Donație prețioasă pentru Casa Muzeu din Rogoz - 2 ore în urmă
19 polițiști maramureșeni au ieșit la pensie la final de 2024 - 3 ore în urmă
PS Iustin: „Mulțumim cu evlavie smerită în genunchi Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-am primit în anul ce a trecut” - 3 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Biserica din Bogdan Vodă - 4 ore în urmă
Valea Sibila de la Strâmbu-Băiuț – Valea Zeiței - 5 ore în urmă
După 18 ani de la integrarea în Uniunea Europeană, România a intrat în Schengen - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: 1 ianuarie, întreită sărbătoare la început de an - 9 ore în urmă
Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 15 ore în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 17 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - în urmă
Exclusiv DirectMM.ro: Aria Stației Meteorologice Iezer va fi supravegheată cu camere video! În plus, zona va fi clar delimitată! Lista măsurilor propuse de ANM
Aria cunoscutei stații meteorologice Iezer din Munții Rodnei va fi supravegheată prin intermediul unui sistem de camere video. Decizia a fost luată de conducerea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) și vine pentru a oferi siguranță angajaților care își desfășoară activitatea pe munte.
Tot răul spre bine, putem spune, după ce un incident minor pe care unii l-au catalogat aiurea ca fiind un scandal uriaș, a generat luarea unor măsuri suplimentare de siguranță a meteorologilor care efectuează măsurători la altitudinea de circa 1.825 metri. Niciun angajat nu e căutat de poliție și nici nu e conducerea cu ochii pe el. Iată ce s-a întâmplat, în realitate, conform explicațiilor oferite pentru DirectMM.ro de reprezentanții ANM.
„În data de 19 mai 2021, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Administrația Parcului Național Munții Rodnei – R.A. a comunicat Administrației Naționale de Meteorologie adresa nr. 1381/MP/18.05.2021, prin care a sesizat faptul că, la data de 16 mai 2021, salariatul (…) Stație Meteorologică Iezer, a postat pe o rețea de socializare fotografii și înregistrări video cu persoane pe snowmobile care au pătruns în Căldarea Iezer. Se mai afirmă în sesizare că salariatul nostru, nu numai că ”promovează public fapte ilegale, respectiv accesul cu snowmobilul într-un parc național, dar și găzduiește persoana în cauză, aducând prejudicii de imagine instituției precum și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor”, în subordinea căreia ne aflăm.
Față de cele sesizate, Directorul General al Administrației Naționale de Meteorologie a dispus demararea cercetării disciplinare a salariatului (…) Stație Meteorologică Iezer, sub aspectul încălcării prevederilor Regulamentului intern, ale normelor interne de conduită etică și ale Contractului Colectiv de Muncă aplicabil, prin săvârșirea unor prezumtive fapte care constituie abateri grave de la regimul de protecție al ariilor protejate, dar și ale reglementărilor proprii de funcționare. Cercetarea disciplinară s-a desfășurat în data de 25 mai 2021 și, ca urmare a solicitării comisiei de cercetare, a fost continuată în 9 iunie 2021, pentru analiza declarațiilor tuturor salariaților Stației Meteo Iezer. Din cercetarea disciplinară a reieșit că, raportat la responsabilitățile și atribuțiile profesionale ale salariatului, în calitate de șef al stației meteorologice Iezer și de salariat al ANM, comisia nu a identificat o încălcare a prevederilor CCM, RI sau ale Codului de Etică.
Raportat la evenimentul din data de 16 mai 2021, când o persoană străină a pătruns în curtea stației meteorologice cu snowmobilul, având în vedere că stratul de zăpadă depășea gardul, salariatul a avut o atitudine corectă față de protejarea stației meteorologice. Înregistrările și postările de pe facebook nu indică că persoana ar fi fost tolerată sau găzduită-cazată în Stația Meteo Iezer. Cu toate acestea, deși fără intenție, salariatul a prejudiciat imaginea Administrației Naționale de Meteorologie, raportat la interdicția postărilor pe pagini de socializare a imaginilor/filmărilor care ar putea avea consecințe negative pentru ANM. Precizăm că personalul stației meteorologice Iezer nu are atribuții privind accesul persoanelor în zona de protecție a Parcului Național Munții Rodnei, iar pătrunderea turistului în perimetru nu a putut fi împiedicată, pentru că acesta a intrat pe zăpadă, peste gardul stației meteorologice”, se arată în răspunsul oferit de ANM DirectMM.ro.
Am adăuga faptul că acele persoane nu ar fi ajuns la stația meteo dacă nu ar fi traversat zona care se află în administrarea Parcului Național Munții Rodnei, așadar este cel puțin ciudată reacția unor (!) persoane din cadrul parcului de a depune reclamații.
„În urma analizei situației de fapt care a fost adusă la cunoștința Administrației Naționale de Meteorologie, s-au propus măsuri organizatorice și de preîntâmpinare a unor situații, astfel: delimitarea exactă a perimetrului stației, pentru a distinge teritoriul legal pentru care salariații își pot asuma răspunderea; montarea unui sistem de camere de supraveghere pentru monitorizarea perimetrului stației; montarea unor panouri suplimentare de avertizare privind accesul interzis în perimetrul stației; demararea unor consultări cu Primăria Borșa pentru a reorganiza calea de acces către Refugiul Salvamont aflat în imediata vecinătate a stației; demararea unor consultări cu conducerea Parcului Național Munții Rodnei pentru a identifica măsuri de facilitare a accesului pentru aprovizionarea stației, precum și pentru intervențiile Salvamont și ale Jandarmeriei Montane; demararea unor consultări cu Primăria Borșa – Serviciul Public Salvamont pentru instalarea mai multor panouri indicatoare pentru traseul montan. Aceste măsuri organizatorice au fost adoptate și sunt deja aplicate, pentru a evita în viitor orice situații similare celei sesizate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Administrația Parcului Național Munții Rodnei R.A.”, arată pentru DirectMM.ro Elena Mateescu, directorul general al ANM. Vom reveni cu amănunte în măsura în care acestea vor apărea!
C.Ț.
Citește și