Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 1 oră în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 1 oră în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 6 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 7 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 7 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 11 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 11 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 12 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 12 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 1 zi în urmă
Strângerea recoltelor de altădată: „Mălaiul se culegea tot cu mâna. Îl aduceam acasă, îl defăceam de pănușii și pe alea le dădeam la vaci să le mănânce”
Sezonul de strângere a recoltelor este în toi, iar pentru a-și ușura munca și pentru a fi mai eficient, numeroși țărani apelează la mașinării. Pentru culesul cartofilor, a porumbului ș.a.
Vârstnicii maramureșeni povestesc că pe vremuri canitatea de roade era mai mare și totul se culegea manual.
„Recolta o fost bogată tare atunci. Niciun miez de pământ nu era pustiu, numa’ unde era imașul și groapele cu agați. Peste tot era recoltat. Nici nu erau mașinării ca acum. De exemplu, grâul se secera cu mâna și se îmblătea cu batoze. Mălaiul se culegea tot cu mâna. Îl aduceam acasă, îl defăceam de pănușii și pe alea le dădeam la vaci să le mănânce”, își amintește Lenuța B. (77 de ani).
De asemenea, vârstnica completează: ,,Problema atunci era că trebuia să dai din recoltă și la stat, deci tot nu avea țăranul mai mult. S-o dat cotă de grâu, de mălai, până și fân am dat. Se zicea că le transportă în Rusia, apoi nu știu”.
L.C.H.