„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 4 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 5 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 6 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 9 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 10 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 13 ore în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - 14 ore în urmă
Ajunul Bobotezei: Tradiții și obiceiuri legate de această zi - 14 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii de Bobotează - 15 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad împlinește azi 18 ani - 15 ore în urmă
Exclusiv DirectMM: Roxana Codrean Gyorfi, tânăra maramureșeancă vicecampioană națională la Schi-Biatlon. A cucerit medalii grație ambiției ei fabuloase! (FOTO)
Exclusiv DirectMM. Roxana Codrean Gyorfi, tânăra maramureșeancă vicecampioană națională la Schi-Biatlon. A cucerit medalii grație ambiției ei fabuloase dar și perseverenței sale și antrenamentelor.
Maramureșul mustește de talente, indiferent de domeniul de activitate. Fie că vorbim despre muzică sau sport, avem tineri extrem de dotați, care fac performanță și ajung să creeze o imagine frumoasă ținuturilor noastre. Cel mai recent exemplu este cel oferit de Roxana Codrean Gyorfi din Cavnic, în vârstă de 13 ani, elevă în clasa a 7-a.
Cu toate că se află în gimnaziu, Roxana vorbește extrem de elevat și de realist cu privire la experiențele sale sportive. Se observă clar că îi place sportul pe care îl practică și vorbește cu mândrie despre el. Ba mai mult decât atât este conștientă că pentru a face performanță trebuie să muncești mult, trebuie să treci testele succesive ale perseverenței, dar mai mult decât atât ai nevoie de o ambiție continuă, de o voință de fier, dacă vreți. Eleva Colegiului Economic ”Pintea Viteazul” din orașul Cavnic practică schi fond biatlon din toamna lui 2018, fiind legitimată la CSS Baia Sprie.
Roxana recunoaște că a avut de învățat chiar și atunci când nu a obținut vreo medalie. Ea a înțeles că trebuie să muncească mai mult. Iar rezultatele nu au întârziat să apară, ba mai mult, ele au fost, cu fiecare experiență, mai mari. Însă, probabil vă întrebați cum a început aventura ei sporivă. „Am început să practic acest sport imediat după începerea clasei a IV-a, când, la prima ședință cu părinții, unde a venit actualul antrenor, George Scurtu. El urma să ne fie profesor de sport, însă ne-a zis că el face separat schi fond. Mi-a plăcut ideea și am vrut să aflu mai multe și i-am zis că am să mă prezint la antrenamentul din ziua respectivă. De aici a început totul. A fost mai greu începutul, ca oriunde de altfel, însă, în timp am început să îmi fac planuri. Mă visam într-o zi, pe podium, iar toată lumea să fie mândră de mine. Am practicat mai multe sporturi, însă acesta mă face să fiu eu. Într-un timp destul de scurt am început deja să particip la competiții. Nu mereu am câștigat o medalie, dar pentru mine era un câștig să plec de la start și să ajung la finish, să pot să-mi spun că am reușit! Medaliile sunt rezultatele muncii mele, fiecare are o importanță și o poveste anume. Au fost obținute la diverse cupe, campionate naționale, cross-uri, doar prin antrenament, ambiție și dorință”, arată pentru DirectMM.ro Roxana.
Iată cât de frumos vorbește despre medalia de argint național obținută luna aceasta! „Până acum, cea mai importantă medalie pentru mine este cea de argint, obținută la Campionatul Național de Schi Biatlon, în data de 10 septembrie 2021. A fost cea mai muncită și cea mai dorită de până acum. A fost o cursă grea și recunosc că am avut un moment în care m-am gandit să mă opresc pentru că am simțit că mi-am atins limita, însă, în timp ce alergam și îmi auzeam antrenorii, George Scurtu și Marin Ananie, colegii de la antrenamente și toți ceilalți cum mă susțineau, știam că trebuie să duc lupta până la capăt. Chiar și acum, când vorbesc despre cursă, parcă simt cum de abia mai puteam respira și eram în ultima tură, aproape de finish. M-am uitat la finish și am închis ochii, fugeam cât de tare puteam, pentru că știam că pot reuși. Momentul în care am aflat că sunt Vicecampioană Națională, a fost ca un șoc, dar plăcut. Au fost câteva secunde în care am analizat iar după aceea am început să plâng de bucurie că am reușit!”, arată Roxana atât de frumos această experiență.
Tânăra are numai cuvinte frumoase pentru antrenori. „Toate reușitele de-a lungul anilor, inclusiv cele obținute în weekendul care tocmai a trecut, loc 1 și loc 2 la Cupa Harghita i se datorează și antrenorului. Domnul Gicu, așa cum îl știm noi iar pentru ceilalți domnul George Scurtu, este persoana care mi-a artat tainele acestui sport. El, alături de domnul Marin Ananie, mi-a pus arma în mână, m-a învățat tot ce a știut el și cum a știut mai bine. Datorită lor am ajuns unde sunt acum. Fiecare urlet de la concurs m-a motivat mai mult. El va fi mereu antrenorul meu cel mai bun și cel mai drag. Vă mulțumesc pentru toate sfaturile, vă mulțumesc și că ne certați, știm că vă doriți decât să scoateți oameni din noi”, mai arată tânăra sportivă.
Victoria ei dărâmă învechita concepție că dacă faci sport nu înveți la școală. Mai mult decât atât tânăra dorește carieră militară. „Acest câștig poate dovedi că se poate, desigur dacă vrei, să fii bun în sport însă și la școală. Este dureros să auzi faptul că, dacă faci sport, automat nu o să mai reușești la școală. Pe mai departe, clar, vreau să continui cu sportul iar din clasa a IX-a să mă duc la Liceul Militar. Intenționez să am o carieră în Armată, Poliție sau Justiție. Pe lângă sportul pe care îl practic, care deja nu mai este doar o pasiune, îmi place să fac în limita timpului disponibil drumeții iar când sunt în natură, să surprind, prin obiectivul meu, diferite peisaje din care reiese perfecțiunea naturii. Revenind la sportul pe care îl practic, sfatul meu pentru toți tinerii de vârsta mea este de a începe practicarea unui sport, pentru că vor avea doar de câștigat. Devii mult mai organizat, mai disciplinat. Atunci când munca e una cu pasiunea și talentul, totul devine mai plăcut și mai ușor. Fiecare lucru are un început frumos dar și greu, însă prin muncă multă, perseverență, ambiție, reușești să câștigi. Înainte de a începe un sport trebuie să știți că este nevoie de sacrificiu pentru a face performanță. Vreau să mulțumesc familiei, tuturor celor care au crezut în mine de la inceput, colegilor de la antrenamente, pe care îi pot numi parte din familie. Mulțumesc stimați antrenori! Mulțumesc CSS Baia-Sprie că mi-ați oferit șansa mie și altor sportivi de a practica acest sport”, mai arată tânăra Roxana. Îi mulțumim și noi pentru mărturisirile frumoase!
C.Ț.