Share
În această duminică: PS Iustin s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Buciumi (FOTO)

În această duminică: PS Iustin s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Buciumi (FOTO)

Duminică, 17 octombrie, a XXI-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Buciumi, Protopopiatul Chioar, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, unde a binecuvântat capela mortuară și a săvârșit Sfânta Liturghie.

Binecuvântarea capelei de cimitir
Hotărârea Permanenţei Eparhiale intitulată referitoare la proiectul eparhial „Nicio parohie fără capelă de cimitir”, lansat în urmă cu câţiva ani, a constituit un factor de mobilizare pentru preoţii şi consiliile parohiale în a ridica astfel de construcţii, încât un mare număr de capele de cimitir au fost construite pe întinsul Eparhiei, iar altele să află în stadiul de edificare a construcţiei, multe din ele fiind deja sfinţite de ierarhii mararamureşeni.

În „Anul Comemorativ al celor adormiţi în Domnul; valoarea liturgică şi culturală a cimitirelor în Patriarhia Română”, cum este intitulat acest An Comemorativ, şi în Parohia Buciumi, s-a finalizat construcția capelei de cimitir, cu hramul „Sâmbăta lui Lazăr”, fiind binecuvântată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în această duminică, înainte de începerea Sfintei Liturghii.

Totodată, în contextul acestui an comemorativ, a fost implementat recent, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, Proiectul Eparhial-Concurs „Cimitirul parohial – spaţiu sacru, loc al odihnei şi comuniunii celor adormiţi”, în care sunt cuprinse toate parohiile şi mănăstirile din Maramureş şi Sătmar.

„Este îndeosebi cunoscut faptul că toate cimitirile sunt o expresie a credinței, a respectului și a dragostei pe care credincioșii ortodocși din România creștină de pretutindeni o au față de cei trecuți la Domnul. În Transilvania, cu o tradiție multietnică și pluriconfesională, au loc în toate cimitirele „Luminațiile”, care sunt zile atribuite celor adormiți, în care creștinii pregătesc în mod special cimitirele pentru aceste zile dedicate tuturor sfinţilor, dar şi pomenirii morţilor. Florile şi lumânările aprinse nu lipsesc de pe niciun mormânt”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Sfânta Liturghie

După binecuvântarea capelei de cimitir, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească în interiorul bisericii cu hramurile „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Duminica Tuturor Sfinţilor” ridicată în localitate în urmă cu 150 de ani.
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social filantropic și misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Ciprian Coza, paroh, Pr. Teodor Florian, pensionar, Pr. Gheorghe Draghiş, paroh în Satulung, Pr. Mircea Lung, paroh în Mesteacăn, Pr. Călin Lupşe, paroh în Hovrila, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, şi Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de membrii Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, şi Corul „Voci Buciumene” al parohiei, dirijat de Gelu Hotea, student la Academia de Muzică „George Dima” din Cluj-Napoca; la momentul priceasnei a cântat Antonia Criste, fiică a satului.

În rândul credincioşilor, care au umplut biserica, s-au aflat primarul Gheorghe Buda al oraşului Şomcuta Mare, binefăcători şi maicile de la nou înfiinţata Mănăstire „Buna Vestire” din Şomcuta Mare, stareţă maica Paisia. O zi deosebit de frumoasă de toamnă, senină şi puţin răcoroasă, i-a îndemnat pe credincioşi să iasă din casă şi să-şi îndrepte paşii spre sfânta biserică, pentru a se ruga împreună cu soborul. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a slujit în această parohie de trei ori în ultimii cinci ani, fiind şi de această dată aşteptat cu multă bucurie de credincioşi.

Cuvântul de învăţătură
Cuprinzătorul cuvânt de învăţătură rostit de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a intrat la sufletul credincioşilor prezenţi, prin învăţăturile care s-au desprins din el şi mesajul de iubire transmis de a-L urma întocmai pe Iisus Hristos, după învăţătura pe care ne-a lăsat-o prin Sfânta Scriptură.

„Semănătorul este Dumnezeu, sămânţa este cuvântul Lui şi pământul este omul şi inima lui şi viaţa lui întreagă. Aproape că am putea numi pilda aceasta pilda seminţei, nu a semănătorului, pentru că despre rodirea seminţei este vorba sau chiar pilda pământului, pentru că semănătorul este perfect. E Dumnezeu. Sămânţa este perfectă, că este cuvântul lui Dumnezeu. Dificultatea o provoacă locul unde a căzut sămânţa şi felul de pământ, roditor sau neroditor. Cuvântul lui Dumnezeu este cel care a făcut totul.

„Prin cuvânt s-au făcut toate. Prin cuvânt proorocii au ţinut poporul ales aproape de Dumnezeu. Prin cuvânt le-a transmis voia lui Dumnezeu şi i-au adus de multe ori de pe calea rătăcirii, înstrăinării. Prin cuvânt Apostolii au încreştinat lumea, propovăduind Evanghelia. Le-a zis Mântuitorul: mergeţi şi vorbiţi deschis lumii Evanghelia şi adevărul Întrupării, Răstignirii, Pătimirii, morţii şi Învierii lui Hristos Fiul lui Dumnezeu. Cel ce va crede se va boteza şi se va mântui, cel ce nu va crede se va osândi. Mântuitorul Însuşi a cuvântat, a vorbit. Prin cuvânt a luminat pe oameni”.

„În primul rând nu înţelegem duhul cuvintelor, suntem superficiali, formali, am devenit formalişti, ne-am rutinat, ne-am obişnuit. Ni se pare că Sfânta Scriptură şi Evanghelia au fost scrise cândva, acum peste 2000 de ani, 3000-4000 de ani, pentru cei de atunci, nu pentru noi cei de astăzi. Nu se referă la noi. Se pare că ei au fost vizaţi, cei poporul ales şi cei care au trăit pe vremea Mântuitorului. Şi atunci se întâmplă fenomenul acesta. Nu înţelegem că, de fapt, cuvântul lui Dumnezeu este veşnic şi că voia Lui şi Evanghelia au fost mesajul de iubire al lui Dumnezeu transmis umanităţii. Mesajul de iubire al cerului, al lui Dumnezeu pentru umanitate, pentru că Dumnezeu a văzut degradarea capodoperei Lui. Universul este opera lui Dumnezeu, dar omul este capodopera lui Dumnezeu. Noi suntem pământul lui Dumnezeu şi Dumnezeu doreşte să fim pământul cel bun, Dumnezeu doreşte să rodească în viaţa noastră cuvântul Evangheliei”, a concluzionat Preasfinţia Sa.

Pentru ceea ce a realizat în cei 5 ani de când este aici paroh, părintele Ciprian Coza a fost distins cu Ordinul Omagial „Justinian Arhiepiscopul”.
Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” a fost conferită Asociaţiei Corale „Buciumenii Chioarului”, la 89 ani de activitate corală, precum și binefăcătorilor Sorina Lupşe şi Marin Indre.
Diplome ale Anului Omagial au primit Consiliul Parohial, Comitetul Parohial, primarul Gheorghe Buda, Petre Vaida, Valer Onţ, Ioan Indre, Vasile Mărieş, Florin Vlad.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit în dar din partea preotului paroh şi a credincioşilor din parohie o bederniţă brodată cu icoana „Duminica Tuturor Sfinţilor” şi un coş de flori, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu