Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
PS Iustin: „Copiii sunt veniți pe pământ direct din raiul lui Dumnezeu. Ei ne aduc în lume zâmbetul, bucuria, blândețea, bunătatea și sfințenia desăvârșită”
Astăzi, 1 iunie, este Ziua Internațională a Copilului. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, transmite un mesaj.
Îl redăm integral:
„Copiii sunt veniți pe pământ direct din raiul lui Dumnezeu. Ei ne aduc în lume zâmbetul, bucuria, blândețea, bunătatea și sfințenia desăvârșită a Celui singur sfânt prin Sine – Dumnezeu.
Ei sunt darul și împlinirea, speranța și dăinuirea părinților (mama și tata), ei sunt cununa apostoliei dascălilor, ei sunt comoara Bisericii lui Hristos, ei sunt frumusețea și tinerețea fără bătrânețe a satelor noastre românești, ei sunt continuitatea, normalitatea, înveșnicirea și nemurirea neamului nostru românesc cel iubitor de Dumnezeu și mărturisitor de Hristos.
Iată ce spune Mântuitorul despre nașterea unui prunc:
„Când femeii îi vine ceasul să nască, se întristează că a sosit ceasul ei (durerile facerii), dar pe când a născut, uită de dureri, de bucurie că s-a născut om (viața) în lume!” (Ioan 16, 21).
La nașterea fiecărui copil, ca miracol divin, părinții și cunoscuții se întreabă: „Oare ce va fi pruncul acesta?” (Luca 1, 66). Noi nu știm niciodată dinainte ce va fi, Dumnezeu însă știe! Fiecare copil, fiecare om este un proiect unic al lui Dumnezeu, conceput să devină capodopera Sa pentru veșnicie.
Proiectul lui Dumnezeu poate fi perfect sau poate fi urâțit, poate fi amputat, poate fi compromis prin intervenția nefericită, neinspirată, lipsită de viziune, de măsură, de respect și responsabilitate a părinților, a dascălilor, a mentorilor și a unei societăți, ea însăși abătută grav de la poiectul Creatorului.
Pentru a zidi o capodoperă este necesară conlucrarea între autorul proiectului – Dumnezeu și beneficiarii Lui – oamenii.
Astfel, FAMILIA – mama și tata – se cuvine să fie primii pedagogi, dăruindu-i educația celor șapte ani de-acasă, fiecărui copil și „bunul simț românesc (țărănesc)”, care însemnează: credința în Dumnezeu și frica de El, rușinea de oameni și simțul măsurii.
ȘCOALA și dascălii să le dăruiască educația adevărată, să le inspire iubirea de frumos, de valori adevărate și nemuritoare, de cultură românească și credință strămoșească, de țară, de eroi, de istorie, de personalități de geniu, din toate domeniile și de oamenii simpli, adevărați, drepți și cinstiți care trudesc să țină țara pe umeri.
BISERICA, prin slujitorii și lucrarea ei, va desăvârși proiectul personal al fiecărui copil, aducând în ființa lui harul și făcându-l fiu al Cerului, fiu al lui Dumnezeu și conștientizându-l, printr-o lucrare înțeleaptă și plină de dragoste, că viața este un examen de toate categoriile și toate treptele, iar Biserica lui Hristos este „școală pentru toată viața”. In Biserică se desăvârșește formarea noastră completă ca și ființe divino-umane, alcatuite din trup și suflet, și că pentru tot lucrul bun și frumos suntem binecuvântați de Dumnezeu și iubiți, apreciați și prețuiți de oameni, de comunitate și de națiune, iar pentru orice lucru rău și iresponsabil, suntem pasibili de judecata și sancțiunea divină, dar neîntârziat suntem judecați și dezaprobați de oameni în mod necruțător.
Asupra acestor lucruri se cuvine să ne uităm noi cei maturi, pe umerii cărora apasă întreaga responsabilitate, părinți, dascăli și păstori de suflete și să veghem ca fiii și fiicele, copiii atât de înzestați și luminați ai neamului nostru, să crească frumos și armonios, în bucurie și lumină, iar viața lor să fie un vis frumos care să se realizeze pe deplin și în folosul națiunii și să nu devină un coșmar din cauza noastră și a unei lumi căzute, degradate, dezumanizate, instinctuale și iraționale.
În încheiere aș spune așa, ca Păstor de suflete și împreună cu voi toți răspunzător de educația copiilor, de viitorul Țării, al Neamului și al Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești:
• Să nu frângem aripile îngerilor – copiii!
• Să nu le întunecăm soarele și lumina!
• Să nu le răpim copilăria, bucuria și nevinovăția!
• Să-i creștem curați și cu sfințenie, căci pentru ei, pentru copii, ne mai zâmbește încă Dumenzeu, din când în când, și ne arată mila, iubirea și fața blândă, senină!
• Pentru nevinovăția îngerească a copiilor mai ține Dumezeu lumea!
La mulți ani tuturor copiilor de geniu, frumoși și buni ai României creștine și copiilor din lumea întreagă!
Dumnezeu să vă ocrotească și să vă dăruiască un viitor strălucit, într-o lume normală, bună și frumoasă, ca să vă bucurați de darul vieții și de eforturile pe care le-ați făcut și le faceți ca să deveniți viitorul neamului nostru românesc.
Iubiți-L pe Hristos, Singurul care vă face liberi și vă iubește necondiționat, însoțindu-vă cu îngerul Lui păzitor în permanență.
Pentru voi toți rugător către Dumnezeu și împreună cu voi, de ziua voastră,
† IUSTIN
Frate mai mare și prieten”.