Întâmplare greu de imaginat într-o școală românească - 8 minute în urmă
Accident mortal la Tăuții de Sus- Șofer URBIS își omoară colegul din greșeală - 48 minute în urmă
Miercurea Mare – ziua vindecării care învinge trădarea - 1 oră în urmă
Naționala U19 și-a aflat adversarii din grupele Euro 2025 - 10 ore în urmă
Cum a fost primită delegația Congresului SUA la București - 10 ore în urmă
Victorie în deplasare pentru Minaur, care și-a asigurat un loc de cupă europeană - 10 ore în urmă
Energie, eleganță și emoție la balul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare - 11 ore în urmă
Elevi maramureșeni premiați la Olimpiada Națională de Fizică - 12 ore în urmă
Cine știe cât plătim pentru spectacolul politic? - 12 ore în urmă
Várvédő Zsolt: Mulțumită artiștilor băimăreni, sunt omul care sunt - 13 ore în urmă
Exclusiv DirectMM: Frumusețe Fantastică!: Inedit în aria județului Maramureș, mai exact Munții Țibleșului! Fenomenul Gloria, surprins într-o fotografie! (FOTO)
Exclusiv DirectMM. Frumusețe Fantastică! Inedit în Maramureș, mai exact Munții Țibleșului! Fenomenul Gloria, surprins într-o fotografie superbă!
Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene a putut fi observat zilele acestea în județul Maramureș, mai exact în Munții Țibleșului. Este vorba despre fenomenul Gloria, surprins de rangerul Viorel Coroian, în acest weekend.
Efectul Gloria, un fenomen foarte rar și poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, arată specialiștii în domeniu. În fapt, Gloria apare numai în anumite condiții meteorologice, mai arată specialiștii în domeniu.
Este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață, situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, mai arată specialiștii în domeniu.
Fenomenul este unul care este rar dar cu toate acestea el mai este surprins din când în când de fotografi dedicați.
În 5 decembrie 2019 Fenomenul Gloria a fost vizibil dintr-un elicopter care aparține SMURD și care se afla în misiune deasupra Munților Maramureșului. Fotografia a fost realizată de Sebastian Trancă. În 22 noiembrie 2020 Sorin Toth, iubitor al muntelui, a susprins același fenomen deasupra Crestei Cocoșului, în timpul unei excursii realizate imediat după prima ninsoare mai consistentă căzută în aria naturală maramureșeană. Acum, tot la început de iarnă, dar în 2021, Fenomenul Gloria a fost surprins de neobositul ranger din Țara Lăpușului, Viorel Coroian. Iată deci că natura surprinzătoare este întotdeauna!
C.Ț.
Foto – Viorel Coroian
Citește și