Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 39 minute în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 2 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 2 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 4 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 15 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 19 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 1 zi în urmă
Statistică oficială: În Maramureș, luna martie, mai răcoroasă față de cum ar fi fost normal. Valorile totale de precipitații, puțin mai mici în vestul regiunii
Luna martie a fost una răcoroasă în toată țara, indică statisticile oficiale făcute publice de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În ceea ce privește distribuția cantităților de precipitații, valorile diferă în funcție de regiune și de zonă, arată cifrele analizate de ANM.
Temperatura medie a lunii martie 2021, în țară, a avut valori cuprinse între -10,1°C, la stația meteorologică Vf. Omu și 6,4°C, la stația meteorologică Drobeta-Turnu Severin, au anunțat meteorologii.
Cele mai mari valori, peste 4°C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei, Dobrogei, Banatului și Crișanei și local, în sud-vestul Transilvaniei și în sudul Moldovei. Cele mai mici valori, sub -6°C, s-au înregistrat pe crestele montane înalte. Abaterea temperaturii medii a aerului față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost negativă în toate regiunile țării. Regimul termic a fost rece în cea mai mare parte a teritoriului României, au mai explicat reprezentanții ANM.
Cantitatea totală de precipitații față de media multianuală (1991-2020) a avut valori ridicate, peste 50 mm, în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Transilvaniei, în jumătatea estică a Maramureșului, sud-vestul Dobrogei și în zonele montane. Cantităţi de precipitaţii sub 50 mm au fost înregistrate în Moldova, nord-estul Munteniei, Delta Dunării, cea mai mare parte a Dobrogei, Banatului și Crișanei, vestul Olteniei și Maramureșului, nord-vestul, centrul și estul Transilvaniei, precum și în unele depresiuni intramontane. Cea mai mare valoare a cantităţii totale de precipitaţii din luna martie 2021 a fost de 178,7 mm, înregistrată la stația meteorologică Bâlea-Lac, se mai arată în analiza ANM.
Abaterea cantității de precipitații a fost pozitivă în aproape toată România. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 213,4%, la stația meteorologică Drăgășani. Regimul pluviometric a fost foarte excedentar și extrem de excedentar pe areale extinse din Muntenia și Oltenia, local în Transilvania și pe unele areale montane din Carpații Meridionali și cei Orientali. Acesta a fost deficitar doar la câteva stații meteorologice din Maramureș, Crișana și în unele zone montane. În rest, regimul pluviometric s-a încadrat în limite normale, conform ANM.
Cu alte cuvinte, Maramureșul s-a împărțit în două în ceea ce privește cantitățile de precipitații: în est s-au înregistrat cantități de precipitații peste media lunară națională, în timp ce în vest, acestea au fost sub media națională. Referitor la valorile termice, acestea au fost în mod evident sub normalul perioadei.
Analizând hărțile publicate de ANM referitoare la valorile termice (vezi mai sus, click pe fiecare pentru a le mări!), se observă faptul că, în Maramureș, așa cum era de așteptat, cele mai scăzute s-au înregistrat în zona montană înaltă, respectiv în sud-est, est și crestele munților din centrul regiunii noastre. La polul opus s-au aflat vestul și sud-vestul județului. În ceea ce privește regionarea claselor de severitate a anomaliilor termice, în martie, Maramureșul se încadrează la capitolul “rece”, ca majoritatea regiunilor țării. Referitor la cantitățile de precipitații, analizând hărțile ANM (vezi mai jos, click pe fiecare pentru a le mări!), rezultă faptul că cele mai mari valori s-au înregistrat în jumătatea estică și porțiuni din sudul regiunii. Valori medii s-au înregistrat în nordul și nord-vestul județului, în timp ce cantități mici de precipitații s-au înregistrat în vestul și sud-vestul județului Maramureș. În ceea ce privește regionarea claselor de severitate a abaterilor pluviometrice, în martie, Maramureșul se încadrează la capitolul “normal”. Luna aprilie a început cu fluctuații termice, cu o alternanță între zile calde și unele foarte reci, însă tendința a fost de a se afla sub mediile multianuale în ceea ce privește temperaturile înregistrate. La fel, au alternat zilele cu vreme frumoasă și cele cu vreme mohorâtă și precipitații. Așadar, rămâne de văzut ce vor indica statisticile aferente lunii aprilie!…
C.Ț.