Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 56 minute în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 60 minute în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 11 ore în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 13 ore în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 14 ore în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 1 zi în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 1 zi în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 1 zi în urmă
Programul Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru duminică, 12 ianuarie - 1 zi în urmă
Cuvântul „MULȚUMESC” este sărbătorit pe tot globul, la data de 11 ianuarie - 1 zi în urmă
Denia Canonului cel Mare și Liturghia Darurilor înainte sfințite la Mănăstirea Rohia (FOTO)
Miercuri, 14 aprilie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, de la ora 16:00, Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, urmat de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite la Mănăstirea de metanie „Sfânta Ana” Rohia, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Soborul a fost alcătuit din slujitorii mănăstirii: Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Ghelasie Maxim, economul mănăstirii, Arhim. Pantelimon Ilieş, Protos. Varlaam Coroian, Protos. Ignatie Herman, slujitori ai sfântului locaş de închinare, Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de preoţi, diaconi şi teologi din Ţara Lăpuşului, dirijaţi de Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan, paroh în Târgu Lăpuş şi de diaconul Ioan Vlăduţ Marchiş. La chinonic a cântat Maria Gheduţ.
Între persoanele prezente la slujbă a fost Dr. Vlad Severus Paşca, medic de familie, membru în Adunarea Eparhială.
Respectând tipicul, în a cincea săptămână din Postul Mare, miercurea, se oficiază integral Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, după ce în primele patru zile din prima săptămână din Postul Mare s-a oficiat slujba Canonului cel Mare în patru stări, în fiecare din zile câte o stare.
„Canonul întreg are 250 de stihiri, urmate de stihul „Miluieşte-mă, Dumnezeule, milueşte-mă” după fiecare stihiră, iar în partea finală a fiecărei cântări este rostită o invocare a ajutorului Sfintei Maria Egipteanca şi a Sfântului Andrei Criteanul, autorul acestui Canon. Este o rugăciune profundă şi o cântare plină de emoţie şi de evlavie şi ajută mult viaţa creştinului care conştientizează starea lui de risipire sau de împrăştiere. Încearcă să-şi adune mintea, s-o sălăjluiască în inimă şi acolo glasul conștiinței omului păcătos stă de vorbă cu sufletul său.
Este o întreagă istorisire a Vechiului Testament, a tuturor pildelor de păcătuire, dar şi de căinţă multă şi de îndreptare şi mântuire. Şi ne sunt aşezate înainte ca şi, pe de o parte, pilde sau pedagogi spre Hristos, ca unii care au descoperit arta mântuirii, pe de altă parte sunt unii împreună cu noi rugători că-i cinstim ca sfinţi: pe împăratul şi proorocul David, patriarhii Vechiului Testament şi proorocii Vechiului Teatament şi ei ne conduc prin pocăinţă spre şi mai multă credinţă şi ne arată uşile pocăinţei, care dau spre Împărăţia lui Dumnezeu, cea veşnică luminată a Sfintei Treimi”, a precizat Preasfințitul Părinte Iustin.
Preasfinția Sa a mai vorbit despre Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca şi Sfântul Ioan Scărarul, care sunt sărbătoriţi în această perioadă a Postului Mare, punctând aspecte mai principale din viaţa lor, informează Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.