Programul ierarhilor în această duminică - 34 minute în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 48 minute în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 2 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 3 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 4 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 5 ore în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune la dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 7 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 17 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 18 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - în urmă
SUA și Rusia, declarație comună despre stabilitatea strategică: Un război nuclear nu trebuie să aibă loc niciodată
Primul summit dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat miercuri cu o declarație comună referitoare la „stabilitatea strategică”. Casa Albă a dat-o publicității după conferința de presă susținută de președintele american la Geneva, conferință în care Joe Biden menționa, între altele, că ultimul lucru pe care și l-ar dori acum Vladimir Putin ar fi un nou Război Rece.
La rândul său, președintele rus menționase în propria sa conferință de presă că a convenit cu Joe Biden să reia dialogul pe tema controlului armamentului. Liderul american a spus că va fi nevoie de timp pentru a determina dacă dialogul strategic va funcționa.
„Noi, președintele Statelor Unite, Joseph R. Biden, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, observăm că Statele Unite şi Rusia au demonstrat că, inclusiv în perioade de tensiune, sunt capabile să facă progrese asupra obiectivelor comune în sensul asigurării predictibilităţii în domeniul strategic și pentru reducerea riscurilor de conflicte militare şi a ameninţării unui război nuclear”, se arată în Declaraţia comună adoptată de SUA şi Rusia după summitul de la Geneva.
„Recenta prelungire a Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic – n.r.) este un exemplu în ceea ce privește angajamentul nostru pentru controlul armelor nucleare. Astăzi, reafirmăm principiul că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să aibă loc niciodată”, subliniază cei doi lideri. „În concordanţă cu aceste obiective, Statele Unite şi Rusia se vor implica împreună într-un dialog bilateral, în scopul stabilităţii strategice în viitorul apropiat, un dialog care va fi elaborat şi solid. Prin acest dialog, vom căuta să punem baza pentru viitoare măsuri de control al armamentului şi de reducere a riscurilor”, promit Joe Biden și Vladimir Putin.
Rusia și SUA s-au retras din mai multe tratate bilaterale în ultimii ani
În 2019, Moscova a anunţat că se retrage din Tratatul pentru Forţele Nucleare Intermediare pe care îl avea cu Statele Unite, în replică la un anunţ similar venit de la Washington. Preşedintele rus declara atunci că Moscova va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice. A fost răspunsul liderului de la Kremlin ca ripostă la decizia SUA de a se retrage din acest tratat ce reglementa forțele nuclare cu rază medie de acțiune (INF), semnat în timpul Războiului Rece. Luna trecută, Statele Unite au transmis Rusiei că nu vor reveni nici în tratatul „Cer Deschis”, considerat unul dintre ultimii piloni de încredere între NATO şi Moscova.
Acest tratat permitea efectuarea de zboruri deasupra teritoriilor statelor semnatare, realizate de avioane neînarmate, în scopul supravegherii reciproce a instalaţiilor militare. În replică, Rusia a considerat decizia SUA drept o „greşeală politică” comisă înaintea primei întâlniri faţă în faţă dintre Joe Biden şi Vladimir Putin. SUA s-au retras în noiembrie 2020 din acest tratat de control şi verificare a armamentelor, care a consolidat securitatea europeană, după ce administraţia Donald Trump a acuzat Rusia de încălcarea prevederilor acordului, acuzaţie respinsă de Moscova.
În schimb, la începutul acestui an, Rusia și Statele Unite au ajuns, pe ultima sută de metri, la un acord pentru prelungirea cu cinci ani a Tratatului New START, unul dintre puținele rămase în vigoare în domeniul armamentului nuclear între cei doi foști inamici ai Războiului Rece.
Semnat în 2010, New START reglementează controlul armelor la nivel global şi limitează numărul focoaselor nucleare strategice, al rachetelor şi bombardierelor pe care SUA şi Rusia le pot desfăşura. De altfel, prima convorbire telefonică între Vladimir Putin şi noul preşedinte al SUA, Joe Biden, s-a axat pe prelungirea New START, conform digi24.ro.