Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 2 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 2 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 12 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 14 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 14 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Părintele Gheorghe Urda din Bârsana a fost condus pe ultimul drum (FOTO)
Duminică, 11 aprilie, de la ora 14:00, într-o după-amiază frumoasă de primăvară, în care razele soarelui luminau peste ținutul voievodal al Maramureșului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, au săvârșit Slujba înmormântării care se oficiază la preoții și diaconii de mir pentru Preacucernicul Părinte Gheorghe Urda, în generoasa curte a Mănăstirii „Soborul celor 12 Sfinți Apostoli” Bârsana, din Protopopiatul Sighet.
Alături de ierarhii Eparhiei noastre a fost prezent un sobor numeros de preoți și diaconi care au participat la slujba prohodirii, între care amintim pe Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii Rohia, Arhim. Dr. Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, Pr. Gheorghe Ulici, secretar protopopesc, Pr. Marcel Oprișan, parohul credincioșilor din Bârsana, alături de alți părinți din Protopopiatul Sighet, precum și preoți veniți și din alte părți mai de aproape sau mai de departe, pentru a aduce un ultim și pios omagiu în duh de rugăciune.
Între credincioșii prezenți la slujba de înmormântare au fost prezentă monahia Filofteia Oltean, stareța Mănăstirii Bârsana, și Teodor Ștefanca, primarul localității Bârsana, arhitectul Dorel Cordoș, autorități locale și credincioși, care au poposit din alte zone ale Maramureșului pentru a-și lua rămas bun de la părintele pe care l-au iubit și prețuit.
Răspunsurile liturgice au fost date de către părinții arhidiaconi împreună cu o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
La momentul cuvenit, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un bogat și duios cuvânt de mângâiere, în primul rând pentru familie, dar și pentru cei prezenți la acest eveniment, evocând slujirea preoțească și activitatea ctitoricească a părintelui Gheorghe Urda.
„Ne aflăm la căpătâiul unui vrednic slujitor al lui Dumnezeu: părintele protopop onorific Gheorghe Urda, cel care a slujit biserica lui Hristos timp de aproape 45 de ani, dăruindu-și toată viața, pregătirea, iubirea, jertfelnicia și fidelitatea față de Hristos pe altarul Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești. Așa cum l-a chemat să fie slujitor pe pământ, așa, iată, l-a mutat să-i fie slujitor în cer”, a precizat Preasfințitul Părinte Iustin.
Mai departe, Preasfinția Sa a explicat ceea ce înseamnă adevărata cunoaștere a lui Dumnezeu în slujirea preoțească: „atunci când un slujitor al lui Dumnezeu își încheie mandatul mai lung sau mai scurt în viața aceasta pământească, la finalul slujirii și a misiunii încredințate în slujba lui Hristos, reiterăm cuvintele din rugăciunea pe care a rostit-o Hristos în Joia Sfintelor Pătimiri, în cuvântarea de despărțire: lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârşit; Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis. Astfel, lucrarea fiecărui preot este unică și irepetabilă”.
Preasfinția Sa a amintit și de contribuția părintelui Gheorghe alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, la reînvierea acestei mănăstiri: „Dumnezeu i-a oferit părintelui Gheorghe un mare dar, atunci când, în anul 1992, a repornit reînvierea acestei mănăstiri, sora mănăstirii istorice Peri (1391), împreună cu creștini buni și vrednici din localitatea Bârsana pe care i-a păstorit timp de aproximativ 38 de ani. Cine s-a rugat mult în viața și lumea aceasta, i se vor primi și rugăciunile în lumea de dincolo, a Împărăției lui Dumnezeu!”
„A fost un preot iscusit, erudit, și de aceea toți l-au iubit, noi l-am prețuit, însă și Dumnezeu l-a iubit și poate din acest motiv l-a chemat atât de devreme, dar știm că aceasta este voia Lui și nu ne putem opune”, a concluzionat Preasfințitul Părinte Iustin.
La final, părintele paroh Marcel Oprișan a prezentat biografia părintelui unde a subliniat cele mai importante evenimente din viață precum și rostirea iertăciunilor cuvenite după tradiția îndătinată, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-online.