Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 13 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 14 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 14 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - 16 ore în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - 18 ore în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 18 ore în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 19 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - în urmă
Vizitează Maramureșul!: Lacul glaciar Iezer, de o frumusețe aparte, singurul din țară care are forma României. Află lucruri mai puțin cunoscute (VIDEO ȘI FOTO)
Una dintre cele mai fascinante zone din Maramureș este, fără îndoială, zona stației meteorologice Iezer. În imediata ei apropiere se află o raritate: lacul cu același nume.
Probabil nu v-ați putut imagina că, în țara noastră, există un lac care să fie, ca formă, o replică a României. Ei bine, iată că există: Lacul Iezer, pentru că despre el vorbim.
Mai exact, lacul Iezer este un lac glaciar. Este localizat în munții Rodnei, sub vârful Pietrosu, la o altitudine de 1.825 m. Are suprafața de 3450 mp, adâncimea maximă de 2,5 m și lungimea de 84 m. Face parte din rezervația naturală ˝Pietrosu Mare˝. Lângă lac se găsește stația meteo „Pietrosul Rodnei”.
Către această minunăție naturală se poate ajunge din stațiunea maramureșeană Borșa. Traseul este unul scurt, poate fi parcurs în numai câteva ore, în funcție de cum vă faceți planurile. Această minune a naturii este inclusă în patrimoniul UNESCO, datorită diversității de aici, atât ca floră cât și ca faună. Poate fi admirată gențiana punctată, anemona alpină, bujorul de munte sau chiar floarea de colț. Ca faună, aţi putea întâlni marmote, capra neagră sau acvila de munte.
Turiștii aleg această destinație indiferent de anotimp, însă este mai vizitat pe timp de vară. În jurul său circulă mai multe legende, cea mai cunoscută fiind aceea că ar comunica cu… Marea Neagră. Bineînțeles că a rămas la stadiul de legendă. Atașat, puteți urmări un material video filmat și publicat de un împătimit al drumețiilor montane, în care se poate vedea traseul. Mai multe informații despre Parcul Național Munții Rodnei, puteți citi AICI!
C.Ț.
Foto – Arhivă DirectMM.ro, ANM, foto din public domain