Victoria Darvai – prima interpretă profesionistă din nordul țării - 2 ore în urmă
Îndrăgitele artiste Suzana și Daciana Vlad au primit butonul de argint pentru numărul mare de abonați de Youtube - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, despre Hollósy Simon și fondatorii „Școlii de Pictură Băimărene” - 8 ore în urmă
La Borșa: Schi nocturn gratuit pentru localnici și turiști - 9 ore în urmă
La Șuior se deschide oficial sezonul de schi - 9 ore în urmă
Voluntarii de la Crucea Roșie-Filiala Maramureș au adus bucurie de sărbători, în casele multor familii din mediul rural - 11 ore în urmă
Subvenții APIA pentru crescătorii de vaci de lapte, în anul 2025 - 12 ore în urmă
Îndrăgita crainică TV Sanda Țăranu împlinește 86 de ani - 13 ore în urmă
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul - 13 ore în urmă
Praznicul Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 14 ore în urmă
Clasament în țara noastră: În județul Maramureș, rata promovabilității la examenul pentru obținerea permisului de conducere, printre cele mai scăzute din țară!
Clasament în țara noastră! În județul Maramureș, rata promovabilității la examenul pentru obținerea permisului de conducere, printre cele mai scăzute din țară!
În ziua de azi, obținerea unui permis de conducere a devenit o necesitate în cel mai pur sens al cuvântului. Așa se face că domeniul are o mare atractibilitate, indiferent de vârsta la care candidatul se înscrie.
Însă în țara noastră există o mare discrepanță între județe în ceea ce privește rata de promovabilitate, iar aici nu ne referim atât la proba teoretică, cât ne referim la proba practică. Dacă în primul caz diferențele sunt mici între județele țării, în cel de-al doilea caz, acestea sunt extrem de mari. La proba teoretică intervalul variază de la 41,48% promovabilitate în Covasna la 57,52% în Vaslui, în timp ce extremele la proba practică sunt Sibiu, unde promovabilitatea este de 32,84% și Brăila, unde aceasta este de 78,87%.
Dar cum stă Maramureșul în acest top, vine evident întrebarea! Rata de promovabilitate în județul nostru la proba teoretică este de 48,74%, deci se încadrează puțin sub media națională, dacă ar fi să analizăm strict extremele clasamentului. Situația se schimbă în ceea ce privește rata de promovabilitate la proba practică, acolo unde aceasta este de doar 44,14%, fapt care clasează Maramureșul pe poziția 36 dintr-un total de 42 (41 județe plus Municipiul București). În fapt, județul nostru devansează doar județele Brașov, Bihor, Giurgiu, Iași, Argeș, Sibiu, fiind, deci, pe locul 7 într-un clasament al celor mai mici rate de promovabilitate.
La nivelul Regiunii Nord-Vest, Maramureșul se află pe locul al treilea, cu al său 48,74%, fiind devansat de Cluj (54,80%) și Bihor (52,26%), respectiv peste Sălaj (48,53%), Bistrița-Năsăud (47,54%), Satu Mare (41,76%). În ceea ce privește proba practică, Maramureșul, cu al său 44,14%, se află pe locul al cincilea, fiind devansat clar de Satu Mare, lider (71,11%) și Bistrița-Năsăud (63,97%), respectiv Cluj (49,95%) și Sălaj (45,50) și depășind doar Bihor (40,95%).
Analiștii explică prezența județelor Argeș și Sibiu la coada clasamentului inițial, descrescător, al promovabilității, prin scandalurile de corupție care s-au înregistrat de-a lungul anilor. Aceste situații ar putea pune presiune pe examinatorii, făcându-i mai exigenți la proba practică a examenului.
Rata ridicată de trecere a probei practice ar putea fi influențată de diverși factori, cum ar fi traficul, serviciile școlilor de șoferi în ce privește pregătirea practică sau chiar atitudinea mai indulgentă a examinatorilor, arată specialiștii în acest domeniu. Cert este că în județul Maramureș nu toți cei care au promovat proba teoretică au trecut și de cea practică, după cum arată procentele din documentul de față. Vorbim despre 4,6% care cad proba de traseu, dacă facem o simplă operație matematică. Ar trebui să mai arătăm că datele acestea se referă la perioada 1 ianuarie 2020 – 1 aprilie 2021, deci vorbim despre o perioadă de referință de 16 luni, conțin și perioada pandemică însoțită de restricții dure de tip lockdown, sunt centralizate de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și au fost date publicității recent. Vezi completa statistică atașată!
C.Ț.