Share
De vorbă cu un psiholog băimărean: Depresia postpartum, o afecțiune întâlnită în rândul proaspetelor mămici

De vorbă cu un psiholog băimărean: Depresia postpartum, o afecțiune întâlnită în rândul proaspetelor mămici

Depresia reprezintă o afecțiune care se manifestă prin tristețe, lipsă de energie, oboseală, insomnie, anxietate ș.a., aceasta punând stăpânire pe numeroși oameni.

Psihologul băimărean Lia Baias spune că această stare este des întâlnită, femeile având un risc mai mare de a avea depresie decât bărbații. „Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că până în 2020, 1 din 4 persoane va avea depresie, ceea ce înseamnă că dacă mergeți pe stradă și vedeți un grup de patru persoane, dintre acelea, cel puțin una va dezvolta la un moment al vieții simptome specifice depresiei, femeile având risc de trei ori mai mare decât bărbații”, a declarat Lia Baias.

„7-13% dintre mame dezvoltă depresie pe parcursul primului an de la naștere”

De asemenea, aceasta precizează că respectiva afecțiune este întânită și în rândul proaspetelor mame.

„Depresia postpartum, numită și depresia postnatală, este o tulburare psihică care poate apărea la mame după nașterea copilului, în primul an de viață al copilului. Se pare că 7-13% dintre mame dezvoltă depresie pe parcursul primului an de la naștere și până la 20% în primul trimestru postpartum. Este considerată o problemă de sănătate publică, deoarece afectează atât mama, cât și dezvoltarea copilului.

Pentru a înțelege mai bine diferența dintre starea de tristețe firească după nașterea copilului și diagnosticul de depresie postnatală, voi explica următoarele concepte: tristețea postnatală, numită și baby blues sau maternity blues este o stare de tristețe trecătoare care debutează de obicei în primele două săptămâni după naștere și apare la 50-85% dintre femei. Simptomele ce pot apărea sunt: plâns frecvent, neliniște, teamă intensă, instabilitate emoțională, insomnie, oboseală. Acestea pot dura câteva ore sau zile și nu afectează funcționarea mamei, nu necesită tratament.

Psihoza postpartum – este o tulburare psihică severă, dar apare rar, adică la 0,1-0,2 dintre mame. De obicei, debutează intens, în primele trei-patru săptămâni de la naștere cu simptome precum: neliniște, insomnie, lipsă de speranță, halucinații auditive sau vizuale, dezorientare, gânduri suicidare sau de a-i face rău copilului. Fiindcă afectează funcționarea mamei și dezvoltarea copilului, necesită tratament”, explică specialistul.

În continuare acesta spune: „Depresia postpartum – debutează în primul an de la nașterea copilului. Simptomele episodului depresiv postpartum sunt la fel ca simptomele oricărui episod depresiv ce poate apărea în orice moment al vieții. Deosebirea este că în cazul depresie postnatale, simptomele de anxietate, adică teamă extrem de intensă sunt foarte ridicate. Simptomele comune cu alte altor episoade depresive sunt: sentimentele de singurătate, iritabilitate, de pierdere a sinelui, teama de a înnebuni.

În plus, episodul depresiv postpartum se particularizează prin sentimente de vină şi inadecvare cu privire la rolul de mamă, sentimentul de incapacitate de a avea grijă corespunzător de copil și preocupări exagerate cu privire la sănătatea copilului. Femeile cu depresie postpartum se percep ca mame rele, incapabile și neiubitoare.  Este posibil ca mama să fie avut simptome de depresie prenatale, adică înainte de nașterea copilului și acestea să se intensifice odată cu nașterea și să declanșeze depresia. Cu alte cuvinte, mamele care au simptome de depresie înainte să nască, au o predispoziție crescută să dezvolte depresie după nașterea copilului”.

Depresia poate fi tratată

Atunci când vine vorba de cauzele depresiei postnatale, psihologul băimărean menționează că acestea pot fi diverse, printe ele numărându-se schimbările hormonale sau lipsa ajutorului din partea apropiaților.

„Este important de menționat că nu există o singură cauză a acestei tulburări, ci sunt prezenți mai mulți factori care pot duce la apariția tulburării. În primul rând, există cauze biologice ce se referă la schimbările hormonale ce au loc în corpul unei femei (…).

O altă cauză este deprivarea de somn, adică somnul puțin și de proastă calitate, deoarece după naștere mamele nu mai reușeșesc să se odihnească suficient, ceea ce duce la apariția stărilor de epuizare și favorizează apariția depresiei post-partum.

O a treia cauză este lipsa de suport social, adică lipsa ajutorului din partea unor persoane de încredere pentru mamă (ex: tata, bunica, rude apropiate), care ar putea-o ajuta pe mama ca să față mai bine îngrijirii copilului, ar putea rămâne cu copilul cât mama se odihnește, face o baie relaxantă, iese la o plimbare etc.”, mai spune Lia Baias, cu precizarea că depresia de orice tip, fie că a apărut înainte de naștere, postnatal sau în alt moment al vieții se tratează dacă persoana caută ajutor.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu