Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 1 oră în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 2 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 13 ore în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 13 ore în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 1 zi în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 1 zi în urmă
Artistul Paul Surugiu (Fuego) va concerta la începutul primăverii, la Baia Mare - 2 zile în urmă
Activitate a elevilor Liceului „Emil Racoviță,” dedicată marelui poet Mihai Eminescu - 2 zile în urmă
O nouă acțiune de căutare-salvare a Salvamont Maramureș - 2 zile în urmă
A fost târnosită biserica din Colțirea (FOTO)
Duminică, 18 iulie, a patra după Sfintele Rusalii, a vindecării slugii sutaşului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a rugat împreună cu credincioşii din Parohia Colţirea, Protopopiatul Baia Mare, paroh Pr. Cătălin Ciprian David, unde a târnosit biserica parohială, a binecuvântat capela de cimitir, un lumânărar nou şi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe o scenă amplasată în aer liber, în curtea bisericii.
Primirea
O primire emoţionantă i-au făcut credincioşii din Colţirea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, cel care l-a primit primul fiind primarul comunei Ardusat, Ciprian Vasile Rus. Cu pâine şi sare, şi cu flori l-au primit tinerii, Preasfinţitul Părinte Iustin fiind considerat de tinerii din Eparhie ca Episcopul Tinerilor. Au fost de faţă, cu deplină bucurie, toţi preoţii şi diaconii, toţi credincioşii parohiei şi invitaţii la evenimentul târnosirii, mulţi dintre ei fiind pentru prima dată la târsnosirea unei biserici.
Slujba de târnosire
Oficiată după toate regulile Bisericii Ortodoxe, slujba de târnosire a fost una emoţionantă şi plină de învăţăminte duhovniceşti, prin care biserica a devenit Casa lui Dumnezeu, loc sfinţit şi în care lumea se sfinţeşte şi devine mai bună, mai iertătoare, mai liniştită şi mai cu luare aminte la cele sfinte, locul în care deschiderea uşilor de intrare înseamnă începutul dialogului cu Dumnezeu, lucru de mare importanţă pentru viaţa creştinilor.
Astfel, au fost unse cu Sfântul şi Marele Mir, fiind sfinţite lucrările care s-au făcut la exteriorul clădirii bisericii, repararea acoperișului, înlocuirea ferestrelor, realizarea unui sistem de încălzire cu panouri radiante pe gaz petrol lichefiat, în Sfântul Altar, la proscomidiar, la icosnostas şi apoi târnosirea Sfintei Mese, cu aşezarea în piciroul prestolului a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici, a Documentului de Sfinţire, punerea în cele patru colţuri ale Sfintei Mese a icoanelor celor patru Sfinţi Evanghelişti, Matei, Ioan, Luca şi Marcu, făcute din granit, ca să nu se distrugă în timp, sigilate cu ceară topită, încât să nu fie nevoie să se umble la ele poate sute de ani.
Alături de hramul istoric „Sfinţii Athangheli Mihail şi Gavriil”, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dat, cu ocazia târnosirii, şi al doilea hram acestei biserici, „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.
Cu această ocazie, a fost binecuvântată capela de cimitir, nou construită, şi lumânărarul, construit recent şi el.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
Preasfinţitul Părinte Episccop Iustin a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui important sobor de preoţi şi diaconi: Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Călin Iosip, din cadrul Sectorului eparhial Patrimoniu Sacru şi Pictură Bisericească, Pr. Cătălin Ciprian David, parohul credincioşilor, Pr. Dr. Marius Ioan Sabou, de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare şi cadru universitar, Pr. Dr. Marius Cătană, de la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Baia Sprie, fost paroh aici, Pr. Marius Medişan, de la biserica de pe Valea Borcutului din Baia Mare, Pr . Bogdan Miclăuş din Băiţa, Pr. Florin Florea din Ardusat, Pr. Călin Stoica din Arieşul de Câmp, Pr. Cosmin Vasile Pop din Hideaga, Pr. Ovidiu Şter din Fersig, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă cu cântat arhidiaconii Vlad Verdeş, Teodosie Bud şi Lucian Burnar şi, după Sfânta Liturghie, solista Iulia Ioana Vlad şi corul bisericii din localitate.
Cuvântul de învăţătură
Având ca punct de pornire Sfânta Evanghelie de la Matei, despre vindecarea slugii sutaşului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un vast şi plin de foloase duhovniceşti cuvânt de învăţătură, în care a actualizat Evanghelia, cu minunea vindecării slugii sutaşului, pe care Mântuitorul a făcut-o pentru credinţa mare de care a dat dovadă sutaşul. Concluziile, vorbind de întâmplările din contemporaneitate, se constituie în adevărate semnale de alarmă pentru societatea de astăzi, care se secularizează pe zi ce trece şi se dedă la fapte considerate sodomice de creştini după învăţătura Sfintei Scripturi:
„Să ne ajute Dumnezeu să înţelegem semnele timpului. Să nu ne depărtăm de Dumnezeu. Conducătorii rătăcesc. Ţineţi cu poporul, le zic. Nu duceţi poporul în rătăcire. Nu aduceţi legi fărădelegi. Nu încercaţi să schimbaţi firea, gândirea, sufletul, frumuseţea, libertatea şi dăinuirea poporului român de lucruri care sunt astăzi, pentru voi, de cinste, dar pentru noi sunt de ruşine. Că vine mânia lui Dumnezeu şi, din păcate, cad victimă oameni nevinovaţi, care nu au nicio vină. Nu-i poate Dumnezeu selecta pe drepţi de păcătoşi. Numai la dreapta judecată se va face selecţia, se va alege grâul de neghină. Să ţinem aproape. Să stăm lângă zidurile bisericii. Să stăm în biserică. Să fim cu Dumnezeu şi ne va ocroti mereu. Altfel, stihiile naturii ne vor decima, ne vor împărţi. Vom dispărea dacă nu gândim creştineşte, nu păzim legea, nu păzim rânduielile, nu ne respectăm strămoşii, nu ne respectăm Biserica, nu ne respectăm şi apărăm credinţa. Şi pentru că noi facem parte dintre aceia despre care Mântuitorul a zis că vor veni de la Răsărit şi de la Apus. Am intrat în Biserica lui Hristos şi suntem un neam şi o biserică apostolică,” a spus, în încheierea cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Distincţii
Pentru buna gospodărire a parohiei, pentru lucrările care s-au făcut în cei 7 ani de când este în parohie, părintele paroh Cătălin Ciprian David a fost hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.
Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, primarul Ciprian Vasile Rus al comunei Ardusat cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”, iar viceprimarul Mircea Mic şi Consiliul Local Ardusat cu Medalia „Preot Nicolae Gherman”. Diplome Omagiale au fost acordate Comitetului de Femei şi binefăcătorilor Gabriel Răducu Pop, Ştefan Pop şi Nicolae Pop.
Scurt istoric al bisericii
Biserica din Colţirea a fost ridicată între anii 1937-1945, prin grija credincioşilor din parohie, sub păstorirea preotului Paul Graţian, iar epitrop învăţătorul Florian Meteş. A fost pictată pentru prima dată între anii 1986-1987, fiind prima biserică înfrumuseţată cu pictură realizată de Ioan Botiş, fiind sfinţită de Înaltpreasfinţitul Justinian Arhiepiscopul, pe atunci Episcop Vicar la Cluj-Napoca. Odată cu venirea noului preot paroh, Cătălin Ciprian David, sub îndrumarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcopul Iustin, s-a continuat munca înaintașilor și, la inițiativa preotului paroh, s-a demarat un amplu proces de renovare și restaurare a bisericii, efectuâdu-se ample lucrări de modernizare: schimbarea instalației electrice cu una nouă; realizarea unui dren de jur-împrejurul bisericii; repararea capitală și vopsirea acoperișului și a turnurilor; înlocuirea sistemului de captare a apei pluviale și dirijarea acesteia în sistemul de dren; repararea întregului exterior al bisericii și împodobirea acestuia cu o nouă vopsea lavabilă; turnarea unei noi centuri ocolitoare din beton armat; refacerea pereților interiori, afectați de infiltrațiile apei; reorganizarea capitală a Sfântului Altar prin zidirea unui nou Prestol, a unui proscomidiar, a două veșmântare, restaurarea catapetesmei prin poleire cu slagmetal de către preotul paroh și împodobirea acesteia cu noi icoane pictate pe lemn de pictorul iconar Sorin Iosub; restaurarea integrală a picturii în Sfântul Altar și în anumite zone ale bisericii; pictarea pridvorului; ridicarea unei capele mortuare în incinta bisericii; zidirea unui lumânărar din cărămidă, precum și multe alte lucrări, toate săvârșindu-le după rânduiala canonică ortodoxă. Toate aceste lucrări s-au realizat sub atenta îndrumare a preotului paroh Cătălin Ciprian David, sprijinit cu multă jertfă și dăruire de membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Dorinel Ioan Dragoș, de Comitetul Parohial, de bunii credincioși ai acestei parohii și de alți binevoitori. În toți acești ani, cheltuielile au fost suportate, în cea mai mare parte, de credincioșii parohiei Colțirea, precum și de Primăria Ardusat, Consiliul Local, Consiliul Județean Maramureș și alți ostenitori și binefăcători, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.