Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 54 minute în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 58 minute în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 11 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 13 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 13 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
În această duminică: PS Iustin s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Buna Vestire” Satu Mare (FOTO)
Duminică, 28 martie (a doua din Postul Mare, a Sfântului Ierarh Grigorie de Palama), Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la biserica „Buna Vestire” din municipiul Satu Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, cu ocazia împlinirii a două decenii de la punerea pietrei de temelie.
Soborul a fost format din Pr. Gheorghe Donca, Pr. Cristian Vaştag, slujitor la acest Sfânt Altar, Pr. Vasile Deac, pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare și Diac. Ciprian Vereş.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei condus de domnul Aurel Domuţa.
Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Iustin a binecuvântat şi a stropit cu Aghiasmă noua catapeteasmă a bisericii şi icoanele de pe ea. De o calitate deosebită este şi pictura din Sfântul Altar, la care se lucrează, a cărei reuşită a fost remarcată, la fel ca şi ansamblul lucrărilor la acest sfânt locaş, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Un frumos şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Iustin vorbind despre sfaturile pe care ni le-a lăsat Sfântul Ierarh Grigorie de Palama, precum şi despre pericopa evanghelică a vindecării slăbănogului din Capernaum.
„În această duminică, a Sfântului Ierarh Grigorie Palama, învăţăm cum să trăim credinţa. Dacă în duminica trecută a fost sărbătorită cu solemnitate deosebită biruinţa dreptei credinţe asupra tuturor rătăcirilor şi a ereziilor, în această duminică este sărbătorită, cinstită şi amintită credinţa pe care o trăim, care se întrupează în viaţa noastră, iar Sfântul Grigorie Palama, este unul dintre marii Sfinţi ai experienţei credinţei trăite, care duce la sfinţire şi îndumnezeire şi la vederea luminii necreate a lui Dumnezeu. Sfântul Grigorie Palama a fost Episcop al Tesalonicului şi ne arată că roadele credinţei mărturisite trebuie concretizate într-o viaţă creştină adevărată, cu multă rugăciune și post. Deoarece ne aflăm în Postul Mare, trebuie să ne rugăm mai mult, să participăm mai frecvent la slujbe, să ne îngrijim mai mult de viaţa interioară, de suflet, să ne să nu mai alergăm atâta spre mâncare, spre cumpărături. Nu numai să nu mâncăm mâncare zisă de dulce, ci să o şi împuţinăm pe cea de post şi să o facem să fie mai simplă. Părinţii noştri din vechime şi părinţii noştri, aceştia de care vorbim, mâncau hrană negătită şi puţină, mâncau ca să trăiască, să-şi întreţină viaţa de zi cu zi, nu trăiau ca să mănânce. Să încercăm să acceptăm o hrană simplă şi viaţa să ne fie simplă. Să avem timp pentru suflet, să medităm la lucrurile esenţiale”.
„Din pericopa evanghelică de astăzi trebuie să reţinem faptul că împreună putem să trecem mai bine prin bine şi prin greu. Solidaritatea umană este cheia cu care poţi să traversezi orice situaţie, chiar şi limită. Suntem în pandemie. Toţi trebuie să încercăm să fim la datorie. Preoţii să-i liniştească pe credincioşi. Ceea ce şi fac. A fost o vreme când n-au putut să o facă acest lucru faţă către faţă, fiindcă a fost stare de urgenţă. Să nu mai trăim astfel de situaţii, că, iată, cât este de bine să fie fraţii împreună. Cât de fericiţi suntem aici, cu Dumnezeu şi cu Maica Domnului, cu păstorii şi cu părinţii, toţi, Trupul lui Hristos”.
„Medicii trebuie să fie la datorie, să-i trateze pe oameni ca fiinţe umane, nu ca fiinţe necuvântătoare. Chiar pe cei care nu au pe nimeni. Fiecare persoană este unică şi medicul trebuie să ştie că l-a trimis Dumnezeu să-l salveze şi în lumina a câte persoane şi a câţi oameni a salvat va primi şi el răsplată de la Dumnezeu. Pe medici i-am numit îngerii în halate albe şi eroii din linia întâi, că a fost un război cu un vrăjmaş nevăzut şi ei au fost acolo. Şi am fost împreună, Biserica şi Sănătatea. Am procedat aşa ca în pericopa evanghelică de astăzi. Şi fiecare trebuie să ne facem datoria. Şi profesorii din învăţământ să-şi facă datoria. Dacă sunt apostoli ai literelor şi ai cărţii, şi ai ştiinţei, şi ai luminii, să-şi facă datoria. Să nu devenim roboţi. Să rămânem oameni. Să fim umani. Să ne privim în faţă unii pe alţii şi să privim în faţă viitorul, speranţa. Ceea ce nu este cu putinţă la oameni este cu putinţă la Dumnezeu şi Dumnezeu este cu noi în permanenţă şi avem credinţa că ajutorul Lui la nevoile noastre Dumnezeu ni-l trimite atunci când trebuie, ne salvează, ne binecuvintează, ne aduce bucurie, ne aduce lumină, ne aduce sănătate şi, mai presus de toate, ne aduce speranţă şi mântuire”.
După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar o icoană cu chipul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, care va fi păstrată în Muzeul Episcopiei.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în 25 martie 2001 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, iar din 2015 se slujeşte în ea, vechea clădire provizorie din lemn fiind dezafectată. Biserica este pregătită pentru pictură, iar în prezent se lucrează la pictarea Sfântului Altar, informează Andrei Fărcaş,redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.
1 Comentariu în această postare
O persoană
Mie mi-a plăcut foarte mult să merg la această biserică frumoasă și merituoasă, până când a venit la mine un tâmpit de credincios moș bătrân, și s-a luat de mine, urlând să stau în genunchi. Pai da ce Dumnezeu sunt acestea? Vin toți derbedeii și fac ordine în biserică? Pentru numele lui Dumnezeu, această operațiune cu statul în genunchi, este la slujba un lucru voluntar. Ăla se crede buricul pământului în biserică de face ordine cu tinerii? Să știe cu toții că dacă acel om nu se va liniști și nu se va opri, va fi mai rău, și îl voi pune cu botul pe labe. Ori își vadă de treaba lui, ori dacă nu lase pe alții în pace. Iară cu statul pe telefon, am citit acatistul urmărind pe părinte. Păi și care e treaba lui? Vrea toată lumea să mă cunoască cu răzbunări mari? Nu sunt pus pe scandal, dar nici chiar așa, toți moșii să vina sa facă ordine mai ales cu tinerii în biserică. Am adus la cunoștință acest lucru pentru a nu exista nici un fel de suspiciune, acest lucru petrecându-se sâmbătă seara, la data de 1 iulie 2023, când se făcea Acatistul Sfântului Duh. Pai omul acela e chiar bătut în cap? Atunci când am sa ii tulbur eu liniștea în biserică, să o tulbure și el pe a mea, până atunci, să își cunoască de lungul nasului. Iar dacă va mai face pe grozavul cu mine, atunci vom ajunge la alte probleme, să fim foarte bine înțeleși. Nu sunt cu scandalurile, ba chiar le detest, dar nici sa urle un netot de moș la mine in halul acesta sa stau in genunchi, și să fiu eu cârpa lui sa urle in halul asta la mine nu accept. Să fie foarte clar!!!! Îmi cer scuze dacă mi-am ieșit un pic din fire pe această temă, dar vreau să se remedieze situația pentru a nu se îngroșa gluma mai rău. Dumnezeu cu noi!!!