jerbe de flori la statuia poetului, după care manifestările s-au mutat în incinta liceului. Elevi de la școlile din Slatina, Apșa de Mijloc și Dobric au prezentat un spectacol tematic, care a inclus și un concurs de recitări (evident, versuri de Eminescu). Juriul a fost alcătuit din Ileana Nemeș (de la primăria Sighet) și profesoarele Ana Pulișca (Slatina) și Anuța Dan (Apșa de mijloc). Marele premiu a fost obținut de Augustina Grin (Liceul”Mihai Eminescu”). Premiile – constând în cărți și dulciuri – au fost asigurate de Asociația Culturală ”Boema OJT” Baia Mare, co-organizatoare a manifestării. Sugerăm ca, pe viitor, ”Boema OJT” să ajute și autoritățile de aici pentru a marca așa cum se cuvine ziua de 15 ianuarie. Chiar dacă regula e pe dos: autoritățile trebuie să ajute asociațiile culturale. (A.G.)