Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 4 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 5 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 6 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 7 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 7 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 11 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 17 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 19 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Câștigătorii concursului „Mineralele din viața noastră”, organizat de Muzeul de Mineralogie Baia Mare cu ocazia Zilei Internaționale a Pământului
În 22 aprilie s-a încheiat concursul de eseuri – organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Pământului – printr-o întâlnire online, organizată pe platforma ZOOM.
La acest concurs au putut participa elevii din ciclul gimnazial, care au realizat un eseu, pe tema „Mineralele din viața noastră” și l-au trimis pe adresa de email a Muzeului de Mineralogie Baia Mare, până în data de 19 aprilie. Lucrările primite au fost evaluate de către o comisie, formată din reprezentanți ai instituțiilor implicate în organizarea acestui concurs: dr. Antoneta Seghedi, președinte al Societății Geologice a României (SGR), prof. Adrian Gavra, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș (ISJMM) și Alexandra Sîngeorzan, muzeograf din partea Muzeului de Mineralogie (MusMin). Cele mai bune trei lucrări au fost premiate, iar ceilalți participanți au primit câte o diplomă. Fondul de premiere a fost asigurat de către Societatea Geologică a României.
Întâlnirea a debutat cu luarea de cuvânt a directorului Muzeului, conf. univ dr. ing. Ioan Denuț, care a făcut o scurtă introducere despre importanța Zilei Internaționale a Pământului și a expus scopul organizării acestui concurs. În continuare au luat cuvântul reprezentanții intituțiilor partenere în organizare. Din partea SGR, președinte dr. Antoneta Seghedi a lăudat activitatea Sucursalei Baia Mare și a Muzeului și acțiunile întreprinse pentru mediul academic și educațional din România și și-a exprimat opiniile cu privire la lucrările participanților. Inspector prof. Adrian Gavra, din partea ISJMM, a subliniat importanța Zilei Internaționale a Pământului și a colaborărilor cu Muzeul și a felicitat organizatorii și participanții la concurs.
În continuare, au fost prezentate criteriile de evaluare a lucrărilor participante la concurs, de muzeograf Alexandra Sîngeorzan, care a și anunțat ocupanții primelor trei locuri și premiile oferite acestora. Totodată, le-a oferit concurenților sugestii și recomandări legate de realizarea, pe viitor, a unor lucrări mult mai complete.
Premiul I a fost câștigat de eleva Rusu Raisa Maria, de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Baia Mare, cu lucrarea „Fluorina – smaraldul transilvănean”. Premiul II a fost adjudecat de elevul Popa-Turtureanu Rareș Ionuț, din clasa a V-a, de la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, județul Prahova, cu lucrarea „Aurul nebunilor”. Premiul III i-a revenit elevei Mârza Anamaria, din clasa a VI-a, de la Liceul Tehnologic din Ruscova, cu lucrarea „Comorile din adâncurile Pământului – rubinul”.
Câștigătoarea concursului, eleva Rusu Raisa, prezentă la întâlnire, a avut o intervenție, prin care și-a exprimat aprecierea legată de tema concursului și faptul că astfel a învățat lucruri noi, pe care nu le-ar fi aflat la școală.
În încheiere, directorul Ioan Denuț a mulțumit tuturor participanților și reprezentanților instituțiilor partenere și le-a făcut o invitație de a participa și la edițiile viitoare ale acestui concurs. A mai oferit detalii legate de modul prin care câștigătorii pot intra în posesia premiilor, iar la final a adresat o urare cu ocazia Sărbătorilor Pascale, tuturor participanților la întâlnirea online.