În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 11 minute în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 18 minute în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 30 minute în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 38 minute în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 3 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 4 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 4 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 5 ore în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 6 ore în urmă
Trist: În satele maramureșene numărul bovinelor scade de la an la an
Numărul țăranilor maramureșeni care aleg să crească bovine scade de la an la an. Această situație nu este prezentă doar în județul nostru, ci la nivelul întregii țări.
Potrivit unei cercetări relizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), până la 1 iunie 2020 numărul bovinelor a scăzut cu 2,4% din total, respectiv cu 1,7% la matcă (totalitatea femelelor pentru reproducție: vaci pentru lapte, bivoliţe şi juninci pentru reproducţie), în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019.
Datele INS arată că în 2019 numărul total de bovine era de 1.962.573 capete, iar în anul 2020 de 1.914.602 capete. Efectivul matcă în 2019 era de 1.262.957capete, iar în 2020 aveam 1.241.059 capete. În cifre concrete, rezultă că numărul bovinelor este în scădere cu 47.971 de capete, iar al exemplarelor matcă cu 21.898.
Multă muncă pe bani puţini
Întrebați care sunt motivele pentru care numărul vacilor scade drastic, țăranii maramureșeni spun că „în ziua de astăzi nu se mai merită să ții vacă”. Potrivit acestora, laptele se vinde prea ieftin, carnea la fel, iar munca este imensă. În plus, tinerii nu se axează pe munca în gospodărie, iar cei bătrâni nu mai fac față.
„În Fărcașa, cam în 2005, au fost peste 600 de vaci. Au fost trei ciurde, una în deal de 100 și ceva, una în Vrăticele de 200, iar alta aici jos în sat de 260 de vaci. Acum mai este o singură ciurdă de 30 de vaci.
Nu mai ține lumea vaci din cauza batjocurii și neplății laptelui, a cărnii când ai mers la abator și a taxelor pentru pășunat. În toate satele e la fel, din cauza asta dispar animalele. Într-o vară am dus la abator două juninci care la un an și două luni aveau 800 kg, asta e o raritate. Și mi-o tras 55% din ele jos. Au zis că-mi dau 7 lei/kg, dar pe când mi-au făcut hârtia o fost numai 6,50. După ce am tras linia și am calculat mi-am dat seama că nu am rămas numai cu gunoiul și ei cu profitul. Țăranul o fost iobag, o fost șerb, o fost sclav, acuma ce-i? Batjocura celor mari care au ajuns în Parlament”, consideră maramureșeanul Dumitru C.
De asemenea, Ioan Băban din Mocira spune: „Nu prea mai sunt vaci nici la noi. Mai demult erau și câte 200. Aproape toată lumea avea atunci vacă. Unii aveau și câte două, plus bivoli. Acum nu mai ai posibilitate să le ții. Laptele nu mai ai unde îl da și nu se merită. Cei care țin acum vacuță mai vând lapte pe la vecini. Pământ este bugăt, da nu-l mai lucrează lumea. Trebuie să dai o grămadă de bani și nu te alegi cu nimic. Apoi iară pe la sate mai mult o rămas cei bătâni, că tinerii s-o dus la lucru în oraș”.
L.C.H.