Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 9 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 9 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 10 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 13 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 14 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 1 zi în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală; PS Iustin: „Dacă vom crede, vom vedea slava şi minunile lui Dumnezeu” (FOTO)
Duminică, 26 septembrie, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, care l-au aşteptat cu mare bucurie, după ce, peste vară, a participat la evenimentele duhovniceşti în mai multe parohii din Eparhie.
Din soborul slujitor au făcut parte preoţii slujitori ai Catedralei: Pr. Prof. Florin Hoban, inspector şcolar pentru disciplina Religie, Pr. Viorel Bud, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar, Pr. Ionuţ Pleş, Pr. Valeriu Vana, Pr. Emanuel Sigartău – paroh al bisericii „Holy Cross” din San Jose, California (USA), Pr. Bogdan Fluieraș, paroh în Sibiel, Arhiepiscopia Sibiului, Pr. Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu și Arhid. Prof. Drd. Daniel Farcaș.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.
Un bogat cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa credincioşilor din Catedrală în care s-a referit la minunea pescuirii minunate, subliniind învăţăturile pe care le putem desprinde din această importantă pericopă evanghelică.
„În primul rând, constatăm că fără Dumnezeu lucrurile nu merg în direcţia în care am dori, oricât ne-am necăji şi chinui, oricât ne-am osteni, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Lucrurile nu ies cum trebuie dacă nu este Dumnezeu cu noi. Apostolii erau profesionişti în ale pescuitului, cei despre care este vorba în pericopa evanghelică. Din asta trăiau. Petru avea cam la 60 de ani şi asta a făcut în toată viaţa sa; și, cu toate acestea, nu a reuşit să prindă nimic în noaptea respectivă. Iar atunci când vine Dumnezeu și se apropie de ei şi când Îi ascultă glasul, cuvântul ei încep să înţeleagă, să priceapă, să asculte, și n-au rămas nerăsplătiţi. Pentru că, ascultând de cuvântul lui Hristos, au fost răsplătiţi însutit. Şi a ieşit o mare lucrare dumnezeiască din această minune, pentru că Mântuitorul Îşi alege primii pescari de oameni, adică primii Apostoli, primii ucenici. Nu le promite un profit material, o bunăstare, un confort, o siguranţă. Veniţi după Mine şi veţi fi pescari de oameni. Cum au putut ei înţelege? I-a luminat Dumnezeu. Au înţeles momentul acela şi au lăsat tot şi L-au urmat. Deci, osteneala fără Dumnezeu, este osteneală în zadar, osteneala cu Dumnezeu aduce multă binecuvântare, multă pace, mult har, multe daruri. Şi nu aduce daruri trecătoare şi vremelnice, ci daruri veşnice”.
Preasfinţitul Părinte Episcop a explicat transformările petrecute cu Sfinţii Apostoli, pentru a ajunge propovăduitorii cuvântului lui Dumnezeu, al Evangheliei.
„Trebuie să mai reţinem de aici că Mântuitorul Îşi alege pe primii Săi ucenici dintre cei mai simpli oameni. Dintre oamenii care nu aveau multă ştiinţă de carte, dar cu multă credinţă, aveau multă omenie, erau foarte corecţi, erau muncitori, harnici şi darnici. Şi-i transformă. Din oameni simpli, în oameni înţelepţi, având siguranţa că nu se vor schimba, că vor servi cauza lui Dumnezeu, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. De aici trebuie să înţelegem că cei ce au nevoie de oameni în jurul lor, aceştia trebuie să fie oameni cinstiţi, oameni cuminţi, oameni morali, oameni de bună credinţă, cu bun simţ, oameni echilibraţi, care să aibă de la Dumnezeu ceea ce este necesar şi corespund ascultării cu care au fost încredinţaţi”.
Aducând mesajul evanghelic la realităţile zilelor de azi, tulburi şi nesigure, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a sădit mesajul de încredere în Dumnezeu pentru tot poporul drept credincios sau mai puţin credincios.
„Mai trebuie să reţinem că aici este vorba şi despre a ne încrede în cuvântul lui Dumnezeu. Petru a crezut în cuvântul lui Dumnezeu. Deci a crede în Dumnezeu şi în cuvântul Lui. Vremurile pe care le trăim sunt vremuri tulburi. Lumea nu mai ştie încotro să apuce şi în ce să creadă. A rămas Biserica, singura şi unica redută care dă speranţă, care transmite speranţă şi încredere. Să ascultăm de porunca Lui, să fim încrezători că este cu noi şi să nu ne tulburăm şi să nu ne îngrijorăm că ne arată în fiecare zi minuni mari, slăvite şi preaînalte. Dacă vom crede, vom vedea slava şi minunile lui Dumnezeu”, a concluzionat Preasfinția Sa, informează Andrei Fărcaş, Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.