PS Timotei Sătmăreanul își serbează ziua de naștere - 37 minute în urmă
Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 16 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 17 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 17 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
A fost hramul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare (FOTO)
Duminică, 14 noiembrie, a XXV-a după Sfintele Rusalii, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare.
Preasfinţitul Iustin a fost primit cu multă bucurie de un grup de coconi şi cocoane de la clasa de balet a profesoarei Maria Seraz de la Palatul Copiilor din Baia Mare, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare din zona Maramureşului Voievodal.
Sfânta Liturghie a fost oficiată în pridvorul bisericii, soborul fiind alcătuit din Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Andrei Emil Pop, paroh, inspector eparhial, Pr. Prof. Dr. Adrian Gavra, inspector şcolar, slujitor la acest Sfânt Altar, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna și Diac. Vasile Nuszer.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, dirijat de teologul Ionuţ Babici-Buda, ostenitor la Centrul Eparhial şi o parte a membrilor Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu; la momentul pricesnei, eleva Patricia Moldovan a interpretat o cântare bisericească închinată Mântuitorului Iisus Hristos.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat icoana Maica Domnului cu Pruncul de pe frontispiciul bisericii.
Un vast şi cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa credincioşilor adunaţi în număr mare în faţa bisericii, în care le-a vorbit despre slujirea sacerdotală, despre Sfânta Evanghelie care se citeşte în fiecare duminică din care se desprind multe învăţături de credinţă.
„Dacă ascultăm Sfânta Evanghelie şi împlinim ceea ce ne spune Mântuitorul ne şi mântuim, nu doar ne sfinţim, spre deosebire de celelalte zile când auzim limbajul prozaic, comun din lumea laică din jurul nostru. Ne sfinţim şi ne mântuim, pentru că ne silim să şi împlinim ceea ce ne recomandă Mântuitorul”.
„Sfinţii Părinţi spun că, interpretând duhovniceşte acest pasaj evanghelic, că omul acela căzut între tâlhari îl simbolizează pe neamul omenesc, care s-a despărţit de Dumnezeu prin neascultare, a căzut în păcat şi din cauza păcatului trupul s-a îmbolnăvit şi omul a murit, în cele din urmă. Deci, a căzut umanitatea şi omul în despărţire de Dumnezeu, Izvorul Vieţii şi al sănătăţii şi al integrităţii noastre. Când suntem cu Dumnezeu, suntem bine. Suntem integri mintal, sănătoşi fizic, avem căldură în inimă, iubire faţă de semeni, putem ierta, putem face bine, putem înţelege existenţa şi izvorul ei, creaţia şi frumuseţile ei şi suntem cu Dumnezeu. Când ne depărtăm de Dumnezeu, ne despărţim de tot ce este mai bine. Aşa spun Sfinţii Părinţi că a ajuns omul: între tâlhari, care l-au chinuit, care l-au dezbrăcat de tot ce avea el frumos: raţiune, înţelepciune, frumuseţe, bunătate, iubire. L-a dezbrăcat vrăjmaşul şi păcatul. Şi a ajuns aproape mort.
Aşa interpretează Sfinţii Părinţi şi este bine asta să reţineţi. Este esenţialul teologic al pericopei evanghelice de azi. Doar că omul acela căzut, umanitatea căzută s-a bucurat de protecţie divină. Dumnezeu i-a purtat de grijă şi a trimis mesaje prin patriarhii Vechiului Testament, prin prooroci, ultimul din ei şi cel mai mare fiind Sfântul Ioan Botezătorul, care a pregătit calea Domnului. I-a trimis oameni vizionari, inspiraţi ca să îl trateze, să îi trateze suferinţa, ceea ce fac medicii astăzi cu oamenii bolnavi psihic şi chiar şi fizic. Dumnezeu a trimis profeţii, care erau ca o flacără de foc, ca să spună oamenilor că sunt pe un drum greşit, că nu e bun, că duce la înfundătură, la moarte şi să se întorcă către Dumnezeu. Adesea poporul se întorcea. Pe urmă iar rătăcea. Toate aceste fenomene au parcurs mii de ani, până la plinirea vremii”.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a descifrat credincioşilor semnificaţia elementelor fundamentale din Evanghelia duminicii: „casa de oaspeţi, pentru noi, creştinii, este Biserica. Undelemnul cu care l-a uns este Sfântul Mir, care ne dă puterea darului Duhului Sfânt, ne dă putere de Sus ca să devenim alţi oameni. Devenim fii după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu şi după har. Iar vinul, pentru că l-a uns cu untdelemn şi vin, este Sfânta şi Dumnezeiasca Împărtăşanie, cu Care ne împărtăşim noi, creştinii, la botez, care ne dă puterea de a intra în viaţă cu toată forţa, cu toată tăria Împărătească în har. Aceasta este interpretarea Sfinţilor Părinţi şi teologia Bisericii despre ceea ce simbolizează casa de oaspeţi, vinul, untdelemnul. Samarineanul cel milostiv este Mântuitorul Însuşi”.
O importanţă deosebită a acordat Întâistătătorul Eparhiei actualizării la zilele noastre a mesajului din pericopa evanghelică: „aducând Biblia în actualitate, parcă-i mai aproape ca oricând pericopa evanghelică de astăzi. Nu suntem în vremea în care omul şi umanitatea sunt căzuţi între tâlhari? Şi ce tîlhari! Şi din văzduh şi de pe pământ! Şi văzuţi, şi nevăzuţi! E căzută umanitatea între tâlhari! Iar Biserica este chemată să fie locul de salvare! Şi-i singura scăpare! Şi este, chiar dacă uneori slujitorii mai greşesc, ca cei din pericopa evanghelică! Aceştia sunt puţini, câteva procente, dar ceilalţi îşi fac datoria, pentru că sunt după chipul lui Hristos, după chipul samarineanului milostiv! Şi ce trebuie să înţelegem că este Biserica? Ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur. Trăim într-o lume a judecăţilor, a suspiciunilor, a nedreptăţilor, a distrugerii personalităţii oamenilor, a distrugerii fiinţei umane fizic şi psihic, o lume necruţătoare, să nu-i zicem altfel.
Numai Biserica mai poate să vindece aceste răni provocate de vremurile pe care le trăim, pentru că Sfântul Ioan Gură de Aur spune aşa: Biserica nu-i tribunal de judecată, nu judecă pe nimeni. Pe toată lumea ajută şi salvează, luminează, îndrumă, binecuvintează şi, în cele din urmă, iartă, prin harul lui Hristos şi-l poate transforma pe om dintr-un puşcăriaş notoriu, în om al lui Dumnezeu. Biserica, prin harul său, dintr-un om al străzii poate face un mare om al societăţii, un mare binefăcător. Prin harul lui Dumnezeu şi prin lucrare insistentă şi conştientă, şi responsabilă în lumina Evangheliei. Dar noi, ca persoane, am degradat-o. Ne-a înrăit situaţia prin care trecem de atâta vreme. Nu mai găsim soluţii şi nu sunt speranţe. Numai în Dumnezeu este speranţă să ne salveze. Ţara şi neamul, pe noi, familia şi biserica, pe fiecare dintre noi. Vedeţi că şi medicii sunt depăşiţi. Am mai spus-o. Numai iertarea, iubirea, împăcarea dintre noi, solidaritatea ne pot aduce vindecarea. Terenul de pastoraţie al preotului este suferinţa umană, care este mai multă decât oricând”.
Distincţii
În încheiere, Preasfinţitul Părinte Iustin a acordat Ordinul „Preot Nicolae Gherman” profesoarei Maria Seraz de la Palatul Copiilor din Baia Mare, care, prin ceea ce face, este o păstrătoare a portului şi tradiţiilor populare în rândul celor mici, cărora le face, concomitent, şi o educaţie religioasă pe înţelesul lor, Biserica fiind păstrătoare de datini şi obiceiuri străbune pentru credincioşii de orice vârstă.
Părintele paroh Andrei Emil Pop a mulţumit tuturor oaspeţilor şi credincioşilor pentru prezenţă, Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin pentru prezenţa la hram, şi a amintit, pentru cei ce nu ştiu, ce face Biserica pentru societate românească, mărturisind că şi biserica la care este paroh a donat, în parteneriat cu Episcopia, spitalelor din municipiu şi câtorva centre de îngrijire a persoanelor vârstnice şi singure măşti medicinale de peste 100.000 lei noi, adică un miliard lei vechi.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit, în semn de apreciere şi mulţumire, din partea preoţilor slujitori, a corului şi credincioşilor, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, copie după icoana Podromiţa din bisercă, pictată la Mănăstirea Podromu din Sfântul Munte Athos, icoană care va fi păstrată în Muzeul Episcopiei, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.