Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 8 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 9 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 9 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 13 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 15 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 15 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 16 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 1 zi în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 1 zi în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 1 zi în urmă
Cașul de oaie, o adevărată delicatesă culinară; Aflați de la maramureșeni pricepuți cum se face
Cașul de oaie e cu adevărat o delicatesă culinară. Reprezentanții Centrului Culturii Tradiționale Maramureș ne prezintă un scurt fragment din Memoria Ethnologica, Colecția Ioan Dunca, în care se precizează pas cu pas cum se face acesta.
Deci, cum se face cașul?
„După ce se mulg oile, se pune laptele în putină, se pune cheag și se lasă să se închege. Apoi se bate cu jintălăul până iese puțin unt pe deasupra. Se scoate jintălăul, se bagă mâinile până la fundul putinii și se ridică încet cașul în sus, până se prinde laolaltă.
După ce cașul s-a prins, se stoarce bine zărul, apoi se jintuiește, adică se sfarmă cașul cu mâna și se lasă în putină să se prindă iar laolaltă. Zărul stors de la strânsul cașului se pune într-o căldare la foc, din el se va face urda. Peste zărul fiert se mai pune lapte, luat înainte de a-l pune la închegat. Se fierbe mai departe și se amestecă cu șterțul până aruncă urdă, după care, se mai fierbe puțin, până-I gata urda.
Se ia apoi cu găvanul și se pune-n strecură de pânză. Și cașul, ca și urda se pune în strecură, apoi se așază în zvărdina comarnicului să se stoarcă bine. După ce s-au stors, se iau din strecură și se pun pe polițele comarnicului să se zdicească de vânt”.
Foto: Felician Săteanu