Percheziție la Moisei: Bărbat reținut pentru braconaj și uciderea unui câine - 3 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Cum să-ți reprogramezi mintea pentru a trăi mai bine? - 5 ore în urmă
La Târgu Lăpuș: Festivalul „Poeziei Populare de Dragoste” ajunge la cea de-a V-a ediție - 7 ore în urmă
Salvamont Maramureș în presa franceză - 7 ore în urmă
La Centrul Cultural Pastoral din Sighet puteți admira două engolpioane din colecția Justinian Arhiepiscopul - 9 ore în urmă
Idealitate - 10 ore în urmă
Executare silită la primăria Șieu - 10 ore în urmă
Un nou vaccin nazal împotriva Covid-19 intră în teste - 10 ore în urmă
Pinocchio își sărbătorește aniversarea pe 7 februarie - 10 ore în urmă
Desculț și înghețat, salvat după o operațiune dramatică - 10 ore în urmă
Cinci milioane de lei, culturali și centenari
Tocmai când ne întrebam ce lucruri concrete se vor face pentru a sărbători centenarul Marii Uniri, altele decât a pune sub această umbrelă evenimente banale care, oricum, se organizau în fiecare an, vine bomba: Maramureșul are 114 proiecte depuse la ministerul Culturii, pentru 89 a cerut bani și i s-au și aprobat. În total, vreo 5 milioane de lei vor veni în județ pentru a puncta centenarul.
Câte un million de lei vor fi alocați pentru consolidarea și restaurarea Casei Memoriale Gheorghe Pop de Băsești și a Casei Memoriale Ioan Mihaly de Apșa din Sighet (jos pălăria!). Aceasta e partea mai substanțială, prin care se face ceva durabil. Celelalte trei milioane se duc pe proiecte care pot – sau nu – lăsa ceva urme: expoziții, simpozioane și conferințe; pe altele de-a dreptul perisabile: 15 editoriale (dintre care unul online) sau genericele evenimente publice (care au nevoie de scene). La capitolul ”și altele” apar două denumiri dătătoare de speranțe: investiții și restaurări, dar fără precizări lămuritoare.
O dată la o sută de ani apare șansa de a primi bani pentru chestiuni culturale de substanță și e important cum o valorifici. Numărul proiectelor (la care stăm bine) nu contează, ci doar anvergura, substanța și durabilitatea lor. Nu știu dacă aici se mai poate recupera ceva, fiindcă a doua ediție a Accesului Centenar, ce va avea loc în februarie, e dedicată doar ONG-urilor și asociațiilor, și site-ul ministerului încă nu a publicat Ghidurile de finnțare.
Cu 114 proiecte din totalul de 2042 depuse la nivelul țării, stăm bine la cantitate și la raportări. Cu calitatea mai vedem.