Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 2 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 2 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 3 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 5 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 16 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 16 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - 1 zi în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Mădălin Claudiu Băban, maramureșeanul care-și dorește să cânte în operele renumite ale lumii; „În aceste vremuri, Dumnezeu și muzica mi-au adus alinare”
Atunci când Dumnezeu te înzestrează cu talent, iar tu muncești cu seriozitate pentru a excela nu are cum să nu iasă ceva deosebit. Astăzi vi-l prezentăm pe Mădălin Claudiu Ioan Băban, un tânăr de 23 de ani, din Baia Mare, pentru care muzica înseamnă enorm de mult.
Totul a început de la o vârstă fragedă, iar eforturile depuse nu au rămas nerăsplătite.
„Am copilărit în satul Remeți pe Someș (comuna Mireșu Mare), am urmat școala primară și generală la Mireșu Mare, urmând să intru la Colegiul de Arte – secția Canto clasic. Am absolvit liceul în 2017 după care, până în prezent, studiez în anul IV Licență la Universitatea din Oradea, Facultatea de Arte, Departamentul de Muzică, Secția Interpretare Muzicală Canto.
Pasiunea aceasta a început din clasa a II-a datorită părinților mei, care s-au ocupat de mine și m-au dus la foarte multe activități. Din clasa a II-a am făcut pictură și pian la Palatul Copiilor din Baia Mare. Am urmat și studiile Școlii Populare de Artă la pian, urmând ca în clasa a VIII-a să mă hotărăsc ce cale să aleg. Simțind mai bine muzica am pornit pe acest drum. În viitor eu îmi doresc să cânt în operele renumite din Europa, dar și de peste Ocean. Ca tip de voce sunt bas-bariton.
Pe parcursul liceului am obținut o serie de premii, de la mențiuni până la premiul I, unul din cele mai importante fiind Premiul I la Concursul Național de Interpretare Vocal-Instrumentală “Sigismund Toduță” Bistrița 2017, unde am fost invitat să cânt și în Gala Laureaților.
La nivel Universitar, am participat la concursul de interpretare al Facultății de Arte din Oradea, unde am luat Premiul I și Marele premiu al Juriului 2018. De asemenea, în 2019 – Premiul I la același concurs. În acest an, am participat la Concursul Internațional de canto “Voci de Primăvară” Timișoara, unde am obținut premiul II.
Pe plan personal, am aplicat online la un concurs organizat în Franța de către Opera din Clermont-Ferrand, unde am trecut de proba online, dintre cei 569 de concurenți rămânând 250. Urmează ca în luna iulie a acestui an să merg în Franța pentru a participa la proba fizică a concursului” – povestește Mădălin.
„I-am avut mereu ca model de buni creștini pe părinții mei”
Tatăl lui Mădălin este preot, iar dragostea și pentru muzica bisericească nu putea să lipsească.
„Tatăl meu este preot la cea mai tânără parohie din Baia Mare, Parohia “Sfântul Mare Mucenic Mina.” De mic am crescut în sânul bisericii avându-i mereu ca model de buni creștini pe părinții mei. La noua Parohie, de fiecare dată când pot îl ajut pe tatăl meu cântând la strană. În momentul în care a trebuit să aleg ce liceu aș vrea să urmez, părinții m-au sfătuit și încurajat să fac ceea ce simt și ceea ce îmi place. Dumnezeu are câte un plan foarte minunat și bun pentru fiecare dintre noi, iar eu am simțit cu adevărat că Dumnezeu m-a binecuvântat prin alegerea acestui drum în viață” – precizează tânărul.
„Sunt extrem de motivat să ajung unde îmi doresc”
Mădălin Băban are o recunoștință aparte și pentru profesorii lui fără de care nu ar fi ajuns aici.
„Sunt colaborator al Grupului psaltic “Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Am fost din anul 2017 până în 2020, de la instituirea pandemiei, colaborator în corul Filarmonicii de stat din Oradea cu care am avut un turneu în Europa cu muzica de film, turneu organizat de compozitorul american James Newton Howard, dânsul fiind și dirijorul tuturor concertelor din turneu. Am colaborat, de asemenea, prin intermediul Filarmonicii din Oradea, și cu corul filarmonicii din Debrecen cu care am plecat la Budapesta în Februarie 2020, fiind corul din Opera “La Sonnambula “ de V. Bellini. Am cântat alături de soliști renumiți pe plan mondial și, de asemenea, în toți acești ani colaborând la toate concertele din cadrul stagiunii filarmonicii.
În stagiunea 2019-2020 a Teatrului Maghiar din Oradea, am colaborat ca parte din cor în Opereta maghiară Sybill. Recent, împreună cu o colegă și prietenă mezzosoprană din București, am organizat recital la Galați (orașul ei natal) în program regăsindu-se duete din operete românești.
Una din cele mai importante persoane care contribuie activ la evoluția mea este profesoara Lavinia Cherecheș. Dânsa predă la “Akademie der Kunste” din Berlin, la Universitatea Națională de Muzică din București și la Universitatea de Arte din Stockholm. Datorită dânsei sunt astăzi în acest punct al vieții în care sunt extrem de motivat să ajung unde îmi doresc. Profesionalismul, seriozitatea și implicarea dânsei în realizarea noastră, a studenților, o recomandă a fi cu adevărat o maestră a cantoului” – spune Mădălin Băban.
Totodată, acesta afirmă: „Iubesc ceea ce fac. Când sunt pe scenă mă simt atât de liber, acolo mă simt cu adevărat cel mai împlinit, iar dacă prin plăcerea mea pot face și alți oameni să zâmbească împlinirea e și mai mare. Trebuie să punem mereu suflet în ceea ce facem. Sufletul este ceva divin, primit de la Dumnezeu, punând suflet în lucrurile pe care le facem totul se conectează într-o armonie superbă cu Divinitatea. Mie personal, în aceste vremuri pe care le trăim, Dumnezeu și muzica mi-au adus alinare. Doresc tururor oamenilor sănătate și îi sfătuiesc să pună mereu suflet în ceea ce fac!”.
De asemenea, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, dirijorul Grupului psaltic „Theologos”, are numai cuvinte bune la adresa lui Mădălin. „Este un băiat foarte talentat și ascultător, care muncește mult în domeniul muzical, iar aceste calități importante, pe lângă altele, i-au adus multe bucurii până acum, mai ales în domeniul profesional. De asemenea, ori de câte ori are posibilitatea, vine de la Oradea la Baia Mare pentru a da răspunsurile la strană, acolo unde slujește tatăl său”.
Îți mulțumim, Mădălin, pentru că ai acceptat să vorbești cu noi și că ne-ai dovedit că dacă ai credință și muncești constant visele devin realitate! Mult succes în continuare!
L.C.H.
1 Comentariu în această postare
Cipriana Cupse
Madalina a uitat sa multumeasca celui care ia fost professore de canto la Liceul de Arta din Baia Mare,cel care a pus bazele …distinsul profesor VASILE CUPSE.Este trist cand o persona uita de unde a plecat.