Share
Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Satu Nou de Sus; A fost instalat un nou preot (FOTO)

Sfânta Liturghie arhierească în Parohia Satu Nou de Sus; A fost instalat un nou preot (FOTO)

Duminică, 6 iunie (a VI-a după Sfintele Paşti, a vindecării orbului din naştere), Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială din Satu Nou de Sus, Protopopiatul Baia Mare, unde a rostit cuvânt de învăţătură, a hirotonit întru preot pe Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural şi l-a instalat ca paroh.

Primit cu bucurie de zeci de tineri din parohie şi din Baia Mare, de la ASCOR şi ATOCEM, îmbrăcaţi în frumoase costume populare din zonele folclorice ale judeţului, într-o zi de un senin cum rar se întâlneşte, după aproape două luni de ploie şi nori grei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a sosit în mijlocul credincioşilor din Parohia Satu Nou de Sus pentru o zi de sărbătoare duhovnicească și a oficiat Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor ales de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip – consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Adrian Mihali – consilier eparhial administrativ, Pr. Virgil Jicărean – consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Andrei Emil Pop – inspector eparhial, Pr. Dumitru Aftan – fost paroh al credincioşilor de aici, Pr. Alexandru Gaborean – paroh în Săsar, Pr. Adrian Morar – slujitor la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, Pr. Gavril Chiuzbăian – paroh în Şişeşti, Arhid. Teodosie Bud – consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca – consilier eparhial cultural, Arhid. Dr. Nifon Motogna – administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Vlad Verdeş – inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar – secretar eparhial.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu. La Chinonic au cântat solistele Gabriela Ardusătan şi Maria Mihali.

La ectenia pentru morţi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a pomenit pe Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Chira, de la a cărui naştere s-a împlinit recent un secol, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Vasile Costin, Arhiepiscopul Târgoviştei, fiu al satului, şi pe Înaltpreasfinţitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, care au târnosit această biserică în 1987.

În timpul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hirotonit întru preot pe Arhid. Ionuţ Todorca, consilier cultural, diacon de 10 ani al Preasfinţiei Sale, pe seama acestei parohii, rămase vacante după pensionarea părintelui paroh Dumitru Aftan, la limită de vârstă, care a slujit aici de 38 de ani, din care 31 de ani ca paroh.

​Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Iustin, în care a subliniat importanţa perioadei post-pascale în care ne aflăm, după care s-a oprit la momentul vindecării orbului.
​„În Evanghelia vindecării orbului din naştere, de astăzi, Mântuitorul nu este rugat de nimeni, ci vine în întâmpinarea celor în suferinţă. Vine Dumnezeu spre om, nu aşteaptă pe om să vină spre Dumnezeu. De aceea s-a şi Întrupat Mântuitorul, Fiul lui Dumnezeu, ca să vină între noi, să fie cu noi, pentru vindecarea şi salvarea noastră şi pentru a noastră mântuire. Hristos a spus în Evanghelia după Ioan ucenicilor, mulţimilor care Îl ascultau şi cărturarilor şi fariseilor: Eu sunt lumina lumii, cel ce crede întru Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii. Şi pentru ca să concretizeze întruparea cuvântului şi a luminii necreate a lui Dumnezeu, persoana divino-umană a Mântuitorului, Mântuitorul redă lumina. Ca să arate şi concret că El este Stăpânul lumii, El a creat lumina. El a dăruit vederea omului şi toate darurile cu care omul este împodobit sau înfrumuseţat. Despre acest lucru este vorba în pericopa evanghelică de astăzi de la Sfântul Evanghelist Ioan”.

Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre semnificaţia pericopei evanghelice.
​„Orbul L-a mărturisit pe Iisus că este profet, că este de la Dumnezeu, că este Hristos şi pentru aceasta a fost sancționat de comunitate cu datul afară din sinagogă. Era o dramă să fii dat afară din sinagogă. Atunci, pe vremea aceea, nu era ca pe vremea noastră, cu statele laice. Atunci toată comunitatea era într-un singur loc, la sinagogă. Să te excludă din comunitate era dramatic. Orbul nu s-a temut. A continuat să-L mărturisească pe Iisus. De ce? Pentru că el a fost singur. La cerşit poate l-au dus părinţii. I-au pus trecătorii un bănuţ în mână, dar era mereu singur. Şi atunci la ce-i folosea comunitatea lui şi sinagoga, fiindcă el era singur? Poate cerşea la sinagogă sau la templu. Oricum, era singur. Nu vedea pe nimeni, decât auzea.

Şi, dintr-o dată, Dumnezeu vine şi-i redă lumea, îi redă viaţa, îi redă integritatea. Şi, când deschide ochii, Îl vede pe Hristos Dumnezeu Cel minunat şi luminat. Hristos, lumina lumii. Şi, în final, face ceea ce ar trebui să facem fiecare dintre noi: să nu lăsăm minciuna să prolifereze şi să luăm atitudine. Creştinii trebuie să fie oameni de atitudine. Să nu ne temem! Să nu credem în fals şi în minciună. Să mărturisim adevărul. Adevărul care ne face liberi. Noi nu avem a ne teme de nimic! Suntem oameni liberi. Credem în Hristos, Care ne-a dăruit libertatea, bucuria, fericirea. Nu trăim timoraţi. Nu avem voie să trăim aşa. Şi nici în pandemie creştinii nu au avut voie să trăiască în tulburare, în îngrijorare, în mâhnire, în ceartă, în conflict. Nu. Noi suntem ai păcii. Şi în final, Hristos este Cel Care ne-a şi încercat, care ne-a şi îngăduit şi Care ne-a şi salvat. Să rămânem cu Hristos dacă L-am întâlnit, pentru că El ne redă vederea duhovnicească, viaţa frumoasă, bucuria și veşnicia”.

Părintele Dumitru Aftan, fost preot paroh în Satu Nou de Sus, a ridicat această biserică, începută în 1975, de preoţii Vasile Varga şi Mircea Radu, şi a încheiat lucrările de zidire şi finisare împreună cu Părintele Dr. Vasile Augustin, acum vicar eparhial administrativ, fiind sfinţită în 16 august 1987, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Pentru întreaga activitate şi pentru curajul de a zidi şi sfinţi o biserică în vremea comunismului, Pr. Dumitru Aftan a fost distins de Preasfinţitul Părinte Iustin cu Ordinul Omagial „Preot Nicolae Gherman” pentru clerici. Din partea credincioşilor, părintele Dumitru Aftan a primit o icoană cu Maica Domnului.

Ceremonia de instalare a început cu înmânarea, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, a însemnelor slujirii şi administrării parohiei: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, cheia bisericii şi Decizia eparhială de numire.
​În cuvântul rostit, noul preot paroh a adus mulţumiri lui Dumnezeu pentru darul pe care i l-a dat, Chiriarhului locului pentru chemarea şi încrederea acordată, în preajma căruia se află de 12 ani, din care 10 ani ca diacon, membrilor Permanenţei Eparhiale, colegilor diaconi cu care a slujit, fostului preot paroh Dumitru Aftan, familiei, Consiliului Parohial, tuturor celor prezenţi.

Din partea tuturor credincioşilor, Consiliului Parohial şi personal, a dăruit Preasfinţitului Părinte Iustin o bederniţă care poartă pe ea icoana Femeilor Mironosiţe, un coş cu flori şi, în nume personal, un diptic cu Mântuitorul şi Maica Domnului, la care să se închine Preasfinția Sa înainte de începerea Sfintei Liturghii în spații din afara bisericii.
​Preasfinţitul Părinte Iustin a declarat această zi ca fiind „o sărbătoare împărătească”, informează Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu