Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 54 minute în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana, din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 1 oră în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 2 ore în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 2 ore în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 4 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 8 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 9 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 9 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 9 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 10 ore în urmă
În Bruxelles: Expoziție de ouă împiestrite din Țara Lăpușului, realizate de rapsodul maramureșean Onișor Pop (FOTO)
Oul a fost dintotdeauna în centrul mitologiilor şi credinţelor uitate de timp ale popoarelor lumii.
Datina oului roșu în creștinism este pusă în legătură cu sângele Mântuitorului. Moartea și Învierea lui Iisus Hristos. Oul roșu a rămas în cultul nostru alături de cruce, ca simbol al biruinței Binelui asupra Răului, a lui Iisus asupra Morții.
Ţăranul român ştie că simbolistica de care se foloseşte atunci când face un ou ,,încondeiat’’ / ,,împistrit’’ este un dar sacru. În Bucovina şi Ţara Lăpuşului, acest meşteşug a devenit o artă. De la simpla vopsire a ouălor s-a trecut la „închistrirea”, ,,picurarea” sau „încondeierea” lor din dorinţa de a exprima frumosul dar şi pentru a comunica mai bine simbolurile creştine.
În Ţara Lăpuşului se mai păstrează obiceiul ,,împistririi’’ ouălor în satele Cupşeni, Ungureni şi Rogoz, dar şi în Groşii Ţibleşului, pentru că rapsodul Onişor Pop face acest lucru de peste 40 de ani.
„Nu-i Paşti fără ouă împistrite’’, spune el. Pentru a face cât mai cunoscut în Europa acest frumos obicei de Paşte din Maramureş, în perioada 26 aprilie – 7 mai, Asociația Zestea Maramureșului organizează în Bruxelles o expoziție de ouă împiestrite din Țara Lăpușului, realizate de Onișor Pop, informează Asociația Zestea Maramureșului.