Cu trenul prin Europa prin DiscoverEU - 9 ore în urmă
Grupul tradițional Zestrea din Rogoz pregătește primele înregistrări de pricesne - 12 ore în urmă
Lemnele la control - 13 ore în urmă
Icoană cu Maica Domnului, protectoarea orașului Baia Mare, semnată de pictorul Sorin Iosub - 13 ore în urmă
Ateliere educaționale de Paști organizate la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației - 13 ore în urmă
Elena Iuria de la Insieme Music School Baia Mare a obținut Trofeul Junior al Festivalului „Voci de Îngeri” de la Suceava - 13 ore în urmă
Alte parcări care trec în regim de plată în Baia Mare, altă stradă închisă o vreme pentru reparații - 13 ore în urmă
Breb, satul tradițiilor vii – acolo unde timpul se odihnește - 15 ore în urmă
Operațiunea ROADPOL Speed Marathon în Maramureș - 15 ore în urmă
Buget cu bisturiul – DGASPC se taie, cultura slăbește, iar OMD Maramureș intră în pauză prelungită - 15 ore în urmă
Recomandările jandarmilor pentru a evita atacurile urşilor
Pentru că prezența ursului este tot mai des semnalată în anumite zone de munte, localități, gospodării, Jandarmeria Maramureş transmite turiştilor și tuturor cetăţenilor câteva recomandări folositoare pentru a preveni unele incidente nedorite şi pentru a evita producerea unor situaţii periculoase, reguli ce sunt menite să ajute în situația întâlnirii cu ursul sau cu alte animale sălbatice.
Ursul, foloseşte un teritoriu întins, astfel existând o probabilitate crescută de interacţiune a omului cu ursul, atât datorită folosirii aceloraşi habitate naturale, cât şi utilizarea ca hrană de către urs, a culturilor agricole, livezilor, animalelor domestice, precum şi a deşeurilor.
„Pentru a evita atacul ursului, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta, pentru fotografii sau din alte motive. Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli, dacă şi dumneavoastră veţi face la fel.
Faceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. În cazul în care se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. Să nu aruncați cu pietre sau alte obiecte și să nu vă bazați că este suficientă distanță până la urs, să vă îndepărtați de el. Să vă păstrați calmul și să nu fugiţi, ursul fuge mult mai repede decât omul, prin fugă instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca.
Solicitați sprijin apelând numărul unic pentru apeluri de urgență 112” – spun jandarmii.