LA MULȚI ANI, SENSEI! - 33 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 2 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 13 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 18 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
Sărbătoare în Sârbii Fărcașei: PS Iustin a resfințit biserica din localitate (FOTO)
Duminică, 8 august, a VII-a după Sfintele Rusalii, a vindecării a doi orbi şi a unui mut din Capernaum, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Sârbi, Protopopiatul Chioar, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură.
După o primire deosebit de frumoasă, în faţa bisericii, unde a venit în întâmpinarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin preotul paroh Mircea Laza şi primarul Ioan Stegeran, împreună cu foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în frumoasele lor costume populare de Chioar, a fost oficiată slujba de târnosire a bisericii, după întreg tipicul Bisericii Ortodoxe.
Biserica a fost zidită între anii 1992-1999, când a şi fost târnosită prima dată, în 18 iulie 1999, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, împreună cu Preasfinţitul Părinte Iustin, pe atunci Arhireu-vicar.
În 2017, cu binecuvântarea și sub îndrumarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, s-a executat reamenajarea Sfântului Altar și a Sfintei Mese; s-a refăcut integral pictura bisericii și a iconostasului; s-a refăcut exteriorul bisericii și clopotnița; s-a recondiționat gardul împrejmuitor; s-au turnat și pavat alei, s-au placat cu granit scările, s-a recondiționat vechea pardoseală și s-a pus mochetă nouă; a fost executat un sistem de încălzire centrală; s-au recondiționat cele două răstigniri de la intrarea în curtea bisericii, precum și alte lucrări. Biserica arată acum ca nouă, încât se vede de departe că este foarte bine administrată.
Astfel, ca urmare a lucrărilor efectuate, biserica a fost miruită cu Sfântul şi Marele Mir atât în exterior, cât şi în interior, a fost sfinţită pictura, iconostasul şi pictura de pe el, au fost introduse în piciorul Sfintei Mese bucăţi din Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici (în acest caz de la Niculiţel) şi Documentul de Sfinţire, introduse în tub de oţel inoxidabil, pus apoi pe pat de nisip fin şi foarte uscat, ca să nu se deterioreze şi dăinuie peste sute şi chiar mii de ani, Sfânta Masă a fost spălată cu aghiazmă şi apă de trandafiri, iar în cele patru colţuri ale Sfintei Mese au fost puse icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti, executate din granit, tot pentru a dăinui timp îndelungat şi ca să nu se şteargă conţinutul icoanei. Tubul de oţel inox şi icoanele au fost sigilate cu ceară topită, peste care a fost scrisă monograma Mântuitorului.
Apoi, Sfânta Masă a fost pregătită pentru slujire: s-au aşternut pe ea veşmintele care o acoperă, iar pe ea au fost puse Sfântul Chivot, Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, candela aprinsă, două cruci de binecuvântare, două sfeştnice, iar în spatele Sfintei Mese Crucea cea Mare, încât Sfânta Liturghie să poată fi săvârșită în oricare zi de acum înainte.
Cu ocazia târnosirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit bisericii, alături de hramul istoric, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, şi un hram nou, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Pe o scenă amplasată în curtea bisericii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, împreună cu soborul de peste 25 de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie, în faţa unei mari mulţimi de credincioşi din parohie, precum şi din satele mai apropiate sau îndepărtate, din Baia Mare şi Satu Mare, din Sălaj, cărora li s-au adăugat rudeniile venite de peste tot la marele eveniment al satului, târnosirea şi resfinţirea bisericii.
Soborul numeros a fost alcătuit din Pr. Milan Bălan – consilier eparhial, coordonatorul sectorului Teologic-educaţional, Pr. Adrian Morar – inspector social al Sectorului Social-filantropic şi misionar, Pr. Nicolae Petruş – protopopul de Chioar, Pr. Ciprian Coza, secretarul Protopopiatului Chioar, Pr. Mircea Laza – paroh, Pr. Petru Vamoş – Fărcaşa, Pr. Radu Ungur – Tămaia, Pr. Ioan Pop – Buzeşti, Pr. Damian Bot – Sălsig, Pr. Cornel Bot – pensionar, Pr. Gheorghe Drăghiş – Satulung, Pr. Cosmin Pop – Hideaga, Pr. Cosmin Tohătan – Gârdani, Pr. Valer Nicolae Pop – Mânău, Pr. Bogdan Comiati – Arduzel, Pr. Sergiu Pop – Remeţi pe Someş, Pr. Ioan Rus – Băiuţ, Pr. Ioan Gaga – Dobrin, Sălaj, Pr. Gheorghe Ovidiu Druţă, Pr. Paul Graţian Drăgan, Pr. Vasile Rus, pensionar, Pr. Vasile Pop, pensionar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, alţi preoţi invitaţi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu și Florian Vois, iar la Chinonic au cântat Arhid. Vlad Verdeş, Arhid. Teodosie Bud, Arhid. Lucian Burnar, precum şi un grup de fete din parohie, îndrumate de doamna preoteasă.
Un bogat cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa credincioşilor prezenţi.
„Suntem în Postul Adormirii Maicii Domnului şi, în această perioadă, în toate bisericile de la parohii şi mănăstiri, a început simfonia Maicii Domnului. Adică a început Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care se face la ceas de seară şi la care participă foarte mulţi credincioşi, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În general, mame cu copii, pentru că inima de mamă este cea care ne ocroteşte şi în inima de mamă încap toate bucuriile, dar şi durerile şi suferinţele noastre.
Şi, pentru că am început să ne rugăm, să citim semnele timpului: când a început Paraclisul Maicii Domnului, au coborât temperaturile cu 10 grade în termometru. Au fost şi la noi, în toată zona, 36-37 de grade, săptămâna cealaltă, iar când a început în Maramureş şi în Ardeal Paraclisul Maicii Domnului, s-a potolit temperatura la noi. Astăzi este chiar o zi binecuvântată şi cu un vânt uşor, parcă-i suflarea Duhului Sfânt, fiorul lui Dumnezeu. Deci, Maica Domnului ne-a acoperit, ne-a adumbrit, ne-a răcorit şi ne-a izbăvit de arşiţa soarelui. Să înţelegem toţi fenomenul şi să credem în minuni, că minunile se petrec. Dumnezeu trimite semne ca să ne înţelepţim şi să ne ferim. Lipseşte căinţa acum. Lipseşte conştiiţa căderii şi căinţa pentru iertare. Aşa cum îşi cere copilul iertare la mama şi la tata când a greşit, aşa trebuie să-i cerem noi lui Dumnezeu iertare”.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a relatat, pornind de la Evanghelia duminicii, a vindecării a doi orbi şi a unui mut din Capernaum, mai multe minuni pe care le-a făcut Mântuitorul, în toate vindecând boli pe care nu le puteau vindeca medicii: vindecarea slăbănogului (solidaritate umană şi rugăciune), vindecarea fiicei lui Iair, mai marele sinagogii, care se smereşte şi vine la Hristos şi-i cere ajutorul, cu durere şi cu încredere.
„Omul, cât ar fi de mare şi de important, când are o suferinţă se pleacă, îşi revine şi suferinţa pe cel bolnav îl înnobilează, îl mântuieşte şi-l sfinţeşte, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Uneori Dumnezeu îngăduie suferinţa pentru ca omul să vină pe calea cea bună. Suferinţa ne înnobilează, ne mântuieşte şi ne sfinţeşte. Lumea mergea după Hristos pentru că Hristos era milos, îi mângâia, nu se ferea ca să petreacă cu ei ceasuri multe, zile în şir, cu drepţi şi cu păcătoşi, cu vameşi şi cu desfrânate, intra în casa lor şi le înnobila casa şi familia. Miracolul se face pe bază de credinţă. Credinţa face minuni. Mii de oameni Îl însoţeau pe cărările Ţării Sfinte pe Mântuitorul”.
După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a hirotesit pe preotul paroh Mircea Laza întru iconom stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce, pentru multele lucrări pe care le-a efectuat în cei patru ani de când este în această parohie, biserica schimbându-şi total înfăţişarea.
Consiliul Parohial a fost distins cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, tot pentru lucrările care s-au făcut la biserică. Primarul Ioan Stegeran a primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”, pentru sprijinirea tuturor bisericilor din comuna pe care o conduce. Ştefan Pop, om de afaceri din comună, fost viceprimar, care a sprijinit biserica din Sârbi, precum şi lucrările la bisericile din comună, efectuate de-a lungul timpului, a fost distins cu Ordinul Omagial „Justinian Arhiepiscopul”. Cântăreţul bisericesc Gheorghe Covaciu a fost distins cu Ordinul „Preot Nicolae Gherman”. Diplome omagiale au primit binefăcătorii Viorel Greţieş, Marcel Greţieş, Florin Crişan, Nicolae Vanciu, Dacian Arnăuţ şi pictorul bisericesc Mihai Pascariu.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar un coş cu flori şi două icoane ale noului hram, Sfîntul Arhanghel Mihail şi Sfântul Arhanghel Gavriil.
Cu ocazia prezenţei în Parohia Sârbi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat şi lucrările efectuate la casa parohială, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.