Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 2 ore în urmă
„MICUL PRINȚ”, spectacol pentru oameni mari, la Teatrul Municipal- Secția Păpuși - 2 ore în urmă
Revelionul băimărenilor: Concert și foc de artificii cu ocazia trecerii în anul 2025 - 5 ore în urmă
Omagiu lui Mihai Borodi – o seară dedicată artei și frumosului la Muzeul Etnografic al Maramureșului „Francisc Nistor” din Sighetu Marmației - 9 ore în urmă
Masca de sărbătoare din Maramureș – element remarcabil al teatrului popular - 9 ore în urmă
Noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 9 ore în urmă
„Dulcele copilăriei” și alte povești culinare: Ateliere gastronomice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației - 12 ore în urmă
Peste 20 de cupluri din Târgu Lăpuș au sărbătorit nunta de aur - 13 ore în urmă
Slujire arhierească la Catedrala Sfântului Iosif Mărturisitorul din Sighet - 14 ore în urmă
Bastionul Măcelarilor, simbol reprezentativ al orașului Baia Mare - în urmă
Maramureșeanca Filofteia Covaciu, premiată la Serbările de la Putna; A obținut premiul III la secțiunea proză scurtă (FOTO)
Filofteia Covaciu este absolventă a Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, iar în prezent studentă la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea.
Recent, aceasta a participat la concursul „Serbarea de la Putna – 150”, unde a obținut premiul III la secțiunea proză scurtă, categoria studenți. Juriul a fost format din personalități ale vieții culturale din România și din specialiști în domeniu, care au analizat cu atenție toate creațiile primite.
„O studentă de la Departamentul de Psihologie, al Facultății de Științe Socio-Umane, a Universității din Oradea, se numără printre laureații concursului serbărilor de la Putna, ediția 2021, „Continuitatea unui ideal”. Filofteia Covaciu a obținut premiul III, în cadrul secțiunii de proză scurtă, dedicată studenților.
În prezența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, laureații concursului de creație literară au primit: diplome, medalii, premii în cărți și în bani, plus promisiunea publicării celor mai bune lucrări.
Puțină lume știe că Filofteia Covaciu nu este la primul ei premiu literar. Originară din Baia Mare, studenta Universității din Oradea a primit, în anul 2020, premiul „Tânărul scriitor al anului din Maramureș”, Premiul I și premiul de popularitate al Festivalului „Arcade”, Premiul I al colocviilor interdisciplinare „Nicolae Steinhardt”, organizate de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, din Baia Mare și este laureată, „pentru debut”, a concursului național „Curse pentru vise” – București.
Nuvela premiată la Putna, „O scrisoare din infern”, are ca teme centrale dragostea și sacrificiul, temelii pentru libertatea generațiilor viitoare. Povestea se petrece în închisoarea politică de la Sighet, de unde, în anii celei mai crunte represiuni comuniste, Mihai, unul din deținuți, îi scrie iubitei sale scrisori despre chinurile pușcăriei, dar și despre viața lor viitoare, despre o lume mai bună” – se precizează pe pagina Universității din Oradea, acolo unde sunt puse și câteva declarații ale tinerei.
„Am încercat să îmbin tema propusă de organizatori cu tema care domină creațiile mele: iubirea. În plus, mi-am dorit să particip la acest concurs și pentru a veni cumva, prin intermediul scrierilor mele, în sprijinul evenimentului, deoarece susțin manifestările culturale organizate în cadrul spațiilor monahale”, spune Filofteia.
După ce a absolvit un liceu de matematică – informatică, Filofteia Covaciu a mers la Oradea să studieze psihologia. „Am ales științele socio-umane pentru că ador lucrul cu oamenii. Scrisul e pasiunea numărul unu, dar psihologia este o opțiune de care am fost sigură din copilărie. Ar fi fost ciudat să nu aleg psihologia, având în vedere că, de la mine, părinții nu au auzit de vreun alt domeniu. Psihologia și literele se împletesc. Sentimentele oamenilor, trăirile lor, pe care psihologii le înțeleg, sunt descrise, în cuvinte, de scriitori. De ce n-aș fi eu un Irvin Yalom al României?”, declară, încrezătoare, studenta.
De asemenea, tânăra maramureșeancă precizează: „Este o plăcere să creez cât mai divers și să descopăr arii tot mai complexe ale scrisului”.
L.C.H.