Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Florii înseamnă primire. Dar adevărata primire nu e când ceilalți te aplaudă. E când te lași văzut, exact așa cum ești. Fără decor. Fără mască” - 10 ore în urmă
„Jocul Satului” – tradiție și voie bună în Sat Șugatag în a doua zi de Paști - 12 ore în urmă
Gabriela Ardusătan a lansat priceasna „Am venit la Tine, Doamne” (VIDEO) - 12 ore în urmă
Alexandru Sabo de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiat la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice - 12 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Să Îl întâmpinăm pe Hristos în Ierusalimul sufletelor noastre” – Meditație la Duminica Floriilor - 14 ore în urmă
Ryana Botar de la Școala Populară de Artă Baia Mare, locul II la Concursul de chitară clasică „Samus GuitArt” - 14 ore în urmă
Motiv de divorț? – noua teorie care răstoarnă toate miturile despre căsătorie - 14 ore în urmă
Diana Șoșoacă – ambasadoare de ocazie în SUA, la Mar-a-Lago - 14 ore în urmă
La Catedrala Episcopală din Baia Mare va avea loc procesiunea tradițională de Florii - 18 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (XI) - 18 ore în urmă
15 august: Praznicul Adormirii Maicii Domnului sau „Paștele verii”; Mănăstirile vor fi luate cu asalt de credincioși
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) ocupă un loc deosebit în calendarul Bisericii Ortodoxe și este direct legată de unicitatea persoanei Născătoarei de Dumnezeu în lucrarea mântuitoare în Hristos a întregii lumi, devenind totodată cea mai importantă sărbătoare rânduită de către Biserică în cinstea Preasfintei Fecioare.
Tradiția Bisericii amintește faptul că Maica Domnului a fost anunțată cu trei zile înainte de către un înger de trecerea ei din această lume, începând astfel să se pregătească așa cum se cuvine. Fiindcă în ziua Adormirii nu erau prezenți toți Apostolii în Ierusalim, un nor i-a adus în apropiere pe fiecare, singurul absent fiind Sfântul Apostol Toma.
Numeroase biserici și mănăstiri au fost ridicate de-a lungul timpului în cinstea Adormirii Maicii Domnului, fresce uimitoare împodobesc lăcașurile de cult, iar imnuri deosebite înfrumusețează slujbele închinate ei. Toate acestea dovedesc faptul că pentru credincioși, praznicul Adormirii nu este o sărbătoare tristă, de doliu, ci una de bucurie, deoarece Maica Domnului a fost mutată la Viață, potrivit doxologia.ro.
În Maramureș, credincioșii merg în număr mare la mănăstiri cu această ocazie. Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, va fi la hramul Mănăstirii Moisei, iar Preasfințitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, la Mănăstirea Rohia.
Programul Mănănăstirii Moisei este următorul:
14 august
- 22.00 – Privegherea cu prohodul Maicii Domnului, urmată de Dezlegările Sfântului Vasile cel Mare
15 august
- 02.30 – Sfânta Liturghie în limba ucraineană
- 04.00 – Sfânta Liturghie cu împărtășirea credincioșilor
- 06.00 – Sfințirea apei
- 07.00 – Taina Sfântului Maslu
- 08.00 – Parastasul pentru cei adormiți
- 10.00 – Sfânta Liturghie Arhierească
Mănăstirea Rohia:
14 august
- 21:30 – Slujba Privegherii: Utrenia, Prohodul Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului si Dezlegări; În timpul privegherii cei care se vor pregăti, pot să se mărturisească şi apoi de la ora 3 să se împărtăşească.
15 august
- 3:00– Prima Sfântă Liturghie pentru împărtăşirea credinciosilor;
- 6:00– Sfintirea Apei;
- 6:45 – Taina Sfântului Maslu de obște;
- 09:15 – Primirea Ierarhului de către soborul slujitor.
- ora 9:30 – Sfânta Liturghie arhierească oficiată în sobor de stareţi, preoţi şi diaconi de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, în prezenţa pelerinilor iubitori ai Maicii Domnului din Muntele cel sfânt al Rohiei. Cuvântul de învăţătură.
L.C.H.