Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 32 minute în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 32 minute în urmă
Fila manuscrisă religioasă, copiată de Ioniță Voița Suceveanul, datează din anul 1766 - 1 oră în urmă
Băița va avea o bază sportivă modernă - 3 ore în urmă
Maramureșul, vizitat de artistul fotograf francez Charles Fréger - 3 ore în urmă
Pe 10 ianuarie, România sărbătorește ZIUA MATEMATICII, INFORMATICII ȘI ȘTIINȚELOR NATURII - 13 ore în urmă
Festivalul internațional de colinde, datini și obiceiuri de iarnă la ucraineni a ajuns la cea de-a XXXII-a ediție - 14 ore în urmă
Muzică și poezie în Parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației de Ziua Culturii Naționale - 16 ore în urmă
La Biblioteca Orășenească Borșa se reia șezătoarea săptămânală; Sunt invitate doamnele care îndrăgesc portul popular și arta confecționării lui - 19 ore în urmă
Eveniment cultural de excepție: La Borșa se va organiza Simpozionul „Nicoară Timiș – 100 de ani de la naștere” - în urmă
Jurnal de bord special în aventura vieții: Profesorul băimărean a ajuns cu bine în țara vecină Ungaria. Vezi cele mai noi impresii de călătorie ale sale (FOTO)
Profesor în Baia Mare, Horea Nașcu, și-a început sâmbătă, 31 iulie, aventura vieții. Temerarul cadru didactic a pornit cu barca din reședința de județ a Maramureșului, având ca destinație Sulina.
Pe o distanță de 2.200 km, lectorul universitar va străbate cinci râuri, Săsar, Lăpuș (ambele România), Someș (din România și Ungaria), Tisa (Ungaria și Serbia) respectiv Dunărea (Serbia și România).
Cadrul didactic al Centrului Universitar Nord Baia Mare a cerut Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației să deschidă un punct temporar de trecere a frontierei pe râul Someș, în zona localității Dara din județul Satu Mare.
Proiectul are ca scop principal sensibilizarea populației cu privire la protejarea mediului înconjurător, în special a apei, comoara întregii omeniri. „Oficial sunt în Ungaria, tocmai am trecut granița la punctul de control temporar deschis special pentru mine. Cât de tare e?! Când actele sunt în sfârșit istorie! Polițiștii de frontieră prietenoși foarte – unu, român, trei, unguri -, mă așteaptă cu camerele lor de telefon în rulare. Am avut o discuție despre călătorie, mi-au urat succes, iar eu am mers mai departe, nu înainte de a imortaliza chiar eu momentul!”, scrie Horea Nascu.
„Am vâslit pe cea mai uimitoare întindere de apă noaptea trecută: a fost loooong, iar culorile apusului au umplut canalul. Probabil, cea mai frumoasă autostradă din lume – și eram toți pe ea! Am găsit un loc unde să mă opresc la un moment dat în întuneric, am legat barca de ramurile unui copac căzut în râu, am ridicat cortul, apoi m-am culcat. Fără mâncare?! Huh! Am uitat! O scuză a ploii părea că se chinuie să înceapă, dar nu-mi pasă deloc: cortul meu, adaptat – și îmbunătățit – pentru barca de la hamacele yummoc (luați-vă propriul hamac azi!), poate lua orice abuz pe care natura îl poate arunca în ea. Ei bine, în afară de un copac căzut, foc și o turmă de rinoceri! M-am trezit la 5:44-ora locală Încerc să scriu și să postez actualizarea asta în călătorie, apoi împachetez și pun cortul, fac barca să arate, și să mă simt bine din nou și să vâslesc în viitor după răsăritul soarelui – spre confluența nu prea îndepărtată-acum Somes-Tisa”, mai scrie Horea Nascu.
C.Ț.
Citește și