Share
Special DirectMM: Retro Maramureș: Vacanțe real frumoase (3): Plaja, piețele cu ruși, spectacolele de seara respectiv parcul de distracții!

Special DirectMM: Retro Maramureș: Vacanțe real frumoase (3): Plaja, piețele cu ruși, spectacolele de seara respectiv parcul de distracții!

Continuăm relatarea începută zilele trecute, legată de vacanțele minerești la malul Mării Negre cu modul în care se desfășura concediul la căsuțele Șuiorului din Saturn. Iată ce obiective de interes aveau maramureșenii în jurul locului de cazare.

# Cele două rute către plajă
De altfel, distanţa până la plajă era de aproximativ 300-400 metri. Prima variantă era de a ieşi din camping pe la recepţie şi de a ieşi în drumul principal. Apoi se mergea pe lângă complexul comercial, o sală de jocuri mecanice şi o farmacie, mai departe pe lângă Hotelul Sirena, primul din cele trei hoteluri construite după acelaşi şablon – Sirena, Balada şi Hora – de la intrarea dinspre Venus. Plaja începea de la Sirena. Se putea alege spaţiul îngust, către Mangalia sau întinsa plajă care începea de la Sirena şi complexul Adras, care leagă Saturn de Venus.

A doua variantă de a merge pe plajă era de-a lungul campingului către căsuţele de piatră ale administraţiei, ulterior, după 1989, lăsate în paragină. Se trecea pe lângă Lacul Mangalia, aflat paralel cu drumul care leagă Saturnul de Venus, apoi pe lângă locul în care venea circul, respectiv un restaurant. Aproape în fiecare an, veneau trupe de români, bulgari sau ruşi. În imediata proximitate a circului se afla unul dintre cele două parcuri de distracţii din Saturn, al doilea fiind la ieşirea din Saturn spre Mangalia. De la parcul de distracţii se trecea drumul şi începea direct plaja. Atracţia era constituită din celebrele “maşinuţe cu fise”. Seara, cei mai tineri erau înnebuniţi de magia culorilor şi “se buşeau” în maşinuţe. Uneori şi adulţii intrau în horă pentru o tură de distracţie.

# Pieţele “din vecini” ale ruşilor
Plaja era curăţată în fiecare seară. În vârf de sezon, pe timpul zilei, nu se putea arunca un ac pe întinderea de nisip, din cauza numărului mare de cearceafuri sau pături aşezate de turiştii dornici de apă şi soare. La marginea plajei se afla restaurantul Adras, de unde se puteau cumpăra sucuri, beri, floricele sau vată de zahăr. De multe ori maramureşenii se intersectau pe plajă şi se bronzau sau bălăceau împreună. Către Venus era o conductă de apă sulfuroasă, pe care mulţi o considerau un beneficiu pentru sănătate. Plimbările în Venus sau Mangalia erau o practică obişnuită, chiar şi pe timpul zilei. În Venus, în zona plajei şi în Mangalia, la stadionul Callatis, erau improvizate “pieţele ruşilor”. Nu se numeau întâmplător astfel. Comercianţi ruşi veneau pe litoralul românesc, comercializând diverse bunuri. De la ceasuri de mână, de perete sau tensiometre, la jucării, căni, pahare sau binocluri ori haine şi încălţăminte se găseau de toate. În jurul comercianţilor se forma un adevărat furnicar de muşterii.

# Cina, teatrul şi parcul de distracţii
După cele două episoade de plajă de peste zi, întrerupte de prânz, maramureşenii se întâlneau în camping. Unii, cei mai obosiţi, preferau să petreacă la căsuţe, la un păhărel de horincă, nelipsită din bagajele moroşenilor, sau o bere, după cina la restaurant. Alţii alegeau să mănânce în oraş. Unii mergeau la Adras, alţii mergeau la restaurantele pe faleză. Deosebit de cunoscute erau “Vraja mării”, aflat lângă Hotelul Prahova sau chiar terasa hotelului Prahova. “Vraja mării” a devenit cunoscută pentru afluenţa mare de oameni la acea vreme.

Desigur, turiştii puteau alege şi o plimbare pe faleză până în Mangalia, faleza fiind continuă şi betonată, nu precum spre Venus şi puteau alege o gustare în oraş. O altă modalitate de petrecere a timpului putea fi parcul de distracţii sau spectacolele de circ sau un spectacol de excepţie la Teatrul de Vară. De obicei, în timpul zilei, pe lângă comercianţii de pufuleţi sau porumb, treceau şi vânzători de bilete.

Cei care nu prindeau bilete la spectacolele din Saturn puteau alege să meargă în vecini, la Mangalia, Venus sau chiar Jupiter. În turneele de pe litoral mergeau artişti de comedie ai marelui şi micului ecran, precum Stela şi Arşinel, Lăzărescu şi Muraru, care prezentau momente umoristice. Acestea alternau cu momentele muzicale interpretate de cei mai cunoscuţi cântăreţi ai vremii, care cântau şlagărele momentului. Ulterior, după anii 90, de succes au fost scheciurile celor de la Vacanţa Mare şi momentele pentru copii şi tineri ai celor de la Abracadabra.

Cătă ŢINEGHE

Citește și

Special DirectMM: Retro Maramureș: Vacanțe real frumoase (1): Stațiunea Saturn așa cum ați văzut-o prin ochii adevărului, regiune moroșeană

Special DirectMM: Retro Maramureș: Vacanțe real frumoase (2): Eroii din litoralul, vădit maramureșean, și poveștile lor. Saturn egal Șuior!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu