Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 19 minute în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localinici și turiști - 42 minute în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 55 minute în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 3 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 4 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 5 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 5 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 7 ore în urmă
7 ianuarie: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului - 7 ore în urmă
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - în urmă
Sănătate: Vitamina C, aliatul organismului în sezonul rece; Explicațiile unui tehnician nutriționist băimărean
Odată cu venirea sezonului rece apar și afecțiunile sistemului imunitar.
Pentru întărirea organismului, dar și pentru tratarea diferitelor boli mulți specialiști recomandă folosirea Vitaminei C în doze mari.
Potrivit acestora, Vitamina C se poate folosi pentru viroze, puroi în gât, rujeolă, tetanus, tuse convulsivă, intoxicații, febră, diabet, depresie, colesterol mărit etc.
„Dr. Frederick Robert Klenner a practicat medicina și terapia nutrițională și începând din 1940 a început studiile asupra dozelor foarte mari de vitamina C – oral, intravenos, intramuscular. Rezultatele studiilor lui au fost prezentate in 10 iunie 1949 Asociației Medicale Americane, demonstrând că dozele mari de Vitamina C vindecă poliomielita, rujeola și tetanosul, fără efecte adverse. Dr. Klenner spune că „atunci când folosești cantitatea potrivită de vitamina C, va distruge orice virus din corp”. Dr. Klenner folosea vitamina C, adesea însoțită de doze mari de alți nutrienți, pentru a lupta împotriva unei varietăți izbitoare de alte boli: infecții ale vezicii urinare, alcoolism, artrită, leucemie, ateroscleroză, discuri intervertebrale rupte, colesterol ridicat, diabet, glaucom, arsuri și infecții secundare, intoxicații cu metale grele, oboseala cronică si complicații rezultate din intervenții chirurgicale.
În plus, dr. Klenner a raportat, de asemenea, vindecări de tetanus, trichineloză, mușcături veninoase de la păianjeni sau șerpi și scleroză multiplă. Un alt mare susținător al consumului „mare” de vitamina C este laureatul premiului Nobel (de două ori), chimistul si biochimistul dr. Linus Pauling. Acesta susține că „dacă am ști să folosim vitamina C in cantitățile potrivite, trei sferturi din rafturile farmaciilor ar dispărea”. O serie de medici au făcut cercetari clinice legate de megadozele de vitamina C, cu rezultate surprinzătoare pentru unii, începand din 1900 și până azi”, a declarat Oana Buciuman, tehnician nutriționist băimărean.
Dozajul Vitaminei C
Întrebată câtă și ce fel de Vitamina C ar trebui să ia o persoană, specialistul spune: „Doza potrivită pentru tine depinde de un singur lucru: tu însuți. Ești sănătos? Stresat? Bolnav? Dr. Robert F. Cathcart a observat că „doza potrivită de vitamina C tolerată de pacient fără a produce scaune moi crește proporțional cu toxicitatea bolii pe care o are” și că „stresul de orice fel mărește cantitatea necesară de vitamina C”.
Cu alte cuvinte, cu cât ești mai bolnav sau mai stresat, cu atât mai multă Vitamina C poți lua până să ajungi la saturație, și anume la gaze și scaune moi. Aceste simptome trec prin micșorarea dozei de Vitamina C. Continui administrarea, dar în cantitate mai mică. Pot trece câteva zile până la vindecarea bolii, iar atunci când ești sănătos, corpul are nevoie de mai puțină Vitamina C. Ascorbatul de sodiu este vitamina C alcalină. Este o sare a acidului ascorbic. Este tolerată mult mai bine de către stomac, nu are excipienți, adică alte substanțe cum ar fi antiaglomeranți, îndulcitori etc”.
De asemenea, acesta precizează că în sarcină se pot lua între 5 și15 grame zilnic sau până la toleranța intestinală (scaune moi). Pentru copii: doză uzuală – câți ani are, atâtea grame pe zi, în mai multe administrări, de exemplu la 4 ani – 4 grame pe zi. În caz de boală, efort fizic și psihic intens, stres – doza uzuală se poate dubla sau chiar tripla. Ascorbatul de sodiu se poate pune în laptele de la sân, în sucuri proaspete, smoothie-uri, mâncare gătită, salată de fructe, terci etc.
Vitamina C produce pietre la rinichi?
Multe voci spun că Vitamina C ar produce pietre la rinichi, însă studiile arată contrariul, afirmă tehnicianul nutriționist.
„Dr. Hugh Riordan publică în 2002 un studiu despre folosirea vitaminei C intravenos într-o cantitate de 194.000g, sau 194 kg, administrată unui număr de 275 pacienți pe o perioadă de 16 ani. Nu a fost cazul de boli de rinichi sau formare de calculi la rinichi. Dintr-un studiu despre administrarea vitaminei C și B6 și riscul de pietre la rinichi al Universității Harvard, studiu condus de dr. Curhan și având ca subiecți 85.557 de femei, reiese că nu există nici un risc. Cu atât mai mult, dozele mari de vitamina C reduc riscul formării calculilor la rinichi. Dr. Gerster, într-un alt studiu al Universității Harvard, ajunge la concluzia că cei care iau mai mult de 1500mg de Vitamina C pe zi au un risc mai scăzut de a face calculi renali. Pietrele la rinichi nu au cum să se formeze datorită absorbției gastro-intestinale”, precizează Oana Buciuman.
L.C.H.