”Joc în sat” la Inău și Fântânele - 8 ore în urmă
Acțiune a salvamontiștilor în sprijinul unui ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului - 13 ore în urmă
Programul Festivalului de teatru contemporan pentru tineret Acting - 14 ore în urmă
Egal obținut de ACS Fotbal Feminin Baia Mare într-un meci cu scântei - 15 ore în urmă
Tabăra daco-spartană pentru copii - 17 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Slujba Învierii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 18 ore în urmă
Cum a devenit iepurașul un simbol al Paștelui? - 19 ore în urmă
Tradiții de Paște în Maramureș - 19 ore în urmă
Auto Show Maramureș, la a cincea ediție - în urmă
Aur pentru gimnastica românească la Cupa Mondială de la Doha - în urmă
Aducere aminte: Primul evreu a ajuns în localitatea Ieud la începutul secolului al XVIII-lea. Acesta se ocupa cu fiertul horincii
Primul evreu a ajuns în localitatea Ieud la începutul secolului al XVIII-lea. Acesta se ocupa cu fiertul horincii.
În 1840 în Ieud locuiau 130 de evrei, iar după 40 de ani, în anul 1880 trăiau 317 evrei. În anul 1910 numărul acestora atinge apogeul, ajungând la 410 suflete. Din cauza condițiilor sărăcăcioase foarte mulți evrei din Ieud au emigrat în alte orașe din imperiu sau chiar în America. La ultimul recensământ, cel din 1941, în Ieud trăiau 217 de evrei. Majoritatea evreilor se ocupau cu agricultura sau exploatarea forestieră.
Sinagoga din Ieud a fost ridicată prin anii 1810. Comunitatea de evrei din Ieud era arondată la cea din Dragomirești. Aceștia au avut un singur rabin în persoana lui Jehezekel Wiedmann.
În 19 mai 1944 evreii din Ieud au fost deportați din ghetoul din Dragomirești. Aceștia au ajuns în Auschwitz. Peste 90% dintre ei au fost uciși la sosire.
După eliberare doar 16 supraviețuitori s-au întors în comună, însă toți au ales să emigreze foarte repede.Azi, în Ieud, nu mai există niciun evreu, informează Asociația Maramureș Heritage.