Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 5 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 8 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 11 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 12 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 12 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 14 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 15 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 16 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 16 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 17 ore în urmă
Proiect inedit în Maramureș: Nou pavilion de detenție la Penitenciarul Baia Mare. Ce înseamnă, concret, tot proiectul „Correctional” (FOTO)
Penitenciarul din Baia Mare face parte dintr-un ambițios proiect prin fonduri norvegiene care presupune realizarea de centre corecționale – pilot în patru locuri din România. Ca atare, recent, instituția maramureșeană a organizat conferința de lansare a acestui proiect, la acesta participând toți factorii implicați.
În data de 7 iulie 2021, Penitenciarul Baia Mare a organizat conferința online de lansare a Proiectului Correctional, în prezența directorului general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisarului șef de poliție penitenciară Ioana Mihaela Morar, reprezentantului partenerilor norvegieni, Are Høidal, comisarului șef de poliție penitenciară Maria Georgescu, șef al Serviciului Cooperare și Programe din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, reprezentantului Direcției Naționale de Probațiune, Iuliana Cărbunaru. Evenimentul a fost deschis de către directorul Penitenciarului Baia Mare, comisarul șef de poliție penitenciară Horia Chiș.
Totodată conferința s-a bucurat de prezența autorităților din Maramureș, a experților norvegieni și români din instituțiile partenere în cadrul proiectului, precum și a altor parteneri care au reprezentat proiecte importante implementate de Penitenciarul Baia Mare. În cadrul conferinței, au fost evidențiate atât importanța, precum și elementele inovatoare aduse sistemului penitenciar și de probațiune prin Proiectul Correctional, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014–2021, Programul „Justiție”, având o alocare financiară de 31 milioane de euro, și perioada de implementare cuprinsă între august 2019 și aprilie 2024, se arată într-o informare de presă. Proiectul este implementat într-un parteneriat format din șase instituții din România, respectiv: Penitenciarul Baia Mare, Penitenciarul Botoșani, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Târgu Mureș Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna și Direcția Națională de Probațiune, și cinci entități norvegiene: Penitenciarul Halden, Penitenciarul Stavanger, Academia Serviciilor Corecționale Norvegiene – KRUS, Biroul de Probațiune Rogaland și Biroul de Probațiune Østfold și Penitenciarul Ravneberget. Parteneriatul este coordonat de Administrația Națională a Penitenciarelor din România.
Comisarul șef de poliție penitenciară Ioana Mihaela Morar, directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a evidențiat ariile majore și elementele de noutate aduse de acest proiect prin crearea unor noi instrumente pentru reintegrarea socială, consolidarea comunicării între serviciul corecțional (format din sistemele penitenciar și de probațiune) și societate, înființarea a patru centre corecționale pilot în care se vor desfășura activități în parteneriat penitenciar – probațiune – comunitate și dezvoltarea capacității resurselor umane din serviciile corecționale. Are Høidal, cu o vastă experiență în domeniul penitenciar, în prezent director al Penitenciarului Halden, o instituție carcerală inovatoare, recunoscută la nivel mondial, reprezentând partenerii norvegieni ai proiectului, a evidențiat activitatea susținută desfășurată de echipa de implementare a proiectului și excelenta colaborare dintre cele două sisteme. Prin discursul reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, s-a subliniat rolul cooperării dintre Administrația Națională a Penitenciarelor, cele șase instituții din România și cele cinci entități norvegiene partenere, pentru realizarea obiectivului proiectului de a îmbunătăți capacitatea sistemului corecțional de a asigura tranziția facilă a persoanelor private de libertate și a celor aflate în supravegherea probațiunii, în vederea reintegrării în comunitate, prin implementarea principiului norvegian „seamless”. În calitate de coordonator local în cadrul Proiectului Correctional, comisarul șef de poliție penitenciară Mihaela Pintea-Traian a prezentat succint experiența unității în domeniul implementării proiectelor cu finanțare externă, precum și stadiul în care se află proiectul anterior menționat. La finalul conferinței, patru reprezentanți ai unor parteneri importanți pentru Penitenciarul Baia Mare, respectiv: Dorin Mureșan, The International Corrections and Prisons Association, domnul Tiago Leitão, Aproximar Cooperativa de Solidariedade Social, Bela Szuroka, reprezentantul Asociatiei Vis Juventum, precum și Oana Oșanu, în calitate de președinte al Agenției Naționale de Ocupare a Forțelor de Muncă (ANOFM), au subliniat importanța colaborării interinstituționale și a abordării integrate a misiunii sistemului penitenciar, considerând că acest proiect are potențialul de a încuraja persoanele condamnate în accesarea resurselor existente la nivelul comunității, pentru a sprijini dezvoltarea personală și incluziunea, realizându-și potențialul, atât în plan personal, cât și în asumarea rolului de cetățeni activi și cu resurse, se mai arată în informarea de presă.
La activitatea organizată în cadrul proiectului au participat peste 100 de reprezentanți ai unor instituții, precum: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Consiliul Județean Maramureș, Serviciul de Probațiune Maramureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Baia Mare, Primăria Orașului Baia Sprie, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Baia Mare, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Baia Mare, Cultul Creștin Penticostal, precum și societatea civilă reprezentată de organizațiile neguvernamentale Asociația „Vis Juventum”, Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare, Fundația „Kelsen”, Asociația Diecezana CARITAS Greco Catolic Maramureș, Fundația de Voluntari „Somaschi”, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC, Asociația „Young Roma”, Asociația Asociația Ecumenică a Bisericilor din Romania AIDrom, Asociația „3Art” Baia Mare, Asociația „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, Asociația „Start pentru performanță”, Asociația „Education for Change”, The International Corrections and Prisons Association, Aproximar Cooperativa de Solidariedade Social, se mai arată în informarea de presă.
Însă am dorit să vedem care este concret situația proiectului care vizează viitorul centru din municipiul Baia Mare. Complexul Correctional este componenta a Proiectului „Corecțional (Correctional)”, care se derulează în temeiul contractului de finanțare nr. 1/69989/30.08.2019, încheiat între PP – Lider de parteneriat – Administrația Națională a Penitenciarelor – și Operatorul de Program – Ministerul Justiției, proiect finanțat prin Programul „Justiție”, Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.
Iată lista lucrărilor propuse – complex Correctional-Penitenciarul Baia Mare! „În data de 23.12.2020 a fost recepționată documentația Studiului de fezabilitate aferentă Obiectivului de investiții ”Centru pilot Correctional”, iar indicatorii tehnico – economici au fost aprobați prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 802/C din 08.02.2021. În perioada aprilie-iunie 2021 s-a derulat procedura de achizitie in urma careia in data de 22.06.2021 s-a încheiat contractul de achiziție publică privind prestarea de servicii de proiectare și asistență tehnică, faza proiect tehnic și proiect pentru autorizarea executării lucrărilor, având termen de predare a documentațiilor 01.09.2021. Obiectivul proiectului de față se organizează pe 4 componente. Prima este un pavilion de deținere nou cu 420 locuri. Pavilionul va fi construit astfel încât să asigure următoarele spații: camere de deținere pentru 420 de deținuți, spații pentru desfășurarea activităților de reintegrare socială, bloc alimentar, săli pentru servirea mesei, birouri pentru supravegherea deținuților, magazii, cabinet medical, cât și alte spații prevăzute pentru desfășurarea activităților. A doua componentă este constituită de un pavilion multifuncțional. Pavilionul va fi construit astfel încât să asigure activități bazate pe intervenția specifică pregătirii pentru liberare, respectiv asistarea integrată pe durata termenului de supraveghere a persoanelor din evidența serviciilor de probațiune. A treia componentă o reprezintă un post control acces în sectorul de deținere. Postul de control al accesului în sectorul de deținere este locul special amenajat prin care se realizează accesul în scopul controlului și a cunoașterii în orice moment a persoanelor și mijloacelor de transport intrate și ieșite din sectorul de deținere. O a patra componentă o reprezintă centrala termică. Odată cu crerea unui număr de 420 de locuri de deținere noi, este necesară construirea unui corp nou de clădire cu destinația de centrală termică, care să asigure și prepararea apei calde menajere pentru locurile de cazare nou create și spațiile conexe”, arată pentru DirectMM.ro Mihaela Pintea-Traian, coordonator local în cadrul Proiectului Correctional.
C.Ț.