Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 3 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 6 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 9 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 10 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 10 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 12 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 13 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 14 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 14 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 16 ore în urmă
Ana Blandiana a primit titlul de cetățean de onoare al județului Maramureș
Autoritățile județene au votat în cadrul ședinței de miercuri, 9 iunie, acordarea titlului de cetățean de onoare Anei Blandiana, președintele Asociației Fundația Civică, pentru implicarea în realizarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. De asemenea, a fost acordat titlul post-mortem de cetățean de onoare al județului Maramureș lui Romulus Rusan.
Cei doi au pus bazele Memorialului în 1992, iar demersul lor a fost susținut de istorici, arhitecți, personalități culturale, reprezentanți ai societății civile, convinși de oportunitatea realizării unei instituții a memoriei pe ruinele fostei închisori politice de la Sighet din anii totalitarismului de tip stalinist dintre anii 1950 şi 1955. La inițiativa Anei Blandiana, din 1995 Memorialul se află sub egida Consiliului Europei.
Memorialul de la Sighet reprezintă un demers pentru păstrarea memoriei și pentru educarea generațiilor viitoare în spiritul respectului pentru sacrificiile făcute în cei mai teribili ani ai stalinismului. Pentru valoarea sa, în octombrie 1998, Memorialul de la Sighet a fost nominalizat de Consiliul Europei printre primele trei locuri de cultivare a memoriei europene, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.