Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 48 minute în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 13 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Exponatele săptămânii la Muzeul de Istorie: Colecția Sasi Nagy Béla. Medicina românească ilustrată în medalistică (FOTO)
La finele anului 2011, patrimoniul științific al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş s-a îmbogățit cu Colecția Sasi Nagy Béla. Colecţia însumează 2.202 bunuri culturale mobile, fiind formată din bunuri arheologice (288 piese), monede de argint şi bronz din secolele I –IV d. Hr. (89 piese), medalii şi plachete cu tematică medicală (767 piese) și insigne cu tematică medicală (1.058 piese).
Medaliile, plachetele şi insignele româneşti şi străine ilustrează galeria personalităţilor medicale din întreaga lume, aflate sub semnul lui Hypocrate şi în slujba omului. Impresionanta colecţie este rodul pasiunii de aproape o jumătate de veac a medicului radiolog băimărean Sasi Nagy Béla.
Sasi Nagy Béla s-a născut în 16 aprilie 1934, la Satu Mare. A urmat studiile gimnaziale la Liceul Reformat Maghiar din Satu Mare. Între anii 1953 și 1959 a studiat la Facultatea de Medicină Generală din Târgu Mureş. În anul 1961, în urma unui concurs, devine medic radiolog la Spitalul din Baia Mare (azi, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”), de unde se va pensiona în anul 1996.
La început a colecţionat doar numismatică antică şi medievală, iar, ulterior, a început să adune monede, medalii, plachete şi insigne, atât româneşti cât şi străine, toate având la bază tematica medicală.
A publicat numeroase studii ştiinţifice în Buletinul Societăţii Numismatice Române, în revistele medicale româneşti şi în presa de limba maghiară. A colaborat cu colecţionarii numismaţi din ţară şi din străinătate (Ungaria, Germania, SUA) și a participat la numeroase sesiuni ştiinţifice internaţionale.
În luna mai a anului 2008, sub genericul „Colecţii şi Colecţionari”, muzeul nostru a organizat expoziţia temporară „2500 de ani de medicină ilustrată în numismatică” prin intermediul căreia au fost expuse aproximativ 600 piese din Colecția Sasi Nagy Béla. După valorificarea culturală de la Baia Mare, expoziţia a fost itinerată la Muzeul Județean Satu Mare. La puţin timp după itinerare, inima care a bătut aproape o jumătate de veac pentru medalistică şi numismatică a încetat să mai bată, Sasi Nagy Béla decedând în 19 ianuarie 2009. Întreaga colecţie a fost moştenită de doamna Ileana Nagy (sora colecționarului), care a dorit să împlinească o dorinţă a fratelui său, aceea de a nu risipi ci de a păstra într-o formulă unitară şi compactă acest tezaur inestimabil în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
Din bogata colecție a numismatului Sasi Nagy Bela, muzeul nostru a achiziționat 89 de monede care se încadrează ca datare în epoca romană. Dintre acestea, 51 de monede sunt din bronz, iar 38 sunt denari din argint. Aversul monedelor prezintă chipul unui împărat roman sau o împărăteasă romană reprezentați din profil. Reversul monedei are ca reprezentare de regulă o divinitate. Am ales 7 monede care pe revers au reprezentarea zeiței Salus, divinitatea sănătății, a salvării și a binelui public. Era personificarea stării de bine atât ca individ cât și ca Res Publica (statul roman). Această zeitate a ajuns să fie asociată din ce în ce mai mult cu Valetudo, zeița sănătății personale, uneori chiar asimilată cu Higia (Hygiea), zeița sănătății și curățeniei în mitologia greacă. Salus este reprezentată la fel ca Higia alături de un șarpe, motiv preluat mai apoi de farmacii, devenind simbolul produselor farmaceutice. Sărbătoarea acestei zeițe se celebra în 30 martie.
Monede bronz:
1. Avers: Hadrianus (117-138). Revers: Salus Augusti – COS III (consul a treia oară).
2. Avers: Antoninus Pius (138-161). Revers: Salus Augusti.
3. Avers: Crispina (soția lui Commodus) (178-191). Revers: Salus.
Denari de argint:
4. Avers: Antoninus Pius (138-161). Revers: Salus – COS IIII (consul a patra oară).
5. Avers: Septimius Severus (193-211). Revers: Salus – Saluti Augg.
6. Avers: Volusianus (251-253). Revers: Salus Augg.
7. Avers: Maximinus Thrax (235-238). Revers: Salus Augusti.
Medalii românești:
1. Academician profesor Mihai Ciucă 1883-1968 / Al IV-lea Congres Naţional de Patologie Infecţioasă Iaşi 17-19 Septembrie 1981.
Plachetă de tombac, 82 x 62 mm., gravor Şt. Grudinschi.
Mihai Ciucă (1883-1969) a fost un om de știință român, cercetător și profesor în domeniul bacteriologiei, a bolilor infecțioase și a vaccinurilor.
2. Profesor doctor Alexandru Slătineanu / Omagiu Profesorului doctor Al. Slătineanu. prietenii, colaboratorii și elevii săi.
Medalie de bronz, 80 mm., gravor André Lavrillier, 1939.
Alexandru Slătineanu (1873-1939) a fost un medic bacteriolog român. A fost profesor de bacteriologie la Universitatea din Iași, rector al Universității Mihăilene din Iași și membru al fostei Academii de medicină.
3-4. Academician Marius Nasta (1890-1990) / Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Medalie de aluminiu, 60 mm. La centenarul naşterii (1990).
Marius Nasta (1890-1965) a fost un medic, membru titular al Academiei Române. Și-a început cariera pe frontul Primului Război Mondial în lupta cu holera.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ se înscrie în rândul spitalelor cu tradiție din România, activitatea sa începând în 1906 când, sub denumirea de „Spitalul Filaret“, s-a ridicat primul spital pentru tuberculoză din București.
5. Institutul „Dr. I. Cantacuzino” 1921-1996 / Laboratorul de medicină experimentală București 1901.
Medalie de tombac, 70 mm., gravor M. Ionescu. La 175 de ani de la înființarea Institutului „Dr. I. Cantacuzino” din Bucureşti (1996).
Sursa – Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (dr. Marius Câmpeanu – muzeograf, dr. Sorana Mișca – muzeograf și Monica Dobrican – conservator; foto: Zamfir Șomcutean – conservator).