Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 ore în urmă
O poveste de 102 ani: Viața mătușii Ioana, din Maramureș, prezentată la Trinitas TV - 2 ore în urmă
În luna ianuarie se fac prevestiri cu privire la timpul de peste an - 3 ore în urmă
Ce planete se pot vedea pe cer în aceste zile - 3 ore în urmă
„Stradivarius în Lumina Anului Nou” – concert extraordinar în Baia Mare, susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - 5 ore în urmă
Cântăreața Sanda Ladoși împlinește 55 de ani - 9 ore în urmă
Studenții nu mai pot cumpăra online bilete de tren, cu reducere de 90% - 10 ore în urmă
Mulți vizitatori la Muzeul Memorial Gheza Vida - 10 ore în urmă
În această perioadă: Preoții merg și sfințesc casele oamenilor prin stropire cu apă sfințită, vestind Botezul lui Hristos - 10 ore în urmă
Voucherele pentru alimente vor fi alimentate odată la 6 luni - 11 ore în urmă
Exclusiv DirectMM:Voința Binelui:În județul Maramureș o parohie ortodoxă ar face centru cu caracter social într-o fostă școală! Ideea e blocată de stat!(FOTO)
Exclusiv DirectMM!Voința Binelui!În județul Maramureș o parohie ortodoxă ar face centru cu caracter social într-o fostă școală! Ideea e blocată chiar de stat!
Din păcate în țara noastră pare că nu este de ajuns să vrei să faci un bine. Trebuie să te înarmezi cu foarte multă răbdare ca să depășești toate obstacolele pe care ți le pune tocmai statul. Birocrația, pentru că despre ea vorbim, retează adeseori aripile celor care doresc să ofere sprijin celor care au nevoie din cadrul comunității lor. Este îmbucurător că unii nu renunță! Iată un exemplu elocvent!
Parohia Câmpu Negru din Sighetu Marmației se străduiește de ani de zile să realizeze un proiect important pentru comunitatea pe care o deservește. Mai exact, dorește să realizeze un centru de zi în imediata vecinătate a bisericii. Spațiu adecvat ar fi. În zonă se află fosta școală nr. 11, care a funcționat ca structură a Școlii nr. 2. Ea nu a mai funcționat deja de ani de zile, mai exact din 2015, iar clădirea în care odinioară se țineau cursuri este în prezent în stare avansată de degradare. Tocmai de aceea, odată reabilitată, ar deservi perfect scopului social și filantropic gândit de părintele paroh Mădălin Bontoș.
Cum Parohia Câmpu Negru este cunoscută în Sighetu Marmației drept Biserica Copiilor, părintele paroh Mădălin Bontoș s-a gândit că ar putea fi amenajat un centru destinat tinerilor, dar evident nu doar lor, ci întregii comunități. În anul 2019 a depus o solicitare în acest sens către administrația locală a municipiului Sighetu Marmației, obținând chiar un acord de principiu din partea autorităților. Doar că autoritățile de atunci nu au ținut cont de faptul că ar trebui urmată o întreagă procedură pentru ca imobilul să primească o nouă destinație. În 2020 au venit alegerile locale, iar conducerea primăriei s-a schimbat. Autoritățile locale arată că ar oferi clădirea în care a funcționat școala către parohie în scopul realizării centrului, doar că până la atingerea dezideratului, trebuie redactată o documentație foarte stufoasă, că doar așa-i în România. Sunt necesare cererea autorității administrative locale către Inspectoratul Școlar Județean, către Ministerul Educației, hotărâre de Consiliu Local prin care se propune schimbarea destnației imobilului, acordurile Consiliilor de Administrație ale unității de învățământ, ale Inspectoratului Școlar Județean, extras de carte funciară, caracteristicile tehnice ale imobilului, plan de situație, fotografii, expertiza tehnică a clădirii, memoriu justificativ detaliat din care să reiasă necesitatea schimbării destinației, perioada de schimbare a destinației, posibilitatea relocării respectivului imobil a baza materială a unității de învățământ. Iar asta ar fi lista pe scurt!…
Părintele paroh este încrezător că va fi bine în cele din urmă și că va putea să implementeze proiectul social dorit. Planurile sunt mari și cuprind mai multe aspecte. „Dacă cererea va fi aprobata, noi, Parohia Câmpu Negru, împreună cu consiliul Parohial și credincioșii, ne exprimăm dorinţa de a construi un Centru de zi pentru tineri și copii, un loc de consiliere spirituală și psihologică, un after school și un loc unde sa oferim o masă caldaăpentru cei nevoiași. Proiect ce este pus în practică din primăvară, odată pe lună, luăm masa dupa Sfânta Liturghie împreună, toți cei prezenți la Sfânta Biserica! Putem vorbi despre Liturghie de după Liturghie! Să ajute Dumnezeu, să lumineze autoritățile, să aibă gând bun și să ne unim toți să facem ceva folositor pentru comunitate!”, arată pentru DirectMM.ro părintele paroh Mădălin Bontoș.
În ultimii ani s-au tot trimis adrese între instituții în speranța că lucrurile se vor mișca. În luna mai a acestui an, parohia a solicitat din nou primăriei atribuirea pentru folosință a clădirii. Ca atare, primăria a cerut avizul Consiliului de Administrație al școlii. La sfârșitul verii și începutul toamnei, Consiliul de Administrație al unității de învățământ, Școala Gimnazială nr. 2 Sighetu Marmației, a aprobat solicitarea primăriei.
Totodată, conducerea primăriei a cerut și avizul Inspectoratului Școlar Județean. Ca urmare, ISJ Maramureș a transmis primăriei procedura necesară. „Există o documentație foarte stufoasă care trebuie realizată în acest sens. Noi am vrea să fim de ajutor. Sunt necesare foarte multe avize pentru schimbarea destinației unui imobil, cu toate că acesta nu funcționează în prezent. Noi am început deja procedura, sperăm să obținem toate avizele necesare, întrucât trebuie să urmăm toți pașii legali”, arată pentru DirectMM.ro Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației, care ne-a explicat pașii care trebuie urmați, menționând dintre documentele necesare, pe care le puteți citi mai sus. Exact după ce terminasem documentarea noastră iar pe când ne-am gândit că situația va mai trena ceva mai timp din cauza birocrației excesive din țara noastră, a apărut o rază de speranță, legea privind școlile abandonate a fost promulgată. Așadar o noutate legislativă recentă. Legea pentru modificarea şi completarea art.112 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 (L290/2021), care a fost adoptată de Parlamentul României, prevede că la 3 ani de la încheierea activităţii educaţionale într-un imobil, primăriile pot schimba destinaţia acestora fără un aviz din partea Ministerului Educaţiei. Cele aproximativ 3.000 de imobile școlare lăsate în paragină vor putea fi revitalizate de către autorităţile locale printr-o hotărâre de consiliu local, dacă școlile au fost închise de cel puțin 3 ani. Comunităţile vor putea dezbate şi vor decide singure ce se întâmplă în localitatea lor, fără blocaje de la distanţă! Se pot deschide centre pentru vârstnici, centre de zi pentru persoane vulnerabile, cabinete medicale, centre turistice sau orice altceva este necesar, iar primăriile vor putea accesa inclusiv fonduri europene pentru aceste investiții. Cum era până acum? Autoritățile locale așteptau ani întregi după un aviz de la Ministerul Educației, care de multe ori nici nu venea. În tot acest timp, clădirile respective puneau comunitatea în pericol, se arată în presa centrală. Așadar l-am contactat din nou pe primarul Vasile Moldovan care s-a arătat interesat să ajute inițiativa dacă legea, în noua sa formă, îi va permite. „Avem un cadru legislativ schimbat. Va trebui să-l consultăm și să vedem exact ce putem face”, arată pentru DirectMM.ro Vasile Moldovan. Așadar sperăm că proiectul părintelui paroh Mădălin Bontoș va prinde contur și că va fi spre beneficiul comunității. Iată că avem exemplul pozitiv al Parohiei „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, unde proiectul social este un veritabil succes atât pentru tineri cât și pentru persoanele vulnerabile, fiind un câștig extraordinar pentru reședința de județ! Am putea avea și la Sighetu Marmației o astfel de inițiativă care să devină realitate!
Cătă ȚINEGHE