Ninsori de aprilie în Maramureș | video - 6 ore în urmă
Egal pentru Minaur la Satu Mare în a treia etapă din play-off - 7 ore în urmă
Știința Explorări, învinsă în primul meci pentru locurile 7-8 - 8 ore în urmă
Trupa „Syn Ze Sase Tri” a făcut senzație în Baia Mare - 12 ore în urmă
Bârsana i-a fost leagăn, Maramureșul chemare – Povestea dascălului Petre Lenghel-Izanu - 12 ore în urmă
Proiectul Catehetic „Moștenitorii credinței ortodoxe strămoșești din Dumbrăvița Maramureșului” a ajuns la final - 12 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca – pildă de multă nevoință prin adâncă și nesfârșită pocăință - 13 ore în urmă
„Comoara Iepurașului” îi așteaptă pe cei mici la Satulung - 13 ore în urmă
Târgul de Florii – Meșteri și Meșteșuguri Tradiționale Maramureșene va avea loc în Baia Mare - 15 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă „Din suflet de creștin” - 16 ore în urmă
Strângerea recoltelor de altădată: „Mălaiul se culegea tot cu mâna. Îl aduceam acasă, îl defăceam de pănușii și pe alea le dădeam la vaci să le mănânce”
Sezonul de strângere a recoltelor este în toi, iar pentru a-și ușura munca și pentru a fi mai eficient, numeroși țărani apelează la mașinării. Pentru culesul cartofilor, a porumbului ș.a.
Vârstnicii maramureșeni povestesc că pe vremuri canitatea de roade era mai mare și totul se culegea manual.
„Recolta o fost bogată tare atunci. Niciun miez de pământ nu era pustiu, numa’ unde era imașul și groapele cu agați. Peste tot era recoltat. Nici nu erau mașinării ca acum. De exemplu, grâul se secera cu mâna și se îmblătea cu batoze. Mălaiul se culegea tot cu mâna. Îl aduceam acasă, îl defăceam de pănușii și pe alea le dădeam la vaci să le mănânce”, își amintește Lenuța B. (77 de ani).
De asemenea, vârstnica completează: ,,Problema atunci era că trebuia să dai din recoltă și la stat, deci tot nu avea țăranul mai mult. S-o dat cotă de grâu, de mălai, până și fân am dat. Se zicea că le transportă în Rusia, apoi nu știu”.
L.C.H.