Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 1 oră în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 2 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 3 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 4 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 15 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 1 zi în urmă
Vreme capricioasă: Frig, vânt și precipitații însemnate cantitativ, așteptate în Maramureș. Informare meteorologică și cod galben hidrologic în vigoare
Iată că după câteva zile cu vreme frumoasă și caldă, vom avea parte de un episod de fenomene meteorologice severe! Mai exact, valorile termice vor scădea și se vor înregistra unele ploi, lapovițe și ninsori, în funcție de zonă.
În fapt, ziua de 13 aprilie va veni cu vreme caldă și frumoasă, ținând cont de faptul că primăvara aduce, de felul ei, vreme schimbătoare. Începând din noaptea de marți spre miercuri, vor reveni precipitațiile, la început preponderent sub formă de ploaie.
Ele vor fi mai abundente în noaptea de marți spre miercuri și miercuri, în jurul amiezii, după care vor scădea în intensitate, devenind mai însemnate cantitativ, însă vor rămâne în areal până vineri dimineață. Foarte de important de spus este faptul că, treptat, în unele zone, ploile se vor transforma în lapovițe și ninsori. Există și pericol de inundații pe unele cursuri de apă din Maramureș și nu numai.
Un alt aspect important îl va constitui faptul că vremea se va răci semnificativ, astfel că, de la maxime de la 9-13 la 19 grade și minime de la 3 la 7-9 grade marți, se va ajunge la maxime de la 3 la 7-9 grade și minime de la -3 la 1-3 grade miercuri, maxime de la 1-3 la 7 grade și minime de la -3 la 1-3 grade joi și maxime de la 3 la 7-9 și minime de la -3 la 1-3 vineri. Abia în weekend se va înregistra o încălzire, însă nu până la nivelul din weekendul anterior și începutul acestei săptămâni. Redăm acum informarea meteorologică și atenționarea hidrologică de cod galben, valabile pentru Maramureș și restul țării!
METEO
INFORMARE METEOROLOGICĂ
Interval de valabilitate: 13 aprilie, ora 16:00 – 16 aprilie, ora 10:00
Fenomene vizate: precipitații moderate cantitativ, intensificări ale vântului, vreme deosebit de rece.
În intervalul menționat, în toată țara vor fi precipitații moderate cantitativ – local 15…25 l/mp și izolat, îndeosebi în nord-vest și centru, 30…40 l/mp. Din după-amiaza zilei de marți (13 aprilie) și până în seara zilei de miercuri (14 aprilie), vor fi mai ales averse de ploaie, izolat însoțite de descărcări electrice.
În Transilvania şi în Maramureş vor fi ploi, dar şi perioade cu lapoviţă și ninsoare (cu precădere în noaptea de miercuri spre joi și în cea de joi spre vineri) pe alocuri și temporar cu depunere de strat de zăpadă. Trecător, precipitații mixte se vor semnala și în zonele deluroase din restul teritoriului.
La munte treptat vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă local consistent și în special la altitudini de peste 1500 m în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol.
Intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, vor fi în majoritatea regiunilor, îndeosebi în sud și sud-est, cu până la 60…65 km/h în Oltenia, amplificând senzația de rece.
Valorile termice diurne ce se vor înregistra miercuri și joi vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunțat că va actualiza prezentul mesaj.
HIDRO
FENOMENELE VIZATE:
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.
BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:
Iza, Tur, Lăpuş, Someşul Mare, Someşul Mic, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş.
MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:
Data: 13.04.2021 ora 22:00 – 15.04.2021 ora 12:00
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană şi propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:
COD GALBEN
În intervalul 13.04.2021 ora 22:00 – 15.04.2021 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Tur, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni, Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni – amote S.H. Radna (judeţele: Harghita, Mureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega- bazin amonte S.H. Balinţ, Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin superior, Bârzava, Caraş (judeţele: Timiş şi Caraş Severin).
Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Cluj, Bihor, Hunedoara şi Mureş.
Specialiștii menționează faptul că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.
În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
C.Ț.