Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 48 minute în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 13 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Un crâmpei din viața de militar: „Armata, în general, făcea din copil un om matur, schimba caractere, te făcea mai responsabil, te pregătea pentru viața de adult”
În ţara noastră, de câţiva ani, armata nu mai este obligatorie.
Cei care au prins însă acea perioadă spun că armata te ajuta să te maturizezi şi te pregătea pentru viaţă.
„Când vine vorba de armată abordăm un subiect sensibil. Armata, în general, făcea din copil un om matur, schimba caractere, te făcea mai responsabil, te pregătea pentru viața de adult. În Epocă se spunea că dacă cineva nu a făcut armata acela nu e copt. În armata se mergea după terminarea liceului. După majorat primeai ordinul pregătitor, te prezentai la comisariat să te ia în evidenţă. Din acel moment oricând puteai fi chemat cu valiza la încorporare. Trimiteau delegat și te duceau cu camionul la Gara CFR. Şi după noi a venit un locotenent de la Roman”, a declarat băimăreanul Alexandru Sollosy.
„Viaţa la marea unitate a fost dură”
Atunci când vine vorba de viaţa de militar, aceasta nu era tocmai floare la ureche, spun cei care au trecut prin asta.
„Armata nu era ușoară… În primele 45 de zile era așa zisa perioadă, nu am avut nicio învoire în oraș. Eu am făcut armata în Moldova, la Roman, la Centrul 92 IETA Instrucție echipaje tancuri și autotunuri. Două şcoli regimentale pentru tancuri erau în ţară la Roman și Buziaș, cu câţiva mii de soldați. Viaţa la marea unitate a fost dură, mai ales în ciclul întâi de instrucție, cu program sever dar organizat de curs și practică în conducerea tancului. Am învățat pas cu pas în săli tehnice foarte bine și ingenios dotate și simulator cu aparat de proiecție care te făcea să te crezi în tanc și că efectiv conduci. Acolo era abc-ul. Disciplină și seriozitate, totul se făcea la ordin, totul era programat, de la programul de înviorare dimineața, apoi micul dejun, apoi ordine în dormitor și în unitate, apoi sala tehnică, cursuri de tehnica tancului. Apoi, pregătirea de luptă și politică, instrucție de front, masa de prânz, apoi pauzele – o oră la dispoziția militarului. Puteai să coşi nasturi, petlite sau să calci uniforma. Trebuia să fii tuns, bărbierit și scos din cutie. Acesta era programul în unitate”, povesteşte băimăreanul.
„Ca să pleci în oraș cu învoire sau permisie trebuia să ai un comportament exemplar”
De asemenea, acesta continuă: „Urmau zilele cu ieșire în marș de15km la tancodromul Gîdinţi, lângă Siret, sub Dealul Golgota unde urcau doar autotunurile. Când treceam podul peste Siret primeam comanda… Aviație la joasă înălțime şi ordinul culcat luat, apoi drepți și iar culcat de câteva ori şi după toate astea programul de conducere din tancodrom. La marea unitate caporalul era sfântul, iar sergentul un fel de zeu. Ca să pleci în oraș cu învoire sau permisie trebuia să ai un comportament exemplar și să obții bine sau foarte bine la conducerea tancului, la tragere cu armamentul de infanterie ziua sau noaptea, deci trebuia să fii exemplar ca să ai un pic de libertate. Sau pile. Aceste programe se repetau zilnic pe toată perioada ciclului de instrucție.
La final, după nouă luni în marea unitate, înfloreau bostanii… Erau avansați la gradul de caporali și sergenţi toți militarii care au terminat ciclul de instrucție de nouă luni și care acum erau pregătiți ca mecanici conductori, ochitori, încărcători sau comandanți de tanc. Urma apoi demonstrativa care reflecta nivelul de pregătire și performanţa militarilor instruiți ca echipaj format din patru militari, conducere de zi, de noapte, trageri cu armamentul de pe tanc și cu mitraliera frontală a mecanicului conductor. Se dădeau calificative în urma examenului de conducere și tragere. Comisia de evaluare era condusă de un general și în urma examenului obţineai mult râvnitul brevet de mecanic conductor. Eu dețin un astfel de brevet și sunt mândru!
După examene și avansări militarii absolvenți erau repartizați în ţară la unități operative. Eu, în urma examenelor, am obținut pe merit gradul de sergent şi am fost numit sergentul instructor de tehnica tancului și am rămas până la liberare la Roman pentru instruirea noului contingent”.
L.C.H.
2 Comentarii în această postare
Veliant Vasile
Îmi pare rău că nu mai este Serviciul Militar Obligatoriu care era benefic pt.tineri și pt.țară!
Marianghi
Un articol frumos aranjat, dar parcă e scris de un politruc, apropo de ,,pregătirea de luptă și politică” dar îți trezește anumite stări atât din ,,perioada” cât și din școala militară, mai ales…