Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 4 ore în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 4 ore în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 5 ore în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 5 ore în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 7 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 11 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 12 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 12 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 13 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 13 ore în urmă
Distracția de altădată: „Când am fost io fată se făcea danț la șură duminica”
Pentru tinerii de astăzi, discoteca, iar mai nou clubul, reprezintă (sau cel puțin reprezenta înainte de pandemie) modalitatea prin care se pot distra alături de persoane de vârsta lor, departe de ochii familiei.
Părinții, dar mai ales bunicii spun că această modalitate de petrecere a timpului liber este diferită faţă de ceea ce ei au trăit.
Lenuța B. (77 de ani) din Fărcașa povestește cu drag despre danțurile la șură care aveau loc în urmă cu zeci de ani. „Când am fost io fată se făcea danț la șură duminica. Era tare fain. Se cânta la ceatără, gordonă și contră. De obicei, fetele și feciorii participau, dar erau și femei care mergeau acolo și se uitau cum se distrează. Atunci nu exista să stai la danț noaptea. Se făcea ziua și când prindea a însera toată lumea mergea acasă”, spune bătrâna.
De asemenea, aceasta își amintește că abia în anii ’70 acest tip de manifestare a fost înlocuit cu balurile la căminul cultural. Acestea aveau un program şi reguli bine stabilite.
„Balurile se țineau sâmbătă seara şi erau organizate de către un chizeş. Mergeai la opt și veneai acasă către patru dimineața. Se țineau la cămin. Pentru că nu era cămin cultural în fiecare sat, multă lume de pe sate venea aici la noi. Fetele erau, de obicei, însoțite de mame la baluri, asta după ce se cereau de la tata. Acolo era numai muzică populară şi vals. Câteodată mai mergeam şi noi cu corul de la şcoală şi aveam program artistic”, precizează maramureșeanca.
„Muzica de acum nu-i nicicum, nu-i nici populară, nici uşoară, numai tot bubuie acolo. Am mers odată şi io la discotecă după fata mea, dapoi nimica n-am văzut de la luminile alea de pe pereţi. Părerea mea îi că discotecile astea nu-s bune, fiecare face ce vrea acolo”, consideră tanti Lenuța.
L.C.H.