Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric - 11 ore în urmă
Etnicii ucrainieni din Maramureș sărbătoresc Crăciunul - 11 ore în urmă
Globurile de Aur: Actorul de origine română Sebastian Stan, premiat pentru rolul din „A different man” - 11 ore în urmă
S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 16 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 17 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 18 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 18 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 1 zi în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 1 zi în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 1 zi în urmă
Exclusiv DirectMM: Frumusețe Fantastică!: Inedit în aria județului Maramureș, mai exact Munții Țibleșului! Fenomenul Gloria, surprins într-o fotografie! (FOTO)
Exclusiv DirectMM. Frumusețe Fantastică! Inedit în Maramureș, mai exact Munții Țibleșului! Fenomenul Gloria, surprins într-o fotografie superbă!
Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene a putut fi observat zilele acestea în județul Maramureș, mai exact în Munții Țibleșului. Este vorba despre fenomenul Gloria, surprins de rangerul Viorel Coroian, în acest weekend.
Efectul Gloria, un fenomen foarte rar și poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, arată specialiștii în domeniu. În fapt, Gloria apare numai în anumite condiții meteorologice, mai arată specialiștii în domeniu.
Este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață, situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, mai arată specialiștii în domeniu.
Fenomenul este unul care este rar dar cu toate acestea el mai este surprins din când în când de fotografi dedicați.
În 5 decembrie 2019 Fenomenul Gloria a fost vizibil dintr-un elicopter care aparține SMURD și care se afla în misiune deasupra Munților Maramureșului. Fotografia a fost realizată de Sebastian Trancă. În 22 noiembrie 2020 Sorin Toth, iubitor al muntelui, a susprins același fenomen deasupra Crestei Cocoșului, în timpul unei excursii realizate imediat după prima ninsoare mai consistentă căzută în aria naturală maramureșeană. Acum, tot la început de iarnă, dar în 2021, Fenomenul Gloria a fost surprins de neobositul ranger din Țara Lăpușului, Viorel Coroian. Iată deci că natura surprinzătoare este întotdeauna!
C.Ț.
Foto – Viorel Coroian
Citește și