Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 35 minute în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 1 oră în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 2 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 4 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 15 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 15 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 19 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - 1 zi în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - 1 zi în urmă
Un mai capricios: Manifestări de instabilitate atmosferică, așteptate în Maramureș, în intervalul următor. Sunt anunțate: vijelii, fenomene electrice, grindină
Vreme capricioasă așteptată în Maramureș, în orele următoare. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de specialitate și o atenționare de cod galben.
Vorbim despre o informare meteorologică de manifestări de instabilitate atmosferică și un cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, de fenomene mai periculoase.
Informarea meteorologică va fi valabilă în intervalul 25 mai, ora 15.00 – 27 mai, ora 20.00. Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în vestul și nord-vestul țării, seara și noaptea de marți spre miercuri (25/26 mai) în sud-vest, centru și nord-est, apoi cu precădere în sud, centru și est.
Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, izolat căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse 30…35 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte. Ca o notă, vremea se va menţine în general instabilă şi în a doua parte a acestei săptămâni.
„Vârful” de vreme capricioasă, conform modelelor meteo actuale, a determinat ANM să emită și o avertizare de cod galben, valabilă în intervalul 25 mai, ora 15.00 – 26 mai, ora 11.00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și în vestul și nordul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.
Temporar vântul va avea intensificări la munte, în special la altitudini mari în Carpaţii Meridionali, cu rafale ce vor depăși 80…90 km/h, conform avertizării meteorologice de cod galben emisă de ANM.
În Maramureș, vom avea parte de vreme frumoasă și caldă, cu maxime de la 19-22 la 27 grade și cer de la variabil la mai mult senin. Către seară, se va înnora și se vor înregistra furtuni trecătoare, însoțite de vânt și, pe alocuri, grindină. În a doua parte a nopții, se va consemna o acalmie. Minimele nocturne vor fi de la 7 la 9-13 grade. Miercuri, maximele vor fi de la 13-19 la 22 grade, iar cerul va fi, din nou, de la variabil la mai mult senin. Episoadele de instabilitate se vor manifesta pe arii tot mai restrânse. Minimele nocturne vor fi de la 7 la 9-13 grade. Joi, valorile termice vor fi similare, iar probabilitatea de precipitații va fi scăzută. Weekendul va veni cu furtuni trecătoare. Vom reveni cu detalii!
ACTUALIZARE – Și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de tip cod galben de pericol de inundații.
FENOMENELE VIZATE:
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.
BAZINELE HIDROGRAFICE AFECTATE:
Vişeu, Iza, Someş, Crasna, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Arieş
MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:
Data: 25.05.2021 ora 17:00 – 26.05.2021 ora 14:00
Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, după cum urmează:
COD GALBEN
În intervalul 25.05.2021 ora 17:00 – 26.05.2021 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej, Crasna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele: Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj).
Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Maramureş şi Sălaj.
Specialiștii menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor menționate.
În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
C.Ț.
Foto ilustrativ – Mihai Crișan, Furtuni România / Facebook